Μεγάλη επιτυχία του βρετανικού συστήματος BriteCloud
Το ΝΑΤΟ μπόρεσε να παρακάμψει την άμυνα του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 και να καταστείλει τη ρωσική αεροπορική άμυνα, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικών επιχειρήσεων και καθώς η συμμαχία είναι άκρως ενοχλημένη από τις ενέργειες της Τουρκίας σχετικά με το εν λόγω οπλικό σύστημα, αφού φέρεται να το στρέφει κατά χωρών μελών του ΝΑΤΟ.
Το ρωσικό αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-400 Triumph, αξίας αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, παρακάμφθηκε από τον βρετανικό και τον ιταλικό στρατό κατά τη διάρκεια μιας μοναδικής ειδικής επιχείρησης από λίγα μόνο επανδρωμένα εναέρια οχήματα και μια δοκιμή νέων όπλων για την καταστολή του S-400, όχι μόνο στα παράλια της Συρίας, αλλά και κοντά στα σύνορα της Κριμαίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κόσμος 09.10.2020 - 07:4133
''Bόμβα'' του Γερουσιαστή Βαν Χόλλεν: ''Η Τουρκία ενεργοποίησε τους S-400
«Η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Μεγάλης Βρετανίας, μαζί με την Ιταλική εταιρεία Leonardo, δοκίμασε ένα αυτόνομο σμήνος μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) BriteCloud, σχεδιασμένο να εξαπατήσει το ραντάρ του συστήματος άμυνας του εχθρού, γράφει το The Drive.
Νωρίτερα τον Οκτώβριο, το The National Interest έγραψε ότι η Βρετανία θα μπορούσε να μάθει να "μπλοκάρει" τη λειτουργία των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 Triumph επιφανείας-αέρος (SAM).
Σύμφωνα με τo δημοσίευμα, το BriteCloud λειτουργεί ως ηλεκτρονικό «δόλωμα» για ραντάρ εχθρικής αεράμυνας, ενώ σημειώνεται ότι αυτά τα UAV μπορούν να συνεργαστούν άριστα με τα μαχητικά F-35 Lightning II πέμπτης γενιάς.
"Προγραμματίστηκαν και προσανατολίστηκαν για να προκαλέσουν τη μέγιστη σύγχυση σύγχυση στα συστήματα του εχθρού", αναφέρει η ρωσική Lenta.ru.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σχετικά πρόσφατα, τα βρετανικά στρατιωτικά αεροσκάφη πέταξαν κοντά σε ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία και τη Συρία, γεγονός που υποδηλώνει πραγματικό κίνδυνο για τα ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας, αλλά και για την Άγκυρα σε περίπτωση που συνεχίσει τις προκλήσεις και επιλέξει πλήρη ρήξη με τη δυτική συμμαχία.
Προς το παρόν, δεν υπάρχουν επίσημα σχόλια από τη Μόσχα σχετικά με το περιστατικό, ωστόσο, αρκετά αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ισραηλινά και τουρκικά όπλα φέρονται να κατέστρεψαν δύο S-300 Favorite της Αρμενίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, σύστημα το οποίο αποτελεί τη βάση για το σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 Triumph.
Ραντάρ S-400 κατά ελληνικών F-16
Υπενθυμίζεται επίσης ότι πρόσφατα, την πρώτη διαμάχη είχαν Ελληνικά F-16 με τους τουρκικούς S-400, όπως αναφέραμε στο Πενταπόσταγμα. Σύμφωνα με ενδείξεις, η Τουρκία ενεργοποίησε τα ραντάρ των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 προκειμένου να εντοπίσει ελληνικά μαχητικά F-16 κατά την επιστροφή τους από την άσκηση «Ευνομία» στα ανοιχτά της Κύπρου στις 27 Αυγούστου 2020.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κόσμος 08.10.2020 - 07:44111
Αμερικανοί Γερουσιαστές προς Πομπέο: ''Έχει ενεργοποιήσει η Τουρκία τους S-400 εναντίον των Ελληνικών F-16;''
Το συγκεκριμένο επεισόδιο ακολούθησε λίγες ημέρες μετά (12 Σεπτεμβρίου) η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στην Κυπριακή Δημοκρατία και λίγο αργότερα (27-29 Σεπτεμβρίου) στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη και Σούδα).
Στην επιχείρηση της 27ης Αυγούστου η τουρκική αεράμυνα δεν είχε αντιληφθεί την ανάπτυξη των F-16 από τη βάση της Σούδας προς την Κύπρο και κατά την επιστροφή, είχε επιχειρηθεί, με βάση πληροφορίες της «ΚAΘΗΜΕΡΙΙΝΗΣ», ο εντοπισμός (και όχι εγκλωβισμός) τους, με τη βοήθεια τουρκικού αεροσκάφους έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου που είχε ως σκοπό τον εντοπισμό των ελληνικών μαχητικών.
Η συνέχεια έγινε και τότε γνωστή, καθώς τα έξι F-16, με τη βοήθεια τεσσάρων ακόμη μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας από τη βάση της Σούδας, ενεπλάκησαν με τουρκικά μαχητικά στην περιοχή νότια Ρόδου και ανατολικά Κρήτης. Τις επόμενες ημέρες το τουρκικό ιπτάμενο ραντάρ (Boeing 737 AEW&C) χρησιμοποιήθηκε και άλλες φορές με σκοπό τον εντοπισμό των ελληνικών μαχητικών.
Η Τουρκία με λίγα λόγια έβαλε τα χέρια της και έβγαλε τα μάτια της, καθώς είναι πιθανό να αποκάλυψε τα μειονεκτήματα ενός οπλικού συστήματος που προωθεί ως της ραχοκοκαλιά της αναβάθμισης της αεράμυνάς της και για το οποίο μπήκε σε μεγάλους μπελάδες με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνοντας πως τα κενά στην τουρκική αεροπορία όχι απλά παραμένουν, αλλά μεγαλώνουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου