30 Οκτωβρίου 2016

Εάν δεν μας λύσουν το πρόβλημα του χρέους, θα προκαλέσουμε κρίση στην Ευρώπη - Δημοψήφισμα για την επιστροφή στην Δραχμή τον Ιανουάριο!!!

Αποτέλεσμα εικόνας για ΔραχμήΔεν αντέχει η κοινωνία, είναι παράλογο να συζητάμε για 4ο μνημόνιο
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ήταν σαφής μιλώντας στην ΕΡΤ. Άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα φτάσει στα άκρα για να πετύχει το στόχο της. Έτσι είναι πολύ πιθανό να έχουμε τον Ιανουάριο αντί για εκλογές, δημοψήφισμα για την επιστροφή στην Δραχμή.
Όσοι λένε ότι δεν χρειάζεται να προχωρήσουμε σε ρύθμιση του χρέους, όσοι λένε ότι δεν χρειάζεται να τηρηθεί η συμφωνία για το χρέος και αντιδρούν, είναι εκείνοι που θέλουν τη χώρα δεμένη και υπό επιτροπεία, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στην ΕΡΤ.
Ο Γιάννης Δραγασάκης όχι απλώς διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια για 4ο Μνημόνιο αλλά υπογράμμισε πως πρέπει όλοι να κάνουμε ό,τι περνάει από χέρι μας, για να αποτρέψουμε ακόμη και τη συζήτηση ενός τέτοιου ενδεχομένου.


«Δεν αντέχει η κοινωνία, είναι παράλογο να συζητάμε για 4ο μνημόνιο, έπρεπε ήδη να είχαμε φύγει από τα μνημόνια διότι αποδείχθηκαν προβληματικές συνταγές. Δεν είναι φόβος που θα κινητοποιήσει μια κοινωνία αλλά η προσδοκία ενός καλύτερου μέλλοντος. Η Ευρώπη δεν μπορεί να ενοποιηθεί με τον φόβο», είπε ο Γιάννης Δραγασάκης.

«Λένε ορισμένοι “μα το χρέος δεν είναι το κύριο πρόβλημα της Ελλάδας, είναι οι μεταρρυθμίσεις”. Κάνουν λάθος, διότι το χρέος όπως είναι σήμερα είναι ένα βαρίδι στα πόδια της χώρας. Δεν μπορούμε να δανειστούμε και πρέπει κάθε φορά να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα με τις δόσεις, με τα μνημόνια. Είμαστε μια χώρα υπό επιτήρηση, υπό επιτροπεία. Και άρα όποιοι λένε λοιπόν ότι το χρέος δεν είναι σοβαρό ζήτημα και μπορεί να περιμένει, στη δική μου ερμηνεία, είναι πως κατά βάθος το πρόβλημα είναι πως θέλουν τη χώρα να είναι δεμένη», είπε ο Γιάννης Δραγασάκης σημειώνοντας μάλιστα ότι «και μέσα στην Ελλάδα ακούγονται κάποιες παράξενες απόψεις, ότι το θέμα είναι οι μεταρρυθμίσεις και δεν είναι το χρέος».

«Όποιος αντιδρά στη ρύθμιση του ελληνικού χρέους σημαίνει ότι κατά βάθος θέλει την Ελλάδα υποταγμένη και υποχείριο άλλων δυνάμεων και άλλων επιλογών. Διότι δεν υπάρχει κανένα οικονομικό επιχείρημα σήμερα ενάντια στη ρύθμιση του χρέους», επέμεινε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ερωτηθείς για το σενάριο να πάμε σε 4ο Μνημόνιο αλλά και τις δηλώσεις Σόιμπλε αναφορικά με το ελληνικό χρέος, ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε πως «ο κ. Σόιμπλε, όσο σεβαστός και σοβαρός και να είναι, είναι μια φωνή. Και η άποψη αυτή δεν είναι πλέον κυρίαρχη στην Ευρώπη».

«Δεν προβλέπει νέο πρόγραμμα η συμφωνία που έχουμε υπογράψει. Δεν προβλέπει νέο πρόγραμμα ο όλος σχεδιασμός που έχουμε εμείς ως κυβέρνηση. Πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που θα μιλούν για 4ο πρόγραμμα, για 5ο πρόγραμμα», είπε ο κ. Δραγασάκης.

Στην ερώτηση τι θα γίνει στην περίπτωση που δεν καταστεί εφικτό να υπάρξει μια νέα ρύθμιση από την αρχή του έτους για το χρέος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι θα αποτελέσει κρίση για την Ευρώπη να μην τηρηθεί η συμφωνία. «Τότε και η Ευρώπη θα πρέπει να δει τι θα κάνει. Διότι η Ευρώπη είναι μια Ένωση από την οποία μια χώρα, η Μ. Βρετανία ζητάει να φύγει, σε πέντε-έξι χώρες έχουμε εκλογές τον ερχόμενο χρόνο, επομένως δεν είναι σε μια φάση σταθερότητας.

«Κρίση στην Ευρώπη θα υπάρξει αν αυτά που προβλέπει η συμφωνία δεν υλοποιηθούν. Αυτήν τη στιγμή όμως έχουμε μια συμφωνία και το μέρος που αφορά τις δικές μας υποχρεώσεις το έχουμε εκπληρώσει, γίνονται διεργασίες, όλοι συζητούν με όλους, υπάρχουν απόψεις θετικές και απόψεις που μας προβληματίζουν, έχουμε νομίζω τα όπλα να το παλέψουμε», είπε και πρόσθεσε: «Είμαστε μια χώρα επτά χρόνια σε μνημόνια, έχουν διαψευστεί όλες οι θεωρίες ότι τάχατες μειώνοντας μισθούς θα αυξηθούν οι εξαγωγές, θα βγούμε από την κρίση, ότι τάχατες το χρέος είναι βιώσιμο. Άρα έχουμε μια κρίση του ευρώ, του οικονομικού συστήματος και έχουμε στην Ελλάδα μια κρίση κοινωνικής καταστροφής. Άρα κάθε συζήτηση για νέα λιτότητα, για νέα προγράμματα, για νέα μέτρα είναι μια συζήτηση σαν να θέλουν κάποιοι να κρύψουν τις ευθύνες τους και μάλιστα σε μια στιγμή που η Ελλάδα έχει σταθεροποιεί και περνάει σε φάση ανάκαμψης. Οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί και μπορούν να μειώνουν τα κόκκινα δάνεια, και στην απασχόληση κάτι κινείται».

Στην ερώτηση αν προβλέπει πολιτικές εξελίξεις στην περίπτωση που οι δανειστές δεν θέλουν να κλείσει η 2η αξιολόγηση, ο κ. Δραγασάκης ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές είναι εκτός του σχεδιασμού της κυβέρνησης. «Εκτιμούμε ότι και με αυτές τις δυσκολίες που συζητάμε, ότι οι δυνατότητες να προχωρήσουμε υπάρχουν. Μιλούμε για μια 2η αξιολόγηση και επειδή κάναμε μια επισκόπηση προχθές, σε κανένα θέμα δεν έχουν τεθεί πράγματα που να μην αναμέναμε. Βεβαίως, οι αξιολογήσεις έχουν και τη μορφή ενός παζαριού, κακώς ίσως, άρα στον πρώτο γύρο αυτών των συζητήσεων κάθε πλευρά ανιχνεύει τις αντοχές του άλλου και καμία φορά προβάλλονται οι πιο ακραίες απόψεις», είπε ο κ. Δραγασάκης και υπογράμμισε: «Όχι μόνο δεν υπάρχει θέμα 4ου Μνημονίου αλλά πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από χέρι μας να αποτρέψουμε ακόμη και τη συζήτηση ενός τέτοιου ενδεχομένου. Δεν αντέχει η κοινωνία, είναι παράλογο να συζητάμε για 4ο μνημόνιο, έπρεπε ήδη να είχαμε φύγει από τα μνημόνια διότι αποδείχθηκαν προβληματικές συνταγές. Δεν είναι φόβος που θα κινητοποιήσει μια κοινωνία αλλά η προσδοκία ενός καλύτερου μέλλοντος. Η Ευρώπη δεν μπορεί να ενοποιηθεί με τον φόβο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: