2 Ιουνίου 2023

Επειδή γίνεται συζήτηση για την αγιοκατάταξη του Κωσταντίνου ΙΑ' Παλαιολόγου ΔΗΜΉΤΡΗΣ ΣΚΟΥΡΤΕΛΗΣ Αγιογράφος

Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος δεν έγινε Ενωτικός ξαφνικά. Ήταν ανέκαθεν όπως όλοι οι Παλαιολόγοι. Η Ένωση ανακηρύχθηκε από αυτούς τρεις φορές. Στην Σύνοδο της Λυών (1245 Μιχαήλ Η' Παλαιολόγος) στην γνωστότερη Σύνοδο Φερράρας-Φλωρεντίας (1438 - 1439, Ιωάννης Η' Παλαιολόγος) και στην Κωνσταντινούπολη, Ενωτική Λειτουργία. (1452 Κωνσταντίνος ΙΑ'  Παλαιολόγος) 

 Οι Παλαιολόγοι παρίσταναν τους Ορθόδοξους γιατί ο λαός δεν ανέχονταν την Ένωση. Το γεγονός πως παρά την παράδοση της Πίστης οι Δυτικοί δεν έστειλαν σημαντική βοήθεια κάνει την πράξη του Παλαιολόγου ακόμα και πολιτικά λανθασμένη. 

 

Ακόμη, και πιο σημαντικά, οι Παλαιολόγοι προσπάθησαν, χρησιμοποιώντας την επιρροή τους σαν ηγέτες της Ορθοδοξίας, να επιβάλλουν την Ένωση σε όλα τα Ορθόδοξα κράτη και όχι μόνο στο Βυζάντιο. Αυτό οδήγησε στην αποξένωση της Αυτοκρατορίας από τους φυσικούς μας συμμάχους.

 

Το πρώτο μας "σχίσμα" με την Ρωσία έγινε τότε όταν ο Έλληνας Καρδινάλιος Ισίδωρος, Μητροπολίτης Ρωσίας και άνθρωπος των Παλαιολόγων, υπέγραψε την Ένωση και προσπάθησε να την επιβάλλει στην Μόσχα. Τον έκλεισαν φυλακή... Δραπέτευσε, έφερε στην Πόλη την μοναδική παπική βοήθεια (...300 φαντάρους...) και ήταν ο Προκαθήμενος στην Ενωτική Λειτουργία του 1452.

 

Αυτά δεν είναι απλά λάθη, είναι εγκλήματα που έχουν επιπτώσεις μέχρι τώρα. Γιατί ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κάνει σήμερα ότι έκανε ο Ισίδωρος τότε. 

Ο Παλαιολόγος μπορεί να εξαγοράστηκε πνευματικά και ανθρώπινα με την θυσία του, αλλά όχι πολιτικά και ιστορικά. Η Ιστορία στερείται φιλανθρωπίας, οίκτου και συναισθήματος.

Να πούμε, βέβαια, πως ο Παλαιολόγος πολέμησε μέχρι τέλους γιατί περίμενε την άφιξη του Παπικού Στόλου.

 

Άχαρη δουλειά έχω αναλάβει, να καταρρίπτω εθνικούς μύθους. Αλλά όταν συνεχίζουμε τα ίδια λάθη μέχρι τώρα, είναι απαραίτητο.

 

Ας συμπληρώσω λοιπόν για την θυσία του Παλαιολόγου. Ναι, θα μπορούσε να προσπαθήσει να συνθηκολογήσει με τον Μωάμεθ. Δεν το έκανε όμως, όχι από ηρωισμό ή αυτοθυσία - αν και δεν διαφωνώ πως επέδειξε και τα δύο. Ο πολιτικός ηγέτης δεν κερδίζει τίποτα όμως παριστάνοντας τον ήρωα. 

 

Ο Παλαιολόγος είχε σχέδιο, που βασίζονταν σε παλιά καταξιωμένη Βυζαντινή στρατηγική. Διαβάστε Βυζαντινή Ιστορία και θα δείτε πως η Κωνσταντινούπολη έπαιζε ρόλο δολώματος για κάθε επιδρομέα. Οι εχθροί μαζεύονταν μπροστά στα τείχη λιγωμένοι από την προοπτική της λαφυραγωγίας της πιο πλούσιας πόλης του κόσμου και η φάκα έκλεινε από τον βυζαντινό στρατό που δρούσε στα μετόπισθεν. Είναι άλλωστε γραμμένο στα Στρατιωτικά εγχειρίδια της Αυτοκρατορίας. 

 

Αν είχε φτάσει λοιπόν ισχυρή εξωτερική στρατιωτική βοήθεια, και μια που όλος ο Τουρκικός στρατός ήταν συγκεντρωμένος εκεί, όχι μόνο θα λύνονταν η πολιορκία, αλλά ο Τουρκικός στρατός θα παγιδεύονταν, θα εξοντώνονταν και πιθανότατα όλο το Οθωμανικό κράτος θα κατέρρεε. Ο Παλαιολόγος πολεμούσε για να νικήσει, και να νικήσει κατά κράτος, όχι για να θυσιαστεί.

Αλλά οι Δυτικοί δεν ήρθαν...

( ποτέ, όπως πάντα )

 

ΔΗΜΉΤΡΗΣ ΣΚΟΥΡΤΕΛΗΣ

Αγιογράφος 

 

ΥΓ. Τα παραπάνω έχουν ιδιαίτερη σημασία γιατί και σήμερα τα ίδια λάθη , όπως η μονόπλευρη εξάρτηση μας απο την Δύση, επαναλαμβάνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: