12 Μαΐου 2015

Τα παζάρια καλά κρατούν! Πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για ΦΠΑ, ασφαλιστικό, εργασιακά και πρωτογενές πλεόνασμα

Τα παζάρια καλά κρατούν! Που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για ΦΠΑ, ασφαλιστικό, εργασιακά και πρωτογενές πλεόνασμα
- Δύο μικρές διαφορές και τρεις μεγάλες κόντρες με τους ...Θεσμούς
- Που αναμένεται να "κάτσει" η μπίλια για τον ΦΠΑ
- Τίποτα δεν έχει τελειώσει για το πρωτογενές πλεόνασμα 
- Αν ανέβει ο πήχυς τότε αυτό θα σημάνει ότι έρχονται και άλλα μέτρα
- Τα εργασιακά είναι το μεγάλο αγκάθι - Ανυποχώρητες και οι δυο πλευρές


Δύο μικρές διαφορές και τρεις μεγάλες "κόντρες" θα μπορούσε να είναι ο τίτλος για τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές.Οι μικρές διαφορές που υπάρχει μεγάλη σύγκλιση και αναμένεται πολύ σύντομα να βρεθεί η τομή (η οποία δεν θα είναι χρυσή για τους καταναλωτές) είναι οι συντελεστές του ΦΠΑ.



Η ελληνική πρόταση προβλέπει συντελεστή 16% για τον υψηλό συντελεστή και 6,5% για τον χαμηλό. Οι Θεσμοί αντιπροτείνουν 18% και 8%. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πιθανές συγκλίσεις θα βρεθούν στο 17 με 17,5% και στο 7%.

Οι τρεις μεγάλες "κόντρες" εντοπίζονται στο πρωτογενές πλεόνασμα, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Από τα τρία ζητήματα το ασφαλιστικό είναι εκείνο που μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος με ισοδύναμες προτάσεις από την ελληνική πλευρά, προτάσεις που θα προβλέπουν περικοπή των πρόωρων συντάξεων και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης σε συνδυασμό με πρόσθετες πηγές εσόδων για την ενίσχυση του «κουμπαρά» των ταμείων.

Το πρωτογενές πλεόνασμα αποτελεί πολύ μεγάλο ¨αγκάθι¨ παρότι υποτίθεται είχε υπάρξει συμφωνία στο 1,5%. Οι Θεσμοί την περασμένη εβδομάδα υπαναχώρησαν από τη θέση τους και ζητούν πλέον πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο από 2%.

Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται αυτό το ποσοστό γιατί πολύ απλά συνεπάγεται πρόσθετα μέτρα 1 δις. ευρώ περίπου, ενώ αποτελεί και τη μεγαλύτερη τροχοπέδη στην ανάπτυξη και ισχυρό υφεσιακό δηλητήριο.

'Οσον αφορά στα εργασιακά και τις ομαδικές απολύσεις οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι το πιο δύσκολο ζήτημα. 
Γι αυτό συγκρούονται δύο ιδεολογίες και δύο κατευθύνσεις. Η νεοφιλελεύθερη ευρωπαϊκή που έχουν υιοθετήσει οι Βρυξέλλες και πολλές πρωτεύουσες που ως τελικό σκοπό έχει την πλήρη απορρύθμιση κατά τα πρότυπα των ΗΠΑ ώστε, όπως λένε, να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και να γίνουν επενδύσεις που θα οδηγούν σε ανάπτυξη.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί πως η ανάπτυξη δεν μπορεί να προέλθει μέσω της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, μέσω των κανόνων, των συλλογικών συμβάσεων και της προστασίας της εργασίας ιδίως σε μία χώρα με ανεργία 26% περίπου.

Η σύγκρουση στα εργασιακά αναμένεται να είναι η πιο σκληρή και το θέμα αυτό θα κλείσει τελευταίο, ενώ δεν αποκλείεται ένας συμβιβασμός που θα το οδηγήσει σε μελλοντική διευθέτηση.
newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: