13 Δεκεμβρίου 2016

Βόμβα στην Παιδεία: Πανελλαδικές τέλος...!!!

753512-panelladikes-exetaseis.jpg
Μια σειρά αλλαγών προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας στη Βουλή με πιο σημαντική αυτή της κατάργησης των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Η κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων αφορά, όπως ξεκαθαρίστηκε, τους μαθητές που θα μπουν την επόμενη σχολική χρονιά, στην Α’ Λυκείου. 
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Κώστας Γαβρόγλου, «είναι απαραίτητο το Λύκειο να απονέμει ένα αξιόπιστο εθνικό απολυτήριο που θα αποτελέσει και τη βάση για το νέο σύστημα εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο.
Ελπίζουμε μέχρι τον Μάρτιο να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις ώστε να ληφθούν οι απαραίτητες πολιτικές αποφάσεις και να γνωρίζουν όσοι θα είναι στην Α’ Λυκείου ποιο θα είναι το νέο σύστημα. Να προγραμματίσουμε δηλαδή σε βάθος τριετίας. Μέχρι τότε θα ισχύσουν οι Πανελλαδικές με τη σημερινή τους μορφή», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα «Τα Νέα», άλλη σημαντική αλλαγή αφορά στον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών σε δημοτικά και γυμνάσια. Έτσι, σε ολόκληρη την Υποχρεωτική Εκπαίδευση ξεκινά πιλοτικό πρόγραμμα περιγραφικής αξιολόγησης που σταδιακά θα επεκταθεί σε όλα τα σχολεία το 2018-19. Η πιλοτική φάση, σύμφωνα με προκήρυξη επιμόρφωσης εκπαιδευτικών που δημοσιοποιήθηκε ήδη, θα αφορά τουλάχιστον 65 δημόσιες σχολικές μονάδες (13 νηπιαγωγεία, 26 δημοτικά, 26 γυμνάσια), οι οποίες θα λειτουργήσουν ως «πιλοτικά σχολεία».

Παράλληλα, το 2017 αναμένεται να ξεκινήσει και η αυτοαξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών (αποτελεί συμφωνία με τους θεσμούς), προκειμένου να εξεταστούν μόνιμες προσλήψεις και να αυξηθεί η χρηματοδότηση στην παιδεία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: