Δεν ήταν «μείζον», σύμφωνα με το Μαξίμου, το περιστατικό στη Ρω. Από την άλλη «δεν υπήρξε περιστατικό», υποστήριξε η Τουρκία. Τέλος, ακριβώς αντίθετη άποψη είχε το ΥΠΕΘΑ, το οποίο ανέφερε ότι «σημειώθηκε σοβαρή πρόκληση στην οποία η Ελλάς αντέδρασε για πρώτη φορά γενναία και με αποφασιστικότητα».
Τι από όλα αυτά, τελικά, ισχύει;
Το «Π» πραγματοποιώντας έρευνα συγκέντρωσε όλες τις πληροφορίες από «πρώτο χέρι» και έγκυρες πηγές και τις παρουσιάζει.
Ήταν λίγο πριν από τις 11 το βράδυ (10:28) της περασμένης Δευτέρας όταν οι στρατιώτες-φρουροί στην ακριτική νήσο Ρω (απέχει 5.600 μ. από τα τουρκικά παράλια), στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου, άκουσαν θόρυβο ελικοπτέρου που προερχόταν (ανατολικά) από την απέναντι τουρκική κωμόπολη Κας (αρχαία Αντίφελλος). Ο θόρυβος τούς ήταν γνωστός, αφού και άλλες φορές ελικόπτερο της Sahil Guvenlik, της τουρκικής Ακτοφυλακής (δικινητήριο Augusta Bell, που εντάχθηκε στη δύναμη του τουρκικού Λιμενικού του Κας μόλις στις 20 Μαρτίου) είχε πραγματοποιήσει αναγνωριστικές πτήσεις.
Και πριν από λίγες ημέρες
Μάλιστα, το τουρκικό ελικόπτερο είχε πραγματοποιήσει πάλι νυχτερινή πτήση πριν από μερικές ημέρες, εντός τουρκικού FIR, χωρίς όμως να προκαλέσει, αφού τότε, όπως και σε προηγούμενες αναγνωριστικές πτήσεις, είχε αναμμένα τα φώτα πλεύσης. Ετούτη τη φορά πετούσε με σβηστά φώτα, χωρίς να έχει καταθέσει σχέδιο πτήσης, και οι Έλληνες φρουροί δεν το έβλεπαν και δεν γνώριζαν, βλέποντας το ραντάρ, αν είχε παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο.
Σε λιγότερο από ένα λεπτό και ενώ στο φυλάκιο σήμανε συναγερμός και ενημερωνόταν ο εκεί στρατιωτικός διοικητής (συνταγματάρχης), το ελικόπτερο είχε περάσει τη Ρω, με παράλληλη πτήση με το νησί και τα τουρκικά παράλια, και έκανε στροφή, επιστρέφοντας προς τη βάση του, που ήταν το Κας.
Άναψε τα φώτα αργά…
Εκείνη τη στιγμή και κάνοντας περιστροφή , ενώ ήταν σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από τη Ρω, ο Τούρκος πιλότος άναψε μόνο τον προβολέα και όχι τα φώτα πλεύσης. Σε δευτερόλεπτα ο αρχιλοχίας-υπαρχιφύλακας του φυλακίου της Ρω έριξε δύο ριπές.
Ήταν «τροχιοδεικτικά πυρά» από ελαφρύ οπλισμό, 7,62 mm, όχι προς το μπροστινό μέρος του ελικοπτέρου, αλλά προς την πίσω πλευρά, σε άλλη κατεύθυνση από εκεί που πετούσε το ελικόπτερο και σε απόσταση, με στόχο αποτρεπτικό, ώστε να απομακρυνθεί από την περιοχή, πράγμα που και έκανε.
Οι δύο ριπές έπεσαν γιατί ο προβολέας που άναψε θεωρείται άκρως επιθετική ενέργεια και γι’ αυτό υπήρξε η αποφασιστική απάντηση από ελληνικής πλευράς. Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε το ΓΕΣ για την ελληνική αντίδραση, «πρόκειται για προβλεπόμενη ενέργεια».
Μάλιστα, αναφορικά με το συμβάν στη Ρω, πηγές του Μαξίμου υπογράμμισαν ότι το τουρκικό ελικόπτερο δεν παραβίασε εθνικό εναέριο χώρο. Τόνισαν μάλιστα: «Λειτουργήσαμε προειδοποιητικά-αποτρεπτικά και το περιστατικό έληξε. Δεν αξιολογούμε ως μείζον το συμβάν, διότι δεν είχαμε παράβαση».
Ωστόσο, όπως ανέφεραν, νυχτερινή πτήση με σβηστά φώτα πλησίον νήσων εντάσσεται στο πλαίσιο μιας τακτικής εκ του ασφαλούς προκλητικότητας από την πλευρά της Τουρκίας, που εγκυμονεί κινδύνους ατυχήματος.
Φ. Σ.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο
https://www.paraskhnio.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου