14 Ιουνίου 2023

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2023 ΒΙΟΛΟΓΙΑ Θεοφάνης Α. Τσαπικούνη

 

Κοιτάζω και ξανακοιτάζω τα θέματα που έπεσαν στους εξεταζόμενους στις πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στο μάθημα της βιολογίας. Έχω διδακτορικό από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας αλλά στα μισά θέματα δεν είμαι σίγουρος για την απάντηση.

 

Βεβαίως το Δρ μου είναι πάνω στους μύκητες σαν παράγοντες βιολογικού έλεγχου (καταπολέμησης) των εχθρών και ασθενειών των καλλιεργούμενων φυτών (σε προέκταση αφορα τα βιοπαρασιτοκτόνα- biopesticides) οπότε είμαι κάπως μακριά από Μοριακή Βιολογία.

 

Γιατί αναφέρω την Μοριακή Βιολογία;

Γιατί τα περισσότερα θέματα ξεφεύγουν από την κλασική βιολογία και περνούν  στον χώρο της Μοριακής Βιολογίας.

 

Θα περίμενα οι εξετάσεις στο μάθημα της βιολογίας να έχουν να κάνουν με θέματα που καταδεικνύουν κατά ποσο ο υποψήφιος έχει κατανοήσει βασικά θέματα Βιολογίας και κατά συνέπεια έχει αποκτήσει βασικές γνώσεις βιολογίας. Αντι αυτού βλέπω να μιλανε για RNA και γονιδιακή θεραπεία και το τραβανε μάλιστα ζητώντας απο τους υποψήφιους να προσδιορίσουν την αλληλουχία των βάσεων σε ένα γονίδιο άλλα και να προσδιορίσουν σχέσεις και σε μια γραφική παράσταση αντίδρασης καταλάσης. Η καταλάση είναι ένα ενζυμο.

 

Κάποτε εξηγούσα στους φοιτητές (σε εργαστηριακή άσκηση) στο Τμήμα Βιολογίας πως κατασκευάζουμε μια γραφική παράσταση. Όμορφα χρόνια. Το επίπεδο των παιδιών ήταν καλό και η επιστημονική συζήτηση έβγαζε πράγματα. Και μετά δίδαξα σε δυο τει και η απογοήτευση ήταν τεράστια.

 

Στο θέμα μας.

 

Ποιο είναι το ζητούμενο της σχολικής εκπαίδευσης στην Βιολογία; Να φτιάξουν ειδικούς από την τρίτη λυκείου; Και εν τέλει να είναι ολοσχερώς αμόρφωτα τα παιδιά; Γιατί είναι αμόρφωτα. Τι θέλουν εξειδικευμένα πράγματα που είναι αντικείμενο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης; Γιατί βομβαρδίζουν τα παιδιά με πράγματα που ούτε καταλαβαίνουν ούτε τους χρειάζονται;

 

Βγαίνουν από το Λύκειο και δεν έχουν βασικές γνώσεις. Και βιολογίας αλλά και σε όλα σχεδόν τα μαθήματα.

 

Τόσο στο Τμήμα βιολογίας όσο και στα τει έκανα μια ερώτηση στο πρώτο μάθημα: πείτε μου μια ομάδα μικροοργανισμών. Κανείς δεν ήξερε να απαντήσει.

 

--

Θεοφάνης Α. Τσαπικούνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: