5 Απριλίου 2013

Τι σημαίνει για την παγκόσμια κοινότητα η κορεατική κρίση


Παιχνίδια υψηλού ρίσκου. Μία κρίση, που κρατεί πάνω από μισό αιώνα, κλιμακώνεται για μία ακόμα φορά, προκαλώντας έντονη ανησυχία σε πολλούς...συνδικαιούχους. Από αυτούς, ο καθένας έχει τους δικούς του λόγους για να υπάρχει ειρήνη στην περιοχή. Στο επίκεντρο, η ασφάλεια της περιοχής, εν μέσω ισορροπιών, που εκτός από εύθραυστες, σε κάποιες των περιπτώσεων δείχνουν να έχουν ανατραπεί. Και στη βάση όλων αυτών, ένας ηγέτης, νέος σε ηλικία, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος - διαδεχόμενος τον πατέρα του στην εξουσία της Βορείου Κορέας - δείχνει αποφασισμένος για όλα.

Η κρίση στις σχέσεις Βορείου και Νοτίου Κορέας φοβίζει πολλούς. Καταρχήν τους Αμερικάνους, οι οποίοι έχουν παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας. Η Ιαπωνία, η οποία απειλείται με τη σειρά της από τη Βόρεια Κορέα, καθώς οι βορειοκορεάτες είχαν στείλει κατά το παρελθόν βαλλιστικούς πυραύλους στο κατώφλι της χώρας του ανατέλοντος ηλίου, και η Κίνα ανησυχεί για την αστάθεια στη Νότια Κορέα με ενδεχόμενη εισροή προσφύγων. Στο παιχνίδι δεν θα μπορούσε να μη λαμβάνει μέρος η Ρωσία, συμμετέχοντας στις εξαμερείς διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά.

Ο διευθυντής μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας (ISDA), Ζαχαρίας Μίχας, υποστηρίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για την ασφάλεια στην περιοχή. “Στόχος τους είναι η διασφάλιση συμφερόντων με ανάπτυξη στρατευμάτων και αεροπορικών δυνάμεων στη Νότια Κορέα. Κατ' επέκταση, θέλουν να διασφαλίσουν φιλικές προσβάσεις για το διεθνές εμπόριο και ταυτόχρονα να προστατεύσουν τις θερμές θάλασσες από την κάθοδο της Ρωσίας και της Κίνας. Επιδιώκουν τον έλεγχο στους παγκόσμιους ωκεανούς. Είναι το Α και το Ω στη στρατηγική τους για να έχουν εύκολη πρόσβαση, οπουδήποτε σε περίπτωση πολέμου, και να διατηρήσουν ταυτόχρονα το ρόλο του παγκόσμιου ρυθμιστή”.

"Το καθεστώς στη Β. Κορέα είναι ανώμαλο, χωρίς καμία λογική"

Όπως εξηγεί ο κύριος Μίχας, η Νότια Κορέα διατηρεί συμμαχία με τις ΗΠΑ. “Δεν μπορούν όμως να αποτρέψουν εύκολα τη Βόρεια Κορέα σε περίπτωση επίθεσης, καθώς η πρωτεύουσα Σεούλ βρίσκεται μόλις 35 χιλιόμετρα από τα σύνορα και την αποστρατικοποιημένη ζώνη”. Επισημαίνει ότι στη συγκεκριμένη περιοχή οι Βορειοκορεάτες έχουν αναπτύξει 12.000 στοιχεία πυροβολικού και απειλούν ότι θα πλήξουν τη Σεούλ. “Κάτι τέτοιο εκτός από θύματα θα έχει μεγάλες και σοβαρές επιπτώσεις. Μία ομοβροντία είναι αρκετή. Οι Νοτιοκορεάτες δεν ρισκάρουν πολεμική σύρραξη, αλλά κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι η Βόρεια Κορέα και η ηγεσία της θα κάνουν το ίδιο με αυτό που ίσχυε περί πυρηνικής αποτροπής στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου”. (Στον ψυχρό πόλεμο ίσχυε η τακτική MAD (τρελός) και βασίζονταν στην προϋπόθεση ότι και οι δύο αντίπαλες υπερδυνάμεις είχαν την ικανότητα ανταποδοτικού πυρηνικού πλήγματος (Second Strike Capability)). Όπως λέει όμως ο κύριος Μίχας, τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Ουν δεν τον ενδιαφέρει αν χάσει 100.000 πληθυσμού στη διάρκεια εχθροπραξιών καθώς μπορεί να το εκμεταλλευτεί ανά πάσα στιγμή επικοινωνιακά. “Χαρακτηριστικό είναι ότι το δικτατορικό καθεστώς στη Βόρεια Κορέα επιτρέπει φαινόμενα κανιβαλισμού και αφήνει τον κόσμο να πεινάει. Πρόκειται για ένα καθεστώς ανώμαλο, που λειτουργεί χωρίς καμία λογική”.

"Πιθανή πυρηνική επίθεση της Β. Κορέας μπορεί να πλήξει βάναυσα νευραλγικούς τομείς των ΗΠΑ"

Σε ό, τι αφορά τα πυρηνικά, όπως επισημαίνει ο κύριος Μίχας, “κανείς δεν εγγυάται ότι μπορουν οι Βορειοκορεάτες να κατευθύνουν την πυρηνική απειλή εκεί που πρέπει. Υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσο είναι ακριβή. Μπορεί να καταλήξουν οπουδήποτε, πλήττοντας ακόμα και κατοικημένες περιοχές, γεγονός που εντείνει την ανησυχία και ενισχύει τις προσπάθειες αποτροπής μιας σύγκρουσης”. Τονίζει μάλιστα, πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν την πολυτέλεια να αφήσουν τους Βορειοκορεάτες να κάνουν τα δικά τους όσες αμφιβολίες και αν υπάρχουν για την επιτυχία ενός ενδεχόμενου πυρηνικού εγχειρήματος. “Οι Βορειοκορεάτες έχουν εξάγει πυρηνική τεχνολογία στο Ιράν, επιδεικνύοντας τη δύναμή τους. Αυτό που σίγουρα ξέρει η χώρα του Κιμ Γιονγκ Ουν, είναι ότι πιθανή έκρηξη πυρηνικού όπλου πάνω από αμερικανική μεγαλούπολη μπορεί να προκαλέσει κατάρρευση όλων των δικτύων με απρόβλεπτες συνέπειες για την οικονομία και άλλους νευραλγικούς τομείς κάτι που τρομοκρατεί τις ΗΠΑ”.

“Οι Βορειοκορεάτες έχουν τη δύναμη να πλήξουν αμερικανικές εγκαταστάσεις στον Ειρηνικό”

Όπως λέει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Χαράλαμπος Τσαρδανίδης, μετά το θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ, υπάρχει ένα περίεργο καθεστώς. “Ο γιος και διάδοχος προσπαθεί να δείξει ότι έχει τη δύναμη και έχει κάνει δοκιμές πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς. Είναι εύλογη η ανησυχία που επικρατεί στις εμπλεκόμενες χώρες, καθώς οι Βορειοκορεάτες έχουν τη δύναμη να πλήξουν αμερικανικές εγκαταστάσεις στον Ειρηνικό”.
Αναφέρει μάλιστα, ότι μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας υπήρξαν διάφορες αυξομοιώσεις στην μεταξύ τους προσέγγιση μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. “Στο πλαίσιο προσέγγισης δημιουργήθηκε η Καεσόνγκ, μία βιομηχανική ζώνη στη Βόρεια Κορέα με επιβλέποντες τους Νότιους και εργαζόμενους Βορειοκορεάτες, χωρίς όμως να έχει την αναμενόμενη επιτυχία, καθώς ήδη οι πρώτοι έχουν αρχίσει να αποχωρούν φοβούμενοι το εκρηκτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί”.
“Αυτό που επηρεάζει και επιδεινώνει την κατάσταση στην περιοχή είναι η φύση του καθεστώτος στη Βόρεια Κορέα”. Περιγράφει μάλιστα μία προσπάθεια του κομμουνιστή δικτάτορα Ουν, να κλιμακώσει την κρίση για να αποκτήσει διαπραγματευτικό πλεονέκτημα με τους Αμερικάνους.
Παρά το γεγονός ότι έγινε προσπάθεια εξομάλυνσης από την πλευρά των Νοτίων, σύμφωνα με το διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, η σημερινή κυβέρνηση της Ν. Κορέας με ηγέτιδα τη νεοεκλεγείσα κόρη του πρώην προέδρου - δικτάτορα Παρκ Τσουνγκ Χι, Παρκ Γκέουν Χιε, προσπαθεί να κάνει επίδειξη δύναμης. “Η γυναίκα με τη σιδηρά πυγμή δεν φαίνεται να κάνει πίσω, θέλοντας να δείξει με τη σειρά της ότι δεν υποτάσσεται στις ορέξεις των αντιπάλων και διαθέτει το ειδικό βάρος για να διευθύνει και να καθορίσει την τύχη της χώρας της”. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: