1 Δεκεμβρίου 2016

Συνάντηση των βουλευτών-μελών των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας με θέμα “Σύγχρονα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και κοινοβουλευτική διπλωματία”

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση των βουλευτών-μελών των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας, στην οποία συμμετείχε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νικόλαος Κοτζιάς. Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες Φιλίας αποτελούν έναν ισχυρό θεσμό της κοινοβουλευτικής διπλωματίας και έχουν να επιδείξουν ένα εξαιρετικά πλούσιο έργο. 
Στην αποτίμηση της μέχρι στιγμής λειτουργίας των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας αναφέρθηκε ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αναστάσιος Κουράκης, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι οι ομάδες αυτές, στις οποίες συμμετέχει το σύνολο των βουλευτών, έχουν πραγματοποιήσει, κατά τη ΙΖ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο, πάνω από 90 συναντήσεις με κορυφαίες διπλωματικές αποστολές από το εξωτερικό, έχουν συνεπικουρήσει τον Πρόεδρο της Βουλής σε περισσότερες από 30 υποδοχές ξένων ηγετών και αντιπροσωπειών, ενώ έχουν συναντηθεί με την πλειοψηφία των πρεσβευτικών αρχών που βρίσκονται στη χώρα.


Από την πλευρά του ο Υπουργός των Εξωτερικών ανέλυσε τη σημασία της κοινοβουλευτικής διπλωματίας στη σύγχρονη εξωτερική πολιτική και αναφέρθηκε στις δυνατότητες συντονισμού και σχεδιασμού δράσεων ανάμεσα στις προσπάθειες των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας και του Υπουργείου Εξωτερικών. Ο κ. Κοτζιάς ανέπτυξε μια σειρά από τομείς στους οποίους οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες Φιλίας μπορούν να παράγουν δυναμικό έργο, όπως είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα και η προώθηση της διεθνούς ειρήνης και δημοκρατίας, ενώ υπογράμμισε την εξαιρετική σημασία της κοινοβουλευτικής διπλωματίας ως ουσιαστικού μέσου για την εφαρμογή μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. 

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν πολλοί βουλευτές-μέλη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας, καταθέτοντας απόψεις και σκέψεις για την ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη του θεσμού, ενώ προτάθηκαν και ιδέες σε σχέση με την ανάδειξη νέων πεδίων κοινοβουλευτικής δράσης σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: