Συγκέντρωση δυνάμεων στη Μέση Ανατολή - Σε τεντωμένο σχοινί η ανθρωπότητα - Δείτε ζωντανά τον χάρτη του πολέμου στην Ανατολική Μεσόγειο - Ήδη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol) προειδοποιεί τις εταιρείες αεροπορικών μεταφορών να επιδείξουν μεγάλη προσοχή στον εναέριο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου τις επόμενες 72 ώρες, λόγω της πιθανής έναρξης αεροπορικών πληγμάτων στη Συρία.
Κατά τον οργανισμό, πύραυλοι αέρος-εδάφους και πύραυλοι Κρουζ ίσως εκτοξευθούν την περίοδο αυτή και υπάρχει ενδεχόμενο διακοπής των ραδιοεπικοινωνιών και των συστημάτων υποβοήθησης της πλοήγησης.
Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν επίθεση στη Συρία και η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν τις προτρέπει να μην κάνουν κάτι που «θα το μετανιώσουμε όλοι».
Στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το βράδυ της Τρίτης ο πρεσβευτής της Ρωσίας Βασίλι Νεμπένζια έκανε έκκληση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να μην επιτεθεί στη Συρία καθώς αυτό θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου.
Γενικώς όλα θυμίζουν εποχή... 1962 και ας βρισκόμαστε στο έτος 2018!
Δείτε τους χάρτες της Συρίας στη gallery του Newsbomb.gr
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ διαφώνησαν έντονα την Τρίτη (10/4) στα Ηνωμένα Έθνη όσον αφορά τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, την ώρα που η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί τους πιστεύεται πως ετοιμάζονται να αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον των δυνάμεων του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ εξαιτίας της επίθεσης που φέρεται να έγινε με νευροπαραλυτικό αέριο στη Ντούμα το Σάββατο.
«Χρειάζεται προσοχή στον σχεδιασμό πτήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και στην περιοχή πληροφοριών πτήσης (FIR) της Λευκωσίας», τόνισε ο οργανισμός στην ανακοίνωσή του, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Στην προειδοποίησή του προς τους αερομεταφορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Eurocontrol επικαλείται οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA).
Οι διαδραστικοί χάρτες που δείχνουν τη συγκέντρωση δυνάμεων στην περιοχή είναι στην κυριολεξία τρομακτικοί.
Όπως μπορείτε να δείτε όλα κρέμονται από μια κλωστή, από ένα λεπτό νήμα.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΤΟ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
Πατώντας πάνω στο χάρτη μπορείτε να δειτε καρέ - καρέ όλα τα γεγονότα που διαδραματίζονται σε πραγματικό χρόνο.
Διπλωματικός πόλεμος στον ΟΗΕ
Υπενθυμιζεται ότι την Τρίτη 10 Απριλίου η Ρωσία άσκησε βέτο κατά την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το αμερικανικό σχέδιο απόφασης που προέβλεπε τον καθορισμό ενός μηχανισμού διενέργειας έρευνας σχετικά με τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων στην Ντούμα της Συρίας.
Το αμερικανικό σχέδιο απόφασης συγκέντρωσε 12 ψήφους υπέρ, δύο κατά (Ρωσία και Βολιβία), ενώ η Κίνα απείχε από την ψηφοφορία.
Ένα σχέδιο απόφασης χρειάζεται εννέα ψήφους υπέρ και κανένα βέτο από τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ προκειμένου να εγκριθεί.
«Αυτό το ψήφισμα είναι το ελάχιστο δυνατό που το Συμβούλιο μπορεί να κάνει για να απαντήσει στην επίθεση» δήλωσε η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι πριν τη ψηφοφορία, αναφερόμενη στην φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία την 7η Απριλίου, στην οποία τουλάχιστον 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με μια συριακή οργάνωση διάσωσης.
Βρετανία: Η Ρωσία κρατά σε ομηρία το συριακό λαό
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε μάλιστα ότι η Ρωσία κρατά το συριακό λαό σε ομηρία, ασκώντας βέτο στο σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ που προέβλεπε τον καθορισμό ενός μηχανισμού διενέργειας έρευνας σχετικά με τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων στην Ντούμα της Συρίας.
«Τεράστια απογοήτευση ότι η Ρωσία άσκησε βέτο στην πρόταση στα Ηνωμένα Έθνη για μια ανεξάρτητη έρευνα για χημικές επιθέσεις στη Συρία», έγραψε ο Τζόνσον στο Twitter.
«Η Ρωσία κρατά το συριακό λαό σε πολιτική ομηρία στηρίζοντας ένα καθεστώς υπεύθυνο για τουλάχιστον τέσσερις αποτρόπαιες χημικές επιθέσεις ενάντια στο λαό του», πρόσθεσε.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας απέρριψε το ρωσικό σχέδιο απόφασης για τη Συρία
Παράλληλα, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απέρριψε ένα ρωσικό σχέδιο απόφασης που πρότεινε τη δημιουργία ενός μηχανισμού για την έρευνα χημικών όπλων στη Συρία.
Το ρωσικό σχέδιο δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των εννέα ψήφων για την υιοθέτησή του.
Έξι κράτη-μέλη του ΣΑ ψήφισαν υπέρ του σχεδίου, επτά κατά, ενώ δύο απείχαν.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου