Κυρίως οι εργαζόμενοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) του Δημοσίου θα πληρώσουν τη... νύφη της εφεδρείας, που σήμερα φτάνουν τους 54.906 υπαλλήλους, προκειμένου να «βγουν τα νούμερα» στον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Στουρνάρα και την κυβέρνηση για το σχέδιο των... 40.000 έφεδρων δημόσιων υπαλλήλων, σχέδιο που ήδη προκαλεί ρήγμα στην κυβερνητική τρόικα αλλά και στη ΔΗΜΑΡ (εδώ).
Η «δεξαμενή» της εφεδρείας θα αφορά σε εργαζόμενους ΙΔΑΧ από όλο το φάσμα του στενού «πυρήνα» του Δημοσίου, του ευρύτερου τομέα, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και των Δημοσίων Οργανισμών και Επιχειρήσεων.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής», «η συγκεκριμένη κατηγορία υπαλλήλων θεωρείται πιο... προσπελάσιμη ώστε να τεθεί σε εφεδρεία, καθώς δεν καλύπτεται, ουσιαστικά, από τη συνταγματική κατοχύρωση της μονιμότητας, όπως οι μόνιμοι υπάλληλοι του Δημοσίου. Τα κριτήρια με βάση τα οποία οι εργαζόμενοι θα περνούν το κατώφλι της εφεδρείας θα μπουν άμεσα στο "μικροσκόπιο" της κυβέρνησης, προκειμένου να διαμορφωθούν και να ανακοινωθούν το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα».
Περικοπή συμβασιούχων
Παράλληλα, το Δημόσιο θα σαρωθεί από δραστικές περικοπές σε συμβασιούχους ορισμένου χρόνου και έργου, καθώς και σε ωρομίσθιους ή ημερομίσθιους, προκειμένου να επιτευχθούν δύο στόχοι:
α) Η μείωση των υπαλλήλων που σήμερα απασχολούνται στο Δημόσιο κατά 150.000 έως το τέλος του 2015, μαζί με τις φυσικές αποχωρήσεις, μέσω συνταξιοδοτήσεων.
β) Οι περικοπές δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ, την περίοδο 2013-2014.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο στόχος της άμεσης εξοικονόμησης δαπανών θα παρασύρει στο διάβα του και τους υπαλλήλους που σήμερα απασχολούνται στο Δημόσιο ως συμβασιούχοι έργου, ορισμένου χρόνου, ωρομίσθιοι και ημερομίσθιοι. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη ως απάντηση σε ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, περιφερειακού συμβούλου Αττικής Αλέξη Μητρόπουλου:
- Οι υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ανέρχονται σε 31.148.
- Οι συμβασιούχοι έργου σε 4.419.
- Οι ωρομίσθιοι και ημερομίσθιοι σε 711.
Εφεδρεία με βάση τα... προσόντα
Υπολογίζεται, λοιπόν, ότι ότι οι 40.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα τεθούν σε καθεστώς εφεδρείας μέχρι το τέλος του 2015, λαμβάνοντας το 50%-70% των βασικών τους αποδοχών, σύμφωνα με το σχέδιο εφεδρεία της ΝΔ (εδώ).
Οι υπάλληλοι υψηλών προσόντων των φορέων και των οργανισμών προς συγχώνευση ή κατάργηση θα μετακινούνται σε υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα, προκειμένου να καλύπτουν τις ανάγκες που θα προκύψουν από τη μείωση του προσωπικού. Οι υπόλοιποι, όσοι δηλαδή δεν διαθέτουν υψηλά προσόντα, είναι πιθανό να περάσουν σε εφεδρεία, πάντα μέσα από τη διαδικασία της αξιολόγησης, μέσω συγκεκριμένων κριτηρίων.
Μείωση συντάξεων,
αύξηση ορίου ηλικίας σύνταξης
αύξηση ορίου ηλικίας σύνταξης
Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», το νέο πακέτο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει μειώσεις στη δεύτερη σύνταξη που λαμβάνουν οι 600.000 διπλοσυνταξιούχοι, αλλά και νέο «μαχαίρι» στις συντάξεις άνω των 1.600 ευρώ.
Επίσης, αναμένονται νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό, και στο πλαίσιο αυτό συζητιέται η αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας από τα 65 στα 66 έτη και η αναστολή μέχρι το 2015 τη της απονομής πρόωρων συντάξεων. Εναλλακτικά εξετάζεται η κατάργηση διά νόμου από την 1η Ιανουαρίου 2013 όλων των εξαιρέσεων και των δυνατοτήτων συνταξιοδότησης κάτω των 65 ετών.
Οι αλλαγές δε θα θίγουν όλους όσοι είναι ασφαλισμένοι προ του 1983 και πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν με τη συμπλήρωση 35ετίας ή όλους όσοι ασφαλίστηκαν μέχρι το 1993 και συμπληρώνουν 37 χρόνια ασφάλισης.
Οι αλλαγές δε θα θίγουν όλους όσοι είναι ασφαλισμένοι προ του 1983 και πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν με τη συμπλήρωση 35ετίας ή όλους όσοι ασφαλίστηκαν μέχρι το 1993 και συμπληρώνουν 37 χρόνια ασφάλισης.
Τι έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση
Σε κάθε περίπτωση, μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει έρθει σε κατ' αρχήν συμφωνία με την τρόικα για το πακέτο των 6,5 δισ. στο οποίο περιλαμβάνεται μειώσεις έως 35% στις αποδοχές στις ΔΕΚΟ, συγχωνεύσεις- καταργήσεις οργανισμών και φορέων Δημοσίου, συγχωνεύσεις νοσοκομείων με περιορισμό εφημεριών και υπερωριών, η περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κυρίως με επέκταση των γενόσημων, η μείωση της επιχορήγησης σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, η μείωση των λειτουργικών δαπανών Άμυνας.
Aftodioikisi,με πληροφορίες από «Τύπος της Κυριακής»,«Βήμα της Κυριακής»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου