20 Απριλίου 2015

Εκλογές τον Ιούνιο!!!

Από την Ιόλη Πιερίδη
O Aλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του αναζητούν την ημερομηνία του Ιουνίου στην οποία θα στηθούν οι κάλπες.
Μάλιστα επιδιώκουν να επισπευσθεί η ημερομηνία των εκλογών γιατί έχουν ενημερωθεί ότι ετοιμάζεται η απόλυτη καταιγίδα σε βάρος στελεχών της κυβέρνησης από τα εγχώρια ΜΜΕ.
Για την ακρίβεια έχουν δοθεί εντολές για "ρεπορτάζ" που αφορούν τόσο την προσωπική ζωή των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης όσο και των συγγενικών τους προσώπων.
Μάλιστα συγκεκριμένοι μηντιάρχες και δημοσιογράφοι επιχειρούν να αποσπάσουν πληροφορίες για την οικογενειακή ζωή υπουργών και στελεχών του Μαξίμου ακόμη και από τους αστυνομικούς συνοδούς των μελών της κυβέρνησης.
Η ζωή όλων έχει μπει στο στόχαστρο των ΜΜΕ που αισθάνονται απειλή από την κυβέρνηση Τσίπρα.


Το Μαξίμου γνωρίζει τα συγεκριμένα σχέδια καθώς και την απέλπιδα προσπάθεια του Σαμαρά να επανέλθει στο προσκήνιο με κάθε τρόπο.

Ετσι ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις να στήσει κάλπες την Κυριακή 7 Ιουνίου-των Αγίων Πάντων!

Αυτός είναι ο λόγος-όπως αποκαλύπτει το Κουρδιστό Πορτοκάλι"- που ο πρωθυπουργός ζήτησε να μην αλλάξει ο εκλογικός νόμος-να μην πάμε δηλαδή σε απλή αναλογική ώστε να εξακολουθήσει το πρώτο κόμμα να λαμβάνει το bonus των 50 εδρών.

Οπως ενθυμείσθε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευθεί για την απλή αναλογική κι όμως αυτό το σενάριο απομακρύνεται...

Την ίδια ώρα ο γνωστός οικονομολόγος (πρώην CEO της Pimco και νυν οικονομικό σύμβουλο της Allianz), Ελ Εριάν, παρουσιάζει στο Bloomberg ένα σενάριο-εφιάλτη για την Ελλάδα: Την έξωση της Ελλάδας από το ευρώ, κάτι που δεν θα προκληθεί από μια συνειδητή απόφαση, αλλά θα είναι αποτέλεσμα ενός τεράστιου ατυχήματος ("Graccident").

Οι 11 λόγοι που, κατά τον Ελ Εριάν, οδηγούν σε αυτή την ελληνική τραγωδία είναι οι εξής:

1. Τα χρήματα αυτή τη φορά τελειώνουν. Αν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών και δεν καταβάλει τη δόση προς το ΔΝΤ, τότε αυτομάτως κάνει το σενάριο του Grexit πιο πιθανό.

2. Ακόμη και μερικοί από τους δομικούς κατόχους του ελληνικού χρέους, όπως οι ξένες θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών, προσπαθούν να διώξουν από πάνω τους το βάρος. Εν τω μεταξύ, οι αποσύρσεις των τραπεζικών καταθέσεων είναι πιθανόν να επιταχυνθούν, ενώ ήδη μεγάλα ποσά έχουν εγκαταλείψει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

3. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι αναζητείται οξυγόνο από μια οικονομία που δοκιμάζεται. Πλέον στηρίζεται άμεσα από τον ΕLA, με την ΕΚΤ να λέει σε όλους τους τόνους πως αυτά τα χρήματα δεν προορίζονται για να καλύψουν τα κενά που δημιουργούνται σε άλλους τομείς.

4. Η λύση περιλαμβάνει τέσσερις κύριες συνιστώσες: Τις πολιτικές μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας, την άμεση χρηματοδότηση από τους πιστωτές, την πρόσθετη μείωση του χρέους και τη χαλάρωση ορισμένων απαιτήσεων για αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία. Οι όροι αυτοί θα πρέπει να εφαρμοστούν ταυτόχρονα και θα πρέπει να συνοδεύονται από στενή συνεργασία και συνεχείς εποικοδομητικές διαβουλεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, των εταίρων της, των περιφερειακών οργάνων και του ΔΝΤ. Αυτή τη στιγμή, τέτοιου είδους συνεργασία δεν υφίσταται.

5. Περισσότερο από ποτέ, τώρα η μικροπολιτική συσκοτίζει την οικονομική και χρηματοδοτική πραγματικότητα. Τα «τυφλά σημεία», οι ηθικές αιτιάσεις και οι δογματισμοί παίζουν, πλέον, μεγαλύτερο ρόλο, ενώ η επίρριψη ευθυνών ανάμεσα στις δύο πλευρές έχει υπονομεύσει τις διαπραγματεύσεις.

6. Ακόμη και αν η οικονομική λογική της Ελλάδας είναι σωστή, ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται δημόσια δεν της έχει προσφέρει την υποστήριξη από χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Αναλώνεται σε δημόσιες πόζες, ατυχείς διαπραγματευτικές τακτικές και αδιαλλαξία.

7. Η αδιάλλακτη στάση της Ευρώπης αντανακλά κάτι περισσότερο από μια απλή αποδοκιμασία του τρόπου με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση διαχειρίζεται τις διαπραγματεύσεις. Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι καλύτερα οχυρωμένη σε σχέση με το 2010 και το 2012. Υπάρχει καλύτερη «μόνωση» για τις ασθενείς χώρες και για τους κινδύνους μετάδοσης. Οι αγορές, επίσης, δεν ανησυχούν όπως παλιά, καθώς κατέχουν μικρό μέρος του ελληνικού χρέους, ενώ και η ΕΚΤ έχει δημιουργήσει έναν κατάλληλο αμυντικό μηχανισμό.

8. Το ότι τα πράγματα είναι σε καλύτερη συνθήκη σε σχέση με το παρελθόν δεν σημαίνει ότι είναι απόλυτα ασφαλή. Η εύθραυστη ανάπτυξη στην Ευρώπη θα δεχθεί πλήγμα από μια ακραία κατάσταση στην Ελλάδα. Ορισμένα ιδρύματα θα αντιμετωπίσουν οικονομικές πιέσεις, ούτε μπορεί κανείς να προβλέψει με ακρίβεια τις περιφερειακές επιπτώσεις ενός Grexit ή Graccident, δεδομένου πως αυτά τα δεδομένα δεν είχαν προβλεφθεί κατά τον σχεδιασμό της Ευρωζώνης.

9. Τα ποσοστά αυτή τη στιγμή είναι: 45% να υπάρξει ένας «ακατάστατος συμβιβασμός» της τελευταίας στιγμής, 10% να έχουμε μια ουσιαστική πολιτική επανάσταση και 45% μια έξοδος από ατύχημα, καθώς τα πράγματα θα ξεφύγουν από τον έλεγχο. Σύμφωνα με την τρίτη εκδοχή, αν η Ελλάδα αθετήσει κάποιες πληρωμές, τότε θα επιβληθεί έλεγχος κεφαλαίων και θα αναγκάσει την Ελλάδα να βγει εκτός ευρώ.

10. Οι αισιόδοξοι θα προβάλουν το 45% της συμφωνίας και του συμβιβασμού, έτσι ώστε να αποφευχθεί το χάος την 11η ώρα (ή, για να είμαστε ακριβείς, πέντε λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα). Οι ρεαλιστές θα υπενθυμίσουν πως υπάρχουν 90% πιθανότητες να μην επιτευχθεί αποφασιστική πρόοδος. Άρα, η Ελλάδα και οι εταίροι της θα δοκιμάζουν μια εντατικοποίηση από επαναλαμβανόμενες εντάσεις και πολιτικά αδιέξοδα. Είτε άμεσα, είτε καθ' οδόν.

11. Πολλά θα μπορούσαν να αλλάξουν και να χαραχθεί μια οραματική πολιτική και από τις δύο πλευρές στο άμεσο μέλλον, έτσι ώστε να οικοδομηθούν τα πρώτα βήματα αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Η πρόκληση γι' αυτό το ενδεχόμενο είναι ότι εξαντλείται ο χρόνος για να γίνουν όλα αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: