9 Μαΐου 2015

Η δραχμή ξανάρχεται...

Παράλληλο νόμισμα και ελέγχους κεφαλαίων μας προτείνει διευθυντής της ΕΚΤ
Ο Ιβ Μερς, διευθυντής της ΕΚΤ, συμβουλεύει την Ελληνική κυβέρνηση να λάβει εξαιρετικά μέτρα όπως παράλληλο νόμισμα και περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων στις τράπεζες, αναφέρουν γερμανικές εφημερίδες.
«Ο διευθυντής της ΕΚΤ συμβουλεύει τους Έλληνες να λάβουν εξαιρετικά μέτρα»
Η γερμανική εφημερίδα Die Zeit αναφέρεται στις δηλώσεις του μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Ιβ Μερς, σύμφωνα με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει μόνη της να αποφασίσει αν σε μια έκτακτη περίσταση θα αποφασίσει να λάβει ακραία μέτρα, όπως ο περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων και η εισαγωγή παράλληλου νομίσματος.
Η εφημερίδα Handelsblatt επέλεξε να προτάξει αυτό το θέμα στο άρθρο της με τίτλο: «Ο διευθυντής της ΕΚΤ συμβουλεύει τους Έλληνες να λάβουν εξαιρετικά μέτρα», σημειώνοντας ότι ο Μερς συνέστησε στην ελληνική κυβέρνηση να κοιτάξει «στο κουτί με τα μη παραδοσιακά εργαλεία, όταν εξαντληθούν οι επιλογές της».


Εξάλλου το μέλος της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι στο παρελθόν έχουν υπάρξει χρεοκοπίες και σε άλλες νομισματικές ενώσεις χωρίς πολιτικές συνέπειες.

Παρόλα αυτά ο Μερς υπογράμμισε ότι εξακολουθεί να θεωρεί πιθανή την εξεύρεση λύσης στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.

Σε άλλο άρθρο της η Handlesblatt επισημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τις γερμανικές τράπεζες σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σύμφωνα με τον Αντρέας Ντόμπρετ μέλος του διοικητικού συμβουλίου της γερμανικής ομοσπονδιακής τράπεζας.

Οι γερμανικές τράπεζες είναι τώρα πιο καλά προετοιμασμένες για ένα Grexit σε σχέση με πέντε χρόνια πριν, εκτίμησε ο Ντόμπρετ, ενώ πρόσθεσε ότι οι κίνδυνοι μετάδοσης της κρίσης είναι πολύ πιο περιορισμένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: