16 Ιουλίου 2015

Οι θέσεις του ΠΑΣΕ-ΟΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΟΥ 10% ΤΟΥ ΟΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΤΟ ΤΑΙΠΕΔ

Ο ΠΑΣΕ–ΟΤΕ είχε αντιταχθεί από την αρχή στην εκχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών που κατείχε το Δημόσιο. Ο ΟΤΕ αποτελεί σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για τη χώρα, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων και στη βελτίωση της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας, μέσα από μια σειρά εξειδικευμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.
Με τη διατήρηση του 10% του ΟΤΕ υπό Δημόσιο Έλεγχο (το 6% ανήκει απευθείας στο Δημόσιο και το 4% στο ΙΚΑ–ΕΤΑΜ), βάσει της συμφωνίας μεταξύ του Δημοσίου και της Deutsche Telekom, το Δημόσιο διατηρεί μια σειρά δικαιωμάτων στα οποία συμπεριλαμβάνονται ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης,όπως η αλλαγή έδρας, ζητήματα συγχωνεύσεων και εξαγορών, έκτακτα μερίσματα, απαγόρευση διαγραφής των μετοχών της εταιρίας από το Χρηματιστήριο κ.α., τα οποία θα απολέσει αν υλοποιηθεί η πώληση του ποσοστού αυτού.
Επιπλέον, αν η συμμετοχή του δημοσίου πέσει κάτω από το 5%, παύει να  ισχύει η συμφωνία μετόχων και μεταξύ άλλων η κυβέρνηση δεν θα έχει δικαίωμα να διορίζει τα 5 από τα 11 μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΟΤΕ.
Υπό τις παρούσες συνθήκες, όποιο τίμημα και να δοθεί από τη Deutsche Telekom, η οποία διατηρεί το
δικαίωμα προτίμησης, δεν μπορεί να συγκριθεί με τα δικαιώματα τα οποία κατέχει ακόμη και σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο. Το ποσοστό του ΙΚΑ–ΕΤΑΜ δεν μπορεί να πωληθεί κάτω από 10,3€ ανά μετοχή, τη στιγμή που σήμερα η τιμή της μετοχής στο κλειστό ΧΑΑ είναι 8,2€. Δηλαδή το τίμημα της πώλησης θα κυμαίνεται μεταξύ €400εκ και €500εκ ή το 0,15% περίπου του χρέους της χώρας.
Με την πώληση του 10% η χώρα θα απολέσει κάθε δυνατότητα ελέγχου των τηλεπικοινωνιακών
υποδομών. Θα εξαρτάται από μια πολυεθνική εταιρεία, χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο, για την
αναπτυξιακή ή μη αξιοποίηση των τεχνολογικών εξελίξεων. Θα προχωρήσει η απόσχιση σημαντικών
δραστηριοτήτων της εταιρείας από την Ελλάδα προς το εξωτερικό, με αποτέλεσμα την απώλεια θέσεων εργασίας και τη μετατροπή του μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού φορέα της χώρας σε ένα περιορισμένο βραχίονα της Deutsche Telekom.
Ο ΠΑΣΕ–ΟΤΕ εκφράζει την καθολική διαφωνία του στην πώληση του μειοψηφικού μετοχικού πακέτου του Δημοσίου στον ΟΤΕ και θεωρεί πως έχουν ευθύνη για την εξέλιξη αυτή, όλοι όσοι με τις ανεπάρκειές τους οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ
    Ο Πρόεδρος                                          Ο Γεν. Γραμματέας
Δημήτρης Αρβανιτοζήσης                         Θανάσης Ζεκεντές

Δεν υπάρχουν σχόλια: