27 Δεκεμβρίου 2014

«Συγγνώμη» ζήτησε ο γερμανός πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ για τη σφαγή 92 ανθρώπων, κυρίως παιδιών και ηλικιωμένων, στο χωριό Λιγκιάδες των Ιωαννίνων από τους ναζί το 1943

Der Spiegel: 162 δισ. ευρώ χρωστάει η Γερμανία στην Ελλάδα
Ο Γκάουκ επισκέφθηκε το χωριό το μεσημέρι της Παρασκευής μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.««Επιθυμώ να αρθρώσω, αυτό που δράστες, αλλά και πολιτικά υπεύθυνοι τόσων πολλών χρόνων στη μεταπολεμική περίοδο δεν ήθελαν ή δεν μπόρεσαν να προφέρουν, ότι δηλαδή τα όσα συνέβησαν εδώ ήταν κτηνώδης αδικία, και με αίσθημα ντροπής και πόνου, ζητώ από τις οικογένειες των δολοφονηθέντων "συγγνώμη"», είπε ο γερμανός πρόεδρος, αφού προηγουμένωςμ κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων.Κατά την ομιλία του, ο κ. Γκάουκ εμφανίστηκε συγκλονισμένος για τις «ληστείες, τις τρομοκρατικές πράξεις και τις δολοφονίες, που προήλθαν από μια χώρα, η οποία είχε μετατραπεί σε αδίστακτη δικτατορία». 

»Υποκλίνομαι ενώπιον των θυμάτων των φρικαλέων εγκλημάτων, που διαπράχθηκαν εδώ, αλλά και σε τόσους άλλους τόπους στην Ελλάδα» είπε και πρόσθεσε: «Και όμως, σε τόπους, όπως αυτόν εδώ, νιώθω μια βαθιά αναστάτωση και μια διττή ντροπή, ντροπή γιατί άνθρωποι που μεγάλωσαν μέσα στον γερμανικό πολιτισμό, μετατράπηκαν σε δολοφόνους.
Ντρέπομαι και για το γεγονός ότι η δημοκρατική Γερμανία, από την περίοδο που βήμα-βήμα άρχισε να επεξεργάζεται το παρελθόν της με κριτικό πνεύμα, έμαθε τόσο λίγα και διδάχτηκε από την ενοχή της, αναφορικά με τους Ελληνες.

Θα ευχόμουν τόσο πολύ εάν κάποιος που έδινε τότε εντολές ή υπάκουε σε εντολές, είχε πει προ πολλού "ζητώ συγγνώμη" ή "μετανοώ" ή "λυπούμαι βαθύτατα για το γεγονός ότι υπάκουσα σε εγκληματικές εντολές". Είναι αυτές οι φράσεις, που δεν έχουν ειπωθεί, είναι αυτή η ελλιπής γνώση, που θεμελιώνουν μια δεύτερη ενοχή, αφού αποκλείουν τα θύματα από τη μνήμη».

Ο πρόεδρος της Γερμανίας εξήρε τη συμβολή τού Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, στη συμφιλίωση, η οποία συντελέσθηκε με την επίσκεψη στον μαρτυρικό τόπο των Λιγκιάδων. 

2.Η ΔΕΥΤΕΡΗ
ΚΡΑΤΕΙ ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ
Der Spiegel: 162 δισ. ευρώ χρωστάει η Γερμανία στην Ελλάδα
Το γερμανικό περιοδικό αναδημοσιεύει το άρθρο που δημοσιεύθηκε στο «Βήμα της Κυριακής» με τίτλο «Οσα μας χρωστούν οι Γερμανοί...» και υπολογίζει το ύψος του χρέους
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  08/04/2013 08:59
Der Spiegel: 162 δισ. ευρώ χρωστάει η Γερμανία στην Ελλάδα
 
Θετικά απαντά ομάδα εμπειρογνωμόνων μετά από ενδελεχείς έρευνες σε αρχεία, όπως αναδημοσιεύει από το «Βήμα» το περιοδικό Der Spiegel και παρουσιάζει η Deutsche Welle.

H διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Der Spiegel αναδημοσιεύει άρθρο με τον τίτλο «Όσα μας χρωστά η Γερμανία» από το κυριακάτικο φύλο της εφημερίδας «Το Βήμα». Πρόκειται για το γνωστό θέμα της καταβολής των πολεμικών αποζημιώσεων από τον Β. Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Spiegel γράφει ότι πρόκειται για πόρισμα επιτροπής εμπειρογνωμόνων που εξετάζει κατ΄εντολή του υπουργείου Οικονομικών πιθανή αξίωση καταβολής αποζημιώσεων από την Γερμανία, Η έκθεση 80 σελίδων είναι διαβαθμισμένη ως «άκρως μυστική». Το «Βήμα» όμως για πρώτη φορά βγάζει στη δημοσιότητα κάποια στοιχεία. Σύμφωνα λοιπόν με το αποτέλεσμα της έρευνας η Ελλάδα δεν έλαβε ποτέ αποζημιώσεις, ούτε για το κατοχικό δάνειο, ούτε για τα δεινά που υπέστη κατά την διάρκεια της ναζιστικής κατοχής. Η έκθεση βασίζεται σε 761 τόμους από αρχειακό υλικό, μεταξύ αυτών συμφωνίες, νομοθετικά κείμενα και δικαστικές αποφάσεις. Όπως δηλώνει ο επικεφαλής της επιτροπής, Παναγιώτης Καρακούσης, οι εμπειρογνώμονες επεξεργάστηκαν 190.000 σελίδες διασκορπισμένες σε διάφορα αρχεία, πολλά εκ των οποίων βρέθηκαν στα υπόγεια δημοσίων κτηρίων.

Σύμφωνα με το Spiegel το άρθρο δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένα ποσά. Αλλά υπολογίζεται ότι η Γερμανία χρωστά στην Ελλάδα 108 δισ ευρώ για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων υποδομών και 54 δισ για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο. Το συνολικό ποσό των 162 δισ ευρώ αντιστοιχεί στο 80% του σημερινού ΑΕΠ και σε περίπτωση που θα καταβάλλονταν θα κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους της χώρας. Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν τίθεται πλέον θέμα αποζημιώσεων και η ελληνική «πατάει φρένο», θεωρεί το θέμα εξαιρετικά ευαίσθητο και φοβάται ότι θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις της με τον πιο σημαντικό δανειστή της Ευρώπης.

3. Η ΤΡΙΤΗ

ΤΟ 2012 ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Financial Times Γερμανίας: Σύσταση γραμμένη στα ελληνικά κατά του Τσίπρα


Σύσταση προς τους Έλληνες ψηφοφόρους να "αντισταθούν στον δημαγωγό" Αλέξη Τσίπρα και να ψηφίσουν "θαρραλέα" ΝΔ στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Διαβάστε αναλυτικά
Ιούνιος 15 2012 12:32
Με κείμενο γραμμένο στα ελληνικά και τίτλο "Αντισταθείτε στον δημαγωγό",  η γερμανική ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας "Financial Times" παροτρύνει τους Έλληνες ψηφοφόρους να ψηφίσουν "θαρραλέα υπέρ μίας μεταρρυθμιστικής πορείας και όχι οργισμένα κατά της αναγκαίας και επίπονης αναδιάρθρωσης".
Το κείμενο δημοσιεύτηκε το πρωί της Παρασκευής και αναφέρεται στην κρισιμότητα των εκλογών της Κυριακής 17 Ιουνίου.
Το κείμενο κάνει λόγο για "ιστορικές  εκλογές" και επισημαίνει την ανάγκη η Ελλάδα, να παραμείνει στο ευρώ.
"Γι’ αυτό η FTD κάνει σήμερα κατ’ εξαίρεση μία σύσταση στους Έλληνες ψηφοφόρους, κάτι που συνηθίζει πριν τις εκλογές για το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο και για το Ευρωκοινοβούλιο", αναφέρεται στο κείμενο.
Διαβάστε το επίμαχο κείμενο αναλυτικά:


4. Η ΤΕΤΑΡΤΗ

 2014 ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΠτΔ

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Δύσκολη κατάσταση» αν η Ελλάδα αλλάξει κατεύθυνση

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας τόνισε ότι κάθε νέα κυβέρνηση πρέπει να σέβεται τις δεσμεύσεις των προκατόχων της
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  09:19
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Δύσκολη κατάσταση» αν η Ελλάδα αλλάξει κατεύθυνση



Βερολίνο 
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε την Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται το Σάββατο στην εφημερίδα Bild ότι «κάθε νέα κυβέρνηση» πρέπει να «σεβαστεί» τις δεσμεύσεις των προκατόχων της.
Από το 2009, η Ελλάδα έχει σημειώσει «τεράστια πρόοδο. Πρέπει να έχουμε περισσότερο σεβασμό για αυτό» δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.
«Θα συνεχίσουμε να βοηθάμε την Ελλάδα στο δρόμο των σκληρών μεταρρυθμίσεων» ανέφερε ο Σόιμπλε σημειώνοντας ότι η κατάσταση του χρέους της χώρας δεν θα άλλαζε σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.
«Οι νέες εκλογές δεν αλλάζουν το ελληνικό χρέος. Κάθε νέα κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί από τους προκατόχους της» επανέλαβε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Αλλά αν η Ελλάδα «διαλέξει μια άλλη κατεύθυνση, θα είναι μια δύσκολη κατάσταση», προειδοποίησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ 

ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΙ ΘΑ ΛΕΓΑΤΕ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: