26 Οκτωβρίου 2016

Άνοιξε επίσημα τις πύλες του για το κοινό το Κέντρο Πληροφόρησης για τη χλωρίδα του Πάρνωνα στο Λεωνίδιο Αρκαδίας!

Αποτέλεσμα εικόνας για Κέντρου Πληροφόρησης για τη χλωρίδα του Πάρνωνα
Με εκδήλωση για το κοινό στις 22 Οκτωβρίου υπό την αιγίδα του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού άνοιξε επίσημα τις πύλες του Κέντρου Πληροφόρησης για τη χλωρίδα του Πάρνωνα, που φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν δυναμικό χώρο αναφοράς για την ανάδειξη του φυτικού πλούτου του Πάρνωνα, στο Λεωνίδιο Αρκαδίας. 
Το παλιό Δημοτικό Σχολείο της Βασκίνας ξεκινά και πάλι τη λειτουργία του με τη σύγχρονη μορφή του, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασής του.
Οι επεμβάσεις που υλοποιήθηκαν είχαν ως αποτέλεσμα τη διατήρηση, επισκευή και ανάδειξη των παραδοσιακών χαρακτηριστικών του υφιστάμενου κτίσματος αλλά και την αποκατάσταση της στατικής επάρκειας, της ενεργειακής αναβάθμισης και της λειτουργικής ένταξης της νέας χρήσης ούτως ώστε το κτίριο και ο περιβάλλων χώρος να δεχθούν την εγκατάσταση του Κέντρου Πληροφόρησης. 
Η αποκατάσταση του συνόλου του κτίσματος για τη μετατροπή του σε Κέντρο Πληροφόρησης για τη Χλωρίδα του Πάρνωνα και η εγκατάσταση της Έκθεσης Ερμηνείας Περιβάλλοντος σε αυτό, υλοποιήθηκαν σε δύο φάσεις στο πλαίσιο της Πράξης «Προστασία και διατήρηση της Βιοποικιλότητας του Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013» του ΕΣΠΑ. Ο Φορέας Διαχείρισης ως Κύριος του Έργου, σύνηψε Προγραμματική Σύμβαση με την Αναπτυξιακή Πάρνωνα – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ, για την υλοποίηση της πρώτης φάσης του έργου, η οποία επέβλεψε τη σχετική εργολαβία ως Φορέας Υλοποίησης, αναθέτοντας στην Κατασκευαστική Κοινοπραξία «ΕΔΡΑΙΟΣ ΑΤΕ – ΑΦΟΙ Χ. ΜΑΣΤΡΟΚΩΣΤΑ ΑΤΕ» την αποπεράτωση αποκατάστασης του κτηρίου. 
Στο ισόγειο του κέντρου έχουν διαμορφωθεί κατάλληλοι χώροι υποδοχής επισκεπτών, γραφείων, καθιστικού και αποθήκης, ενώ στον όροφο φιλοξενείται η έκθεση ερμηνείας περιβάλλοντος, ο χώρος προβολής εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και ο χώρος εργαστηρίου όπου θα γίνεται η προετοιμασία και η επίδειξη του χλωριδικού υλικού του κέντρου. Στον περιβάλλοντα χώρο δημιουργήθηκαν ανεξάρτητες περιοχές φύτευσης δενδροκομικών, ανθοκομικών, καλλωπιστικών και αρωματικών φυτών με αντίστοιχη σήμανση για τους επισκέπτες. 
Χαιρετισμούς στο πλαίσιο της εκδήλωσης απεύθυναν οι, Πρόεδρος Φορέα Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστου, κ. Δημήτριος Μήλιος, Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας κ. Χαράλαμπος Λυσίκατος και η εκπρόσωπος του Αναπλ. Υπουργού ΠΕΝ κα Δήμητρα Λυμπεροπούλου. Στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση της συντήρησης του ζωγραφικού εσωτερικού διακόσμου από τον ζωγράφο, συντηρητή έργων τέχνης & αρχαιοτήτων κ. Ιωάννη Σπανό. Η Έκθεση Ερμηνείας Περιβάλλοντος παρουσιάστηκε από εκπροσώπους της ένωσης εταιρειών ΟΙΚΟΜ ΕΠΕ/ΤΕΤRAGON LTD, κ. Εύη Αλεξανδροπούλου και κ. Ανδρέα Πανίτσα. Παράλληλα οι επισκέπτες της εκδήλωσης περιηγήθηκαν στους χώρους του κέντρου και ξεναγήθηκαν από τα στελέχη του Φορέα Διαχείρισης. 
Με τον εγκαινιασμό του Κέντρου Πληροφόρησης για τη χλωρίδα του Πάρνωνα, στο Λεωνίδιο ενισχύεται περεταίρω η λειτουργία των υπολοίπων υποδομών περιβαλλοντικής ενημέρωσης υπό την αρμοδιότητα του Φορέα Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού, στον Άγιο Πέτρο, το Άστρος και την Καστάνιτσα Αρκαδίας. 
Φορέας Διαχείρισης 
Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού
Άστρος Αρκαδίας, 22001 
Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22806
Email: info@fdparnonas.gr Web: www.fdparnonas.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: