18 Ιουλίου 2016

ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΜΠΕΝΑΚΗ:ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ HEDDA GABLER

Εγκαίνια:  18   Αυγούστου  2016  στις  20:30
Το «Φεστιβάλ Τεχνών  Κορώνης 2016» φιλοξενεί την έκθεση «Αναζητώντας την Hedda Gabler», της ζωγράφου και χαράκτριας  Πολυτίμης Μπενάκη, στον εκθεσιακό χώρο του Μανιατάκειου Ιδρύματος.
Πρόκειται για χαρακτικά , ζωγραφική  και μακέτες σκηνικών,  καρπός μελέτης  του συγκεκριμένου έργου του   Henric Ibsen από την Πολυτίμη Μπενάκη, η οποία, μέσα από την  ιδιότητα της ως ηθοποιού, ερευνά συναισθητικά  τον χώρο , τους ήρωες και το κοινό, γράφοντας την εσωτερικότητα του θεάτρου.
Εστιάζει στην ένταση που υπάρχει, στα έργα  του Ιψεν, ανάμεσα στην ποιητική διάθεση  και στην κοινωνική φιλοσοφία , καθώς και στην αγάπη του για την φύση της γυναίκας. 

Την απασχολεί ο εγκλωβισμός προσώπων σε ένα σχήμα , μια συνθήκη ,ιδιαίτερα της γυναίκας.  Η ίδια σχολιάζει:  « ...η γυναίκα, εγκλωβισμένη στα κοινωνικά πρότυπα, προσπαθεί να χειραφετηθεί.  Παγιδευμένη από την εικόνα της , και την δύναμη της γοητείας  που ασκεί στους άλλους ,είναι καταδικασμένη εκ των προτέρων...». Ερμηνεύει τον ναρκισσισμό της θετικά  και βρίσκει ομοιότητες μεταξύ του ρόλου της Ηedda Gabler και εκείνου της Μήδειας  στην διαπραγή φόνου – είτε άμεσα είτε έμμεσα – ως ανάγκη να υπάρξει ουσιαστικά, ως αναζήτηση μιας εσωτερικής ελευθερίας.
Ερμηνεύοντας τό έργο καταλήγει: « ...ο αισθητικός νόμος είναι αυτάρκης, έχει κριτή μόνο τον άνθρωπο , είναι μια διάσταση ανάμεσα στο ηθικό αίτημα και στην αισθητική κατάφαση. Να γεννηθείς σημαίνει να υπάρξεις».

 Διάρκεια έκθεσης: 18/8 έως  28/8/2016   
  Ώρες  λειτουργίας: 20.00 -23.00
Αίθουσα:  Εκθεσιακός χώρος του Μανιατάκειου Ιδρύματος
 Επιμέλεια έκθεσης: Αργυρή Βασιλάκου
Διοργάνωση:  Φεστιβάλ Τεχνών Κορώνης
Πληροφορίες:  τηλ. 6945411366

Δεν υπάρχουν σχόλια: