13 Δεκεμβρίου 2016

Λονδίνο:Υφυπουργός Caroline Nokes: Σοκαρισμένη από την βεβήλωση των Εκκλησιών στα κατεχόμενα!!!

img_5550
Πραγματοποιήθηκε με αρκετή επιτυχία και η φετινή Χριστουγεννιάτικη χοροεσπερίδα του Λόμπυ για την Κύπρο στο βόρειο Λονδίνο, το βράδυ της Κυριακής 11 Δεκεμβρίου 2016. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Θεοφιλέστατος Τροπαίου Αθανάσιος, η βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος για την περιοχή Romsey and Southampton North, Caroline Nokes [φωτό], πρόσφατα διορισθείσα και στην κυβέρνηση May υφυπουργός στο Τμήμα Εργασίας και Συντάξεων (junior minister as Parliamentary Under Secretary of State in the Department for Work and Pensions), ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στο Λονδίνο κ. Ιωάννης Κουκουλαρίδης, ο Δήμαρχος περιοχής Μπάρνετ David Longstaff και η σύζυγός του, ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Βρετανίας κ. Χρήστος Καραολής, αντιπροσωπείες παραρτημάτων κυπριακών κομμάτων στο Λονδίνο, πρόεδροι και αντιπρόσωποι διαφόρων προσφυγικών συνδέσμων και άλλων οργανώσεων της ομογένειας και άλλοι επώνυμοι μεταξύ των υπολοίπων ομογενών.


img_5551Ο Συντονιστής του Λόμπυ για την Κύπρο, (Lobby for Cyprus), κ. Θεόδωρος Θεοδώρου, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους δεν προέβη σε γραπτή ομιλία αυτή τη χρονιά, αλλά ξεκίνησε εξηγώντας ότι το Λόμπυ ιδρύθηκε το 1992 με την εμφάνιση των τότε συνομόσπονδων ‘Ιδεών Γκάλι’ βασισμένες στην Δι-κοινοτική, Δι-ζωνική Ομοσπονδία. ΄Οταν προσφυγικοί οργανισμοί μαζί με το Λόμπυ ξεκίνησαν την εκστρατεία εναντίον της ΔΔΟ με τα τρία σημεία εκκίνησης του Λόμπυ που ήσαν και παραμένουν, η αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων, αποχώρηση όλων των κουβαλητών εποίκων και επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια τους. «Αυτά ήσαν τα θεμέλια του Λόμπυ για την Κύπρο και ο ιδρυτής ήταν ο μ. Κυριάκος Χριστοδούλου, ο οποίος προτού πεθάνει οι τελευταίες του λέξεις ήσαν «Θεόδωρε κάνε σίγουρο ότι το Λόμπυ δεν θα πεθάνει», είπε ο κ. Θεοδώρου και πρόσθεσε πως από τότε φθάσαμε στο 2016 με τις διαπραγματεύσεις σε στασιμότητα λόγω της αδιαλλαξίας της Τουρκίας η οποία θέλει να πάρει ολόκληρη την Κύπρο και τίποτα δεν έχει υπόψη να επιστρέψει, ούτε Μόρφου, ούτε Αμμόχωστο και η Κερύνεια έχει καταντήσει η ‘ξεχασμένη πόλη’…

Στη συνέχεια ο κ. Θεοδώρου αφιέρωσε το υπόλοιπο της ομιλίας του στο αίτημα του οργανισμού για δικαίωμα ψήφου σε ένα μελλοντικό δημοψήφισμα στην Κύπρο για την λύση του Κυπριακού, και στους απόδημους πρόσφυγες θύματα των δύο τουρκικών βάρβαρων εισβολών στην Κύπρο το 1974. Στην εκδήλωση κυκλοφόρησαν σε όλους τους παρευρισκόμενους (ζητώντας τους να υπογράψουν αν συμφωνούν) επιστολές προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη καλώντας τον να προβεί στα αναγκαία μέτρα για την Κυπριακή Δημοκρατία να υιοθετήσει το νόμο που χρειάζεται ούτως ώστε να βοηθηθούν όλα τα θύματα της τουρκικής εισβολής και κατοχής να έχουν δικαίωμα ψήφου σε ένα μελλοντικό δημοψήφισμα.

Στον πολύ σύντομο χαιρετισμό του ο Θεοφιλέστατος Τροπαίου κ. Αθανάσιος είπε «Μεταφέρω σε όλους και όλες τις ευχές και ευλογίες του Σεβασμιότατου και επισυνάπτω και τις δικές μου σας εύχομαι Καλά Χριστούγεννα και συνεχίστε τον αγώνα, είμαστε μαζί σας».

Στον επίσης σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Μπάρνετ εξέφρασε την αγανάκτησή του όταν πρόσφατα επισκέφθηκε, είπε την Κύπρο, και αντιμετώπισε την ανάγκη να ‘διασταυρώσει σύνορα’ να σταθεί σε… ουρά για να περάσει στα κατεχόμενα, κάτι που βρήκε απαράδεκτο, κάτι που ενοχλεί πολύ και στενοχωρεί τους πολίτες του Μπάρνετ (Ελληνοκύπριους), που τους έκλεψαν τις περιουσίες τους. «Η επίσκεψη μου στην Μόρφου ήταν άκρως συγκινητική, όταν είδα με πόσο πάθος ο κόσμος θέλει να πάρει πίσω τα σπίτια και περιουσίες του, την περιοχή του και να επιστρέψει απ΄όπου ξεκίνησε. Και αυτό είναι το σημαντικό που παίρνω μαζί μου απόψε, τίποτα δεν τελείωσε, είναι 42 χρόνια από τότε, αλλά τίποτα δεν τελείωσε… ας μην νοιαζόμαστε για μια λύση που βολεύει την Τουρκία, ας νοιαζόμαστε για μια λύση που ικανοποιεί όλους εδώ». Ο Δήμαρχος κ. David Longstaff δεν ξέχασε να αναφέρει και την βοήθεια που προσφέρει στο Κυπριακό η Βουλευτής για το Chipping Barnet, φίλη της Κύπρου κα Τερέζα Βίλλιερς.

Στο βήμα για χαιρετισμό καλέστηκε και η υφυπουργός Caroline Notes, η οποία είπε ότι είχε μια εκπληκτική εμπειρία το περασμένο καλοκαίρι όταν επισκέφθηκε την Κύπρο ιδιωτικά για διακοπές και πληροφορήθηκε και για τον αποικιακό ρόλο της Βρετανίας στην Κύπρο που δεν γνώριζε. Αλλά, ακόμα περισσότερα σημαντικό γι΄αυτήν ήταν όταν είδε, είπε, με τα ίδια της τα μάτια τη βεβήλωση των Εκκλησιών και κοιμητηρίων μας. Της τα είχαν εξιστορήσει στην περιφέρειά της Ελληνοκύπριοι, αλλά δεν φανταζόταν ότι η καταστροφή ήταν σε τέτοια μεγάλη κλίμακα, σε κάθε πόλη. «Η ιστορία της Κύπρου είναι πολύ συγκινητική, είναι ένα πρόβλημα για το οποίο χρειάζεται οπωσδήποτε πρόοδος. Αλλά δεν θα σταθώ απόψε εδώ ως υφυπουργός της Κυβέρνησης και να σας δώσω υποσχέσεις που δεν είμαι σίγουρη η κυβέρνηση θα μπορέσει να εκπληρώσει, αλλά το μήνυμα που πήρα τώρα από εδώ είναι ότι οι εγγυήσεις ανήκουν σε περασμένο αιώνα, και ο κόσμος πρέπει να επιστρέψει εκεί που ανήκει», είπε εν κατακλείδι η υφυπουργός Notes.

Φανούλα Αργυρού

Δεν υπάρχουν σχόλια: