19 Αυγούστου 2014

Η ανασκαφή στην Αμφίπολη και τα …κόμπλεξ!

Γράφει: Η Αντωνία Μπούζα
Η ανασκαφή στην Αμφίπολη και όσα και αυτή σηματοδοτεί για τον Ελληνισμό, μαζί με όλα τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα που βρίσκονται διάσπαρτα απ΄άκρου εις άκρον της Ελλάδας , ανέσυρε στην επιφάνεια πολλά θετικά και αρνητικά στοιχεία των Νεοελλήνων.
Διεφάνη πως ακόμη και αυτές τις ώρες που η ανθρωπότητα έχει στρέψει την προσοχή της στην κοιτίδα του πολιτισμού την Ελλάδα, ορισμένοι αντιμετωπίζουν την είδηση όσο και τους θησαυρούς που απλόχερα μας χάρισαν οι πρόγονοί μας, με απάθεια, άγνοια, κόμπλεξ, αρνητισμό, αδιαφορία και σε κάποιες τραγικές περιπτώσεις, με χλευασμό.
Κλεισμένοι στο μικρόκοσμό μας, ασχολούμαστε μόνο με τις μειώσεις των αποδοχών μας ακολουθώντας την πεπατημένη της ανέξοδης κριτικής κατά της απρόσωπης Πολιτείας κάτι που το εκμεταλλεύονται άκομψα κάποιοι στο πολιτικό πεδίο προσπαθώντας παραληρηματικά να διχάσουν τους Έλληνες. Έτσι φτάσαμε ν΄αδιαφορούμε για την τύχη μας, δηλ. να είμαστε οι απόγονοι εκείνων που σφράγισαν με το πέρασμά τους, τον παγκόσμιο πολιτισμό και άφησαν παρακαταθήκη τα επιτεύγματά τους στην πορεία της ανθρωπότητας.

Διαβάσαμε τελευταία στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ανόητο μπορεί να σκεφτεί ανθρώπινος νους…Κάποιοι φουριόζοι για την εξουσία μάλιστα, ενέταξαν το παγκόσμιο ενδιαφέρον, στις πολιτικές αντιπαραθέσεις και προσπάθησαν να υποτιμήσουν τη σπουδαιότητα της ανασκαφής.
Βέβαια υπάρχουν και αυτοί που παρακολουθούν την ανασκαφή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον , τιμούν και χαίρονται με τις εξελίξεις. Μάλιστα πολλοί συμπατριώτες μας, έσπευσαν στο χώρο της ανασκαφής θέλοντας να δείξουν το ενδιαφέρον τους και τη χαρά τους .
Το είδος του «εναλλακτικού τουρισμού» που είναι ο πολιτιστικός τουρισμός που κάποιοι τελευταία προτείνουν, αγνοώντας ίσως ότι διαχρονικά ο Ελληνικός πολιτισμός έχει ενταχθεί στην ατζέντα ενεργειών και δράσεων των αρμοδίων Υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού, αλλά και της Αυτοδιοίκησης ανά την επικράτεια, έχει προσφέρει πολλά και ποικίλα οφέλη στη Χώρα μας.
Το πολιτιστικό απόθεμα της Ελλάδας είναι ο πόλος έλξης πολλών επισκεπτών, που στα πλαίσια της πολιτιστικής οικουμενικότητας, ενεργοποιεί υπέρ μας τη διεθνή κοινότητα  και σηματοδοτεί μία σημαντική εξέλιξη που ωφελεί την πατρίδα μας.
Ο πολιτιστικός τουρισμός, εκτός της αύξησης της επισκεψιμότητας ενός τόπου, συμβάλει και στην κατανόηση  των συνηθειών , των ηθών και εθίμων και γενικότερα της κουλτούρας των κατοίκων του. Επίσης εκτός του τουρισμού, ο πολιτισμός συνδέεται με την εκπαίδευση και την έρευνα και μπορεί να συμβάλει στην επιτυχία πολιτικών προώθησης της απασχόλησης και καταπολέμησης της ανεργίας.

Με το ισχυρό brand Ελλάδα που κληρονομήσαμε, μπορούμε αρκεί να ομονοήσουμε, να καταφέρουμε πολλά , αφήνοντας τις ανόητες αντιπαραθέσεις  για άλλα πεδία και όχι για τον πολιτισμό μας, για τον οποίο επιβάλλεται να νοιώθουμε περηφάνια και  τιμή!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: