19 Μαρτίου 2020

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.)

ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΓΣΕΕ: ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΕ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ Κ.Ξ.Γ., ΙΣΧΟΥΝ ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ! – ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΩΝ 800 ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κατηγορηματική ήταν η απάντηση της νομικής υπηρεσίας της ΓΣΕΕ σε ερώτημα της Ομοσπονδίας για το τι συμβαίνει με το όργιο παρανομιών σχετικά με την εξ αποστάσεως διδασκαλία σε Φροντιστήρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Κέντρα Ξένων Γλωσσών. Σε περίπτωση που μια εκπαιδευτική μονάδα μη τυπικής εκπαίδευσης εφαρμόζει την εξ αποστάσεως διδασκαλία, οι συμβάσεις των εκπαιδευτικών είναι ενεργές και θα πρέπει οι εργαζόμενοι να πληρωθούν κανονικά με την ταυτόχρονη καταβολή των ενσήμων.
Εδώ επισημαίνουμε ότι το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ που ανακοινώθηκε σήμερα από την κυβέρνηση και θα καταβληθεί στις αρχές Απριλίου για τους εργαζόμενους των οποίων οι επιχειρήσεις ανέστειλαν τη λειτουργία τους λόγω της πανδημίας, δεν ισχύει για τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια-λύκεια), των οποίων οι εκπαιδευτικοί πληρώνονται κανονικά. Ισχύει αποκλειστικά και μόνο για φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών και ιδιωτικά ΙΕΚ που δεν πραγματοποιούν εξ αποστάσεως διδασκαλία.
ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ ΑΠΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΞΓ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Τι πράττουν πολλοί ιδιοκτήτες Φροντιστηρίων και Κέντρων Ξένων Γλωσσών; Μετατρέποντας την κρίση σε «ευκαιρία», υποχρεώνουν τους εκπαιδευτικούς σε διαδικτυακά μαθήματα, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα την παύση πληρωμών λόγω δήθεν κλεισίματος της επιχείρησης και καλούν τους συναδέλφους να διεκδικήσουν το επίδομα που θα δώσει η κυβέρνηση. Εν ολίγοις, εισπράττουν κανονικά δίδακτρα, παρέχουν υπηρεσίες, αλλά μετακυλύουν στο …κράτος την πληρωμή των εργαζόμενων! Πρόκειται για μια ακόμη χαρακτηριστική – και χυδαία – επίδειξη θράσους από ένα τμήμα επιχειρηματιών της εκπαίδευσης. 
Δεν προκαλεί, μάλιστα, εντύπωση ότι οι πρώτοι που έσπευσαν να ειδοποιήσουν τα μέλη τους να μην πληρώνουν εκπαιδευτικούς με ανακοίνωσή τους ήταν οι εκπρόσωποι της Europalso, της περίφημης εργοδοτικής οργάνωσης στο χώρο των Κέντρων Ξένων Γλωσσών με το σκοτεινό παρελθόν στο χώρο της εργασίας. Θυμίζουμε ότι η εν λόγω οργάνωση είχε στήσει με άθλιες διαδικασίες δήθεν σωματείο εργαζόμενων ελεγχόμενο από τους εργοδότες, ώστε να υπογραφεί η ελεεινή ψευδοσύμβαση της ντροπής που προέβλεπε ωρομίσθιο 2,92 ευρώ την ώρα (250 ευρώ το μήνα για τους «τυχερούς» που έχουν πλήρες ωράριο!). 

Καλούμε τους συναδέλφους να επικοινωνούν άμεσα με την ΟΙΕΛΕ σε περίπτωση που έχουν κληθεί να παρέχουν υπηρεσίες διαδικτυακής διδασκαλίας χωρίς αμοιβή. Υπενθυμίζουμε, δε, πως σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, οι υπηρεσίες αυτές (σε περίπτωση που αμείβονται από τον εργοδότη) θα πρέπει να παρέχονται από το σπίτι, πλην εξαιρετικά μεμονωμένων περιπτώσεων εργαζόμενων που θα πρέπει να μεταβούν εκτάκτως στο χώρο εργασίας για υποστήριξη του συστήματος κ.λπ.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: