«Η απόφαση του Eurogroup βυθίζει σε μεγαλύτερη ύφεση την κυπριακή οικονομία και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για λύση εκτός τρόικας με σχέδιο Β», δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος.
Ο γιος του αειμνήστου Τάσσου Παπαδόπουλου ανέφερε ότι το προσχέδιο του μνημονίου, που διαβιβάστηκε στους βουλευτές, μπορεί να μην είναι το τελικό, όμως «εκ πρώτης όψεως το κείμενο μνημονίου που έχει συμφωνηθεί, είναι αυτό που είχε συμφωνηθεί επί διακυβέρνησης Χριστόφια». Πρόσθεσε ότι υπάρχουν κι αλλαγές στο κείμενο, στις οποίες οδήγησαν οι τελευταίες εξελίξεις, εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι στο νέο κείμενο υπάρχουν και θετικές βελτιώσεις, όπως είναι η επέκταση του χρόνου του προγράμματος εξυγίανσης μέχρι το 2017, υπάρχει διασφάλιση κάποιων θέσεων εργασίας που αφορούν τους ωρομίσθιους και τους συμβασιούχους και η διασαφήνιση ζητημάτων που αφορούν τη διαχείριση και την αξιοποίηση του φυσικού αερίου.
Στις αρνητικές αλλαγές ο κ. Νίκος Παπαδόπουλος παρέθεσε την αύξηση των στόχων, σε ό,τι αφορά τα ελλείμματα του 2013, 2014 και 2015. Πρόσθεσε ότι πρέπει να παραδεχθούμε πως τα δεδομένα της πραγματικής οικονομίας, μετά τις τελευταίες αποφάσεις του Eurogroup, «έχουν αλλάξει προς το χειρότερο και αυτές οι αλλαγές έχουν αφομοιωθεί στο νέο κείμενο». Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι «η ύφεση της κυπριακής οικονομίας τα επόμενα χρόνια θα είναι μεγαλύτερη από ό,τι αρχικά προβλέπετο και ως συνεπακόλουθο, τα έσοδα του κράτους θα είναι λιγότερα, τα ελλείμματα θα είναι μεγαλύτερα και πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τον κόσμο και να θεωρούμε ότι αυτό το μνημόνιο είναι μόνο η αρχή».
Επίσης, διατύπωσε την εκτίμηση ότι είναι αναπόφευκτο να ληφθούν κι άλλα μέτρα ως συνέπεια των αποφάσεων του Eurogroup, καθώς ο τομέας των υπηρεσιών, που παρήγαγε πέραν του 40% των εσόδων του κράτους, έχει πληγεί και η ζημιά ίσως να είναι ανεπανόρθωτη. Σε ερώτηση για το ποσοστό στο οποίο θα διαμορφωθεί η συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι εκτίμησή του είναι πως σίγουρα δεν μιλούμε για το -3,5% που ήταν οι εκτιμήσεις, όταν η κυβέρνηση Χριστόφια άρχισε να συζητά το μνημόνιο, αλλά για μεγαλύτερη ύφεση για σημαντική συρρίκνωση του ΑΕΠ και άρα θα αλλάξουν πολλά από τα δεδομένα, που είχαμε ως βάση της συμφωνίας με την τρόικα.
Κληθείς να σχολιάσει τη θέση για αναζήτηση λύσης εκτός τρόικας, ο κ. Παπαδόπουλος κάλεσε όποιον ισχυρίζεται ότι έχει σχέδιο για έξοδο από το ευρώ και λύση εκτός τρόικας να το παρουσιάσει «κι εμείς θα εξετάσουμε την κάθε εισήγηση από όπου κι αν αυτή προέρχεται».
Διευκρίνισε ότι το σχέδιο Α` είναι αυτό που έχουμε μπροστά μας, η δε αποχώρηση από το ευρώ «ίσως να είναι το σχέδιο Β`, σε περίπτωση που θα δούμε ότι δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε με αυτά που εισηγείται η τρόικα και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα». Το βέβαιο είναι ότι έχουμε διαρθρωτικά προβλήματα στην κυπριακή οικονομία και όποια επιλογή και αν πάρουμε θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις για να περιορίσουμε τις δαπάνες του κράτους, γιατί δεν αντέχει η κυπριακή οικονομία τις δαπάνες της δημόσιας υπηρεσίας, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.
Είπε επίσης ότι δεν είναι εύκολη η απάντηση στο ερώτημα, αν πρέπει να παραμείνουμε ή όχι στο ευρώ και διατύπωσε τη θέση ότι δεν μπορεί εύκολα ο οποιοσδήποτε να προχωρήσει σε μια τέτοια εισήγηση. Ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε πως «υπάρχουν πολιτικοί λόγοι, για τους οποίους πρέπει να παραμείνουμε στο ευρώ και πολιτικές ανησυχίες για τον τρόπο, με τον οποίο μας έχουν μεταχειριστεί μέχρι σήμερα, από την άλλη η οικονομική ανάλυση είναι εξίσου σημαντική, ωστόσο δεν υπάρχει μέχρι τώρα σοβαρή οικονομική ανάλυση για τις επιπτώσεις για αποχώρηση από την ευρωζώνη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου