31 Οκτωβρίου 2016

Ήρθε η ώρα να κινητοποιηθεί η οικονομική ελίτ της χώρας- Να γίνει μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος!

Να γίνει μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος, κάλεσε την οικονομική και πνευματική ελίτ της χώρας ο πρόεδρος της Eurobank, κ. Νικόλαος Καραμούζης, στο πλαίσιο ομιλίας του σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Hellenic Observatory of London School of Economics και το Hellenic Bankers Association-UK.
Παράλληλα, ο κ. Καραμούζης εκτίμησε ότι στην περίπτωση που βελτιωθούν οι προοπτικές για την οικονομία, την αγορά και τις επιχειρήσεις, θα μπορούσαν να επιστρέψουν καταθέσεις ύψους 25 δισ. ευρώ μέσα στους επόμενους 18-24 μήνες. Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Καραμούζη, τα 10 δισ. ευρώ θα επιστρέψουν από τα «σεντούκια», επίσης 10 δισ. ευρώ θα αποτελέσουν επιστροφές εταιρικών καταθέσεων και 5 δισ. ευρώ καταθέσεις ιδιωτών από το εξωτερικό.


Μάλιστα, ο πρόεδρος της Eurobank προβλέπει πως σε ένα βελτιωμένο μακροοικονομικό περιβάλλον, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να αποκτήσουν εκ νέου πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, αντλώντας έως και 8 δισ. ευρώ μέσω μη εξασφαλισμένων ομολόγων, στην ίδια περίοδο.

Ο κ. Καραμούζης είπε ότι ήρθε η ώρα να κινητοποιηθεί η οικονομική και πνευματική ελίτ της χώρας, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να γίνει μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να υποκρινόμαστε πως η φτώχεια και η δυστυχία γύρω μας δεν μας αφορά και δεν μας επηρεάζει».

«Εκτός από την πολιτική ηγεσία, η επιτυχία απαιτεί επίσης ηγετικές ενέργειες, κινητοποίηση και αποφασιστικότητα από την ελληνική οικονομική και πνευματική ελίτ, που θα τους εμπλέκει ενεργά:

-σε μία νέα εποχή εθνικής, εταιρικής και κοινωνικής ευθύνης

-στην αναβίωση των ιδιωτικών επενδύσεων

-στην ενεργή στήριξη της φορολογικής δικαιοσύνης, της ανάπτυξης και πρωτοβουλιών για μεταρρυθμίσεις

-στο να μοιραστούν το κόστος και στα βάρη της προσαρμογής, και

-στο να συμβάλλουν στο μετασχηματισμό του υφιστάμενου εθνικού αισθήματος απαισιοδοξίας σε μία νέα εποχή εθνικής αυτοπεποίθησης.»

«Στην πραγματικότητα, εμείς θα πρέπει να είμαστε η αλλαγή που ευχόμαστε να δούμε στην Ελλάδα», πρόσθεσε ο κ. Καραμούζης.

Η αποκατάσταση κανονικών συνθηκών ρευστότητας στον τραπεζικό κλάδο αποτελεί σημαντικό παράγοντα, ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Καραμούζη, η περαιτέρω πρόοδος εξαρτάται λιγότερο από την οικονομική κατάσταση των τραπεζών και περισσότερο από την ύπαρξη ισχυρών προοπτικών για την οικονομία, καθώς και πολιτική και θεσμική σταθερότητα.

Θα πρέπει όλοι να παραδεχτούμε, συνέχισε ο κ. Καραμούζης, ότι το οικονομικό μοντέλο που ακολουθεί η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες έχει αποτύχει παταγωδώς, οδηγώντας τη χώρα ουσιαστικά στη χρεοκοπία και τους πολίτες της σε απόγνωση.

Η πολυεπίπεδη κυβερνητική παρέμβαση στην οικονομική ζωή και το μοντέλο του περιορισμένου ανταγωνισμού και των προστατευμένων αγορών και επαγγελμάτων, έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά και ζημιογόνα για την οικονομία, ενώ στο τέλος οδήγησαν την Ελλάδα; Και τους ανθρώπους της στην επίπονη και δύσκολη σημερινή θέση.

Πρέπει να υιοθετήσουμε και να στηρίξουμε ένα νέο οικονομικό μοντέλο ανοιχτών και ανταγωνιστικών αγορών και μία αναπτυξιακή στρατηγική που θα λειτουργεί, με στόχο στην ανάκτηση μίας βιώσιμης ανάπτυξης, των θέσεων εργασίας και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση της θεσμικής και πολιτικής σταθερότητας και αξιοπιστίας, της δημοσιονομικής σύνεσης, ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό δημόσιο και μία αποτελεσματική κοινωνική πρόνοια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: