22 Μαρτίου 2017

1ος ΠΑΜΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑΣ

Την Κυριακή 19 Μαρτίου, το 1ο Γυμνάσιο Μεσσήνης ολοκλήρωσε με επιτυχία τον 1ο Παμμεσσηνιακό Διαγωνισμό Ορθογραφίας. Ο Διαγωνισμός υπήρξε το όραμα της Διευθύντριας του σχολείου, κας Σταθοπούλου Ελισάβετ. Η υλοποίηση του όλου εγχειρήματος έγινε από την ομάδα φιλολόγων του σχολείου, Καψάλη Μαρία, Μακροπούλου Γεωργία, Ντζιμάνη Δήμητρα, Ντούνη Μάρω, Κορομηλά Ευαγγελία υπό την εποπτεία της Σχολικής Συμβούλου Φιλολόγων Μεσσηνίας, κας Σακκά Βασιλικής και σε στενή συνεργασία με το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων του νομού Μεσσηνίας.
 
Είχε προηγηθεί η 1η φάση του Διαγωνισμού (στα σχολεία) την Πέμπτη 16 Μαρτίου με τη συμμετοχή 600 μαθητών από τα παρακάτω σχολεία: 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, 2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, 3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, 4ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, 5ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, 6ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, 7ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, Γυμνάσιο Παραλίας, Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας, Εκπαιδευτήρια Μπουγά, 1ο Γυμνάσιο Μεσσήνης, 2ο Γυμνάσιο Μεσσήνης, Γυμνάσιο Ανδρούσας, Γυμνάσιο Αριστομένη, Γυμνάσιο Αρφαρών, Γυμνάσιο Κάμπου, Γυμνάσιο Κορώνης, Γυμνάσιο Πύλου, Γυμνάσιο Χατζή και Γυμνάσιο Φιλιατρών.
Στη συνέχεια, οι 2 αριστεύσαντες ανά τάξη από κάθε σχολείο προσήλθαν στο 1ο Γυμνάσιο Μεσσήνης στις 19 Μαρτίου προκειμένου να συμμετέχουν αρχικά στη 2η φάση του διαγωνισμού. Συνολικά παρουσιάστηκαν 112 μαθητές, οι οποίοι και διαγωνίστηκαν σε θέματα ορθογραφίας, ετυμολογίας, συνώνυμων και αντώνυμων όρων και ένταξης λέξεων σε επικοινωνιακό πλαίσιο. Στην πολύ σημαντική αυτή φάση διακρίθηκαν οι ακόλουθοι μαθητές:

Α’ τάξη: 
Γεωργαράς Παύλος                  (6ο Γυμν. Καλαμάτας) (84/100)
Μιχαλέα Κωνσταντίνα              (7ο Γυμν. Καλαμάτας) (83/100)
Καργάκου Αφροδίτη                 (Γυμνάσιο Κάμπου)               (82/100)
Τροχάτου Μαρήλια – Σταυρούλα(Εκπαιδ. Μπουγά)            (81/100)
Αναστασοπούλου–Ζωντανού Νεφέλη (2ο Γυμν. Καλαμάτας) (80/100)   

Β’ τάξη:
Κοντούλη – Αργυροπούλου Αποστολία(1ο Γυμν. Μεσσήνης) (95/100)
Παπαδοπούλου Μαρία                          (3ο Γυμν. Καλαμάτας) (95/100)
Πίτσικα Κωνσταντίνα                            (Γυμνάσιο Παραλίας)   (84/100)
Τερζή Μαρία                            (Γυμνάσιο Παραλίας) (83/100)
Ανδριανού Αγγελική                        (Εκπαιδευτήρια Μπουγά) (81/100)
Ξυπόλιτου Αντωνία                           (5ο Γυμν. Καλαμάτας) (81/100)


Γ’ Τάξη:
Κυριαζή Μαρία – Δήμητρα (Γυμνάσιο Κορώνης) (84/100)
Μάκαρη Ιωάννα – Μελιτίνη(Μουσικό Σχ. Καλαμάτας) (70/100)
Χαντζής Νικόλαος               (7ο Γυμν. Καλαμάτας) (66/100)
Νικόλη Μαρία            (2ο Γυμν. Καλαμάτας) (64/100)
Καυκά Μαριάνθη                 (Γυμνάσιο Φιλιατρών) (62/100)

Ο Διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με την 3η φάση, η οποία ήταν ανοικτή στο κοινό και με την παρουσία κριτικής επιτροπής. Η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από την κα Βολονάκη Ελένη, Επίκουρο καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, την κα Σακκά Βασιλική, Σχολική Σύμβουλο Φιλολόγων του νομού Μεσσηνίας, την κα Σταθοπούλου Δήμητρα, Σχολική Σύμβουλο Φιλολόγων του νομού Μεσσηνίας και την κα Τσαγκαράκη Μαρία, Πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλολόγων του νομού Μεσσηνίας.  
Στη φάση αυτή οι επιτυχόντες της 2ης φάσης (5 μαθητές ανά τάξη) προσήλθαν ενώπιον της κριτικής επιτροπής, προκειμένου να διαγωνιστούν στην ορθογραφία και τον συλλαβισμό. Στη φάση αυτή νικήτρια της Α’ τάξης αναδείχτηκε η μαθήτρια του Γυμνασίου Κάμπου, Καργάκου Αφροδίτη. Νικήτρια της Β’ τάξης ήταν η Παπαδοπούλου Μαρία από το 3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, ενώ νικήτρια της Γ’ τάξης ήταν η Μάκαρη Ιωάννα – Μελιτίνη από το Μουσικό σχολείο Καλαμάτας. 
Το Μουσικό σχολείο Καλαμάτας αναλαμβάνει την υλοποίηση του διαγωνισμού για την επόμενη σχολική χρονιά.
Η οργανωτική επιτροπή του 1ου Γυμνασίου Μεσσήνης αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά τους καθηγητές που διόρθωσαν τα γραπτά των μαθητών, τους χορηγούς μας, τον Δήμαρχο Μεσσήνης, κ. Τσώνη, για την προσφορά των tablets στους πρώτους νικητές, τα βιβλιοπωλεία των κ. Τασσόπουλου και  Τζώρτζη της Μεσσήνης καθώς και τα βιβλιοπωλεία της κ. Δημοπούλου και του κ. Λυμπερόπουλου για την προσφορά λεξικών για τους επιτυχόντες στην 3η φάση, τα αρτοποιεία Αθανασόπουλου και Δρούλια και τους γονείς που ενίσχυσαν τον μπουφέ.
  Ελπίζουμε και ευχόμαστε το όλο εγχείρημα να γίνει θεσμός με σκοπό την άρτια έκφραση και τη διάδοση της αγάπης για τη Γλώσσα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: