Μόσχα, 18 Ιουλίου 2023
Αγαπητοί φίλοι,
Συνεχίζοντας με τους ίδιους ρυθμούς και ατενίζοντας το μέλλον πάντα με αισιοδοξία, με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, διαδικτυακά, το Σάββατο 15 Ιουλίου 2023 η 95η συνεδρία της Ελληνικής Λέσχης Διαλόγου και Επικοινωνίας του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. «Επικοινωνούμε Ελληνικά-Μόνο Ελληνικά»!!! Φωτεινά πρόσωπα, λαμπερά χαμόγελα, ζωντανή, ειλικρινής, αβίαστη ανθρώπινη επικοινωνία, ενδιαφέρουσες συζητήσεις, ουσιαστικός διάλογος, χαρά, ενθουσιασμός, αίσθηση διάχυτης ευφορίας, ειλικρινούς φιλίας, ανάπτυξης διαπροσωπικών σχέσεων γύρω από έναν κοινό γνώμονα, την αγάπη και το ουσιαστικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, την ελληνική γλώσσα, τον ελληνικό πολιτισμό, τα πολιτικά δρώμενα στη Χώρα μας.
Το θέμα της 95ης συνάντησης της Λέσχης μας, σύμφωνα με το πνεύμα των καιρών, διατυπώθηκε ως εξής:
"Ελλάδα - γενέτειρα της Δημοκρατίας. Το εκλογικό σύστημα στην Ελλάδα"
Συντονιστής τη συνεδρίας μας η δ/ντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. διδάκτωρ ιστορίας, ηθοποιός, Δώρα Γιαννίτση.
Ιδιαίτερα πλούσιο, μεστό, κατατοπιστικό, ουσιαστικό υλικό, αλλά και έντονη και ζωντανή επικοινωνία και διάλογος για επίκαιρα ζητήματα της σύγχρονης εποχής, της Ελ'άδας του σήμερα: για τις πρόσφατες εκλογές, για τα ισχύοντα τα τελευταία χρόνια εκλογικά συστήματα (απλή αναλογική, ενισχυμένη αναλογική), για τα τρωτά σημεία και τις αδυναμίες ως προς την εξασφάλιση του δικαιώματος του εκλέγειν στους ομογενείς, για τη γέννηση της Δημοκρατίας στην Αρχαία Ελλάδα, για τις μεταρρυθμίσεις του Σόλωνα και του Κλεισθένη, οι οποίες εξασφάλισαν σε ευρύτερα στρώματα των πολιτών το δικαίωμα πρόσβασης στη λήψη αποφάσεων
Ιδιαίτερα μάς χαροποίησε η διευρημένη γεωγραφία των συμμετεχόντων στυη συνεδρία μας, που ήσαν όχι μόνο από Μόσχα, Αθήνα, αλλά και Κύπρο, από διάφορες περιοχές της νησιωτικής Ελλαδας, αλλά και από Ισλανδία !!! Μαζί μας και ο εκλεκτός καλός μας φίλος, διακεκριμένος Έλληνας δημοσιογράφος με διεθνή καριέρα και σκηνοθέτης Γιώργος Μεσσάρης, συγγραφέας της στήλης «Τελεία και Παύλα», που φιλοξενείται στο δικτυότοπο του Κ.Ε.Π., και ο οποίος εμπλούτισε τη συνεδρία μας με ουσιαστικές, καίριες, άκρως επίκαιρες, εύστοχες παρεμβάσεις για τη καθεστηκυία πρακτική, καθώς και για βτα τρωτά σημεια, τις αδυναμίες του ελληνικού πολιτικού συστήματος, ιδίως αναφορικά στη δυνατότητα ψήφου των ομογενών.
Ήσαν μια πραγματικά φιλική συνάντηση ομοϊδεατών. Μαζί μας ενδιαφέροντες άνθρωποι, αυθεντικοί μύστες και γνώστες της Ελλάδας και του πολιτισμικού της κληροδοτήματος, που εκδηλώνουν ειλικρινές και ουσιαστικό ενδιαφέρον για τον ελληνικό κόσμο, την ελληνορωσική σύμπραξη, τις δράσεις μας.
Παρατίθεται σύνδεσμος στην παρουσίαση και σε λοιπό επιμορφωτικό υλικό, που ετοιμάσαμε ειδικά για τη συνεδρίαση:
http://www.hecucenter.ru/up/-ΓΝΩΜΙΚΑ για τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.pdf
http://www.hecucenter.ru/up/ избирательных систем.pdf
https://disk.yandex.ru/i/cTif97LyK1TNmw
Παρατίθεται σύνδεσμος με απευθείας αναμετάδοση της συνεδρίας μας στο κανάλι μας στο youtube και στο εδάφιο βιντεοσκοπημένων εκδηλώσεων του Κ.Ε.Π.:
- https://www.youtube.com/live/5_Q5o27wIa8?feature=share
- http://www.hecucenter.ru/gr/videoarc/15072023_95__leshi_dialogoi_kai_epikoinoniasmono_ellinika_ellada__geneteira_tis_dimokratias_to_eklogiko_sistima_stin_ellada.html
Η Λέσχη «ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ» εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης παιδαγωγικής-πολιτισμολογικής δράσης μας, προϋποθέτει συναντήσεις, σε τακτική βάση, όπου σε άμεση, αβίαστη και φιλική ατμόσφαιρα οι συμμετέχοντες συζητούν διάφορα θέματα ενδιαφέροντός τους, τα οποία έχουν νωρίτερα επιλέξει και ορίσει. Τη συζήτηση συντονίζουν καθηγητές, φορείς της νεοελληνικής γλώσσας.
Στо πλαίσιо αυτών των συναντήσεων οι σπουδαστές της ελληνικής γλώσσας, αλλά και ο κάθε ενδιαφερόμενος, έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν σε φιλική, αβίαστη ατμόσφαιρα διάφορα θέματα, που αφορούν το σύγχρονο βίо στην Ελλάδα, τον πολιτισμό, την ιστορία, την απύθμενου βάθους πολιτισμική κληρονομιά και τις παραδόσεις της Χώρας μας, με παλαιούς και καινούριους φίλους, Έλληνες και Φιλέλληνες. Στόχο των συναντήσεων αποτελεί η ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων των σπουδαστών, κυρίως του προφορικού τους λόγου, η διευκόλυνση της προφορικής επικοινωνίας, αλλά και η εμβάθυνση γνώσεων για τον ελληνικό πολιτισμό, τις ελληνορωσικές σχέσεις, καθώς και η ανάπτυξη της ανθρώπινης επικοινωνίας, η σύσφιξη των διαπροσωπικών σχέσεων, η ενίσχυση γεφυριών αμοιβαίου εμπλουτισμού και φιλίας!!!
Ο φιλικός, αβίαστος, ουσιαστικός, άμεσος τρόπος επικοινωνίας των, μάς χαροποίησαν ιδιαίτερα. Ιδιαίτερα μάς χαροποίησε και η προσέλευση και συμμετοχή καινούριων φίλων. Βιώσαμε αξέχαστες στιγμές, αισθανθήκαμε ότι βρισκόμαστε σε ένα οικείο, ζεστό, άνετο, πραγματικά οικογενειακό περιβάλλον, αφού, ούτως ή άλλως, αποτελούμε μία ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ της ΛΕΣΧΗΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ «ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ», που διανύει πλέον το 9ο έτος λειτουργίας, του – ΕΛΛΗΝΟ- ΡΩΣΙΚΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.
Ήταν μια απόλυτα φιλική συνάντηση και επικοινωνία ανθρώπων με ειλικρινές ενδιαφέρον, που κατανοούν το πνεύμα της Ελλάδας, το πνεύμα του γνήσιου ελληνικού πολιτισμού. Είναι δύσκολο να μεταφέρουμε με λόγια όλη αυτή τη θετική αύρα και ενέργεια, τα χαρούμενα συναισθήματα, που μάς διαπερνούσαν !!!
Με την ευκαιρία, επιθυμούμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας σε όλους, όσοι συμμετέχουν στη Λέσχη Επικοινωνίας, συντονιστές και μέλη. Ήδη διανύουμε το 9ο όγδοο έτος δραστήριας και άοκνης λειτουργίας της Λέσχης μας Διαλόγου και Επικοινωνίας «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ – ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ» και το γεγονός ότι το ενδιαφέρον του κοινού απέναντι σε αυτό το εγχείρημα διατηρείται αμείωτο και ευρύνεται, μάς χαροποιεί ιδιαίτερα.
Ως προς την ημέρα, ώρα διεξαγωγής της επόμενης συνεδρίας μας, καθώς και τον σύνδεσμο για σύνδεση, θα σάς ενημερώσουμε έγκαιρα.
Παρακολουθείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: https://t.me/GreekCulturalCenter
Παρακολουθείτε μας στο Δικτυότοπό μας www.hecucenter.ru
Σας περιμένουμε !!! ΕΙΣ το ΕΠΑΝΙΔΕΙΝ, ΦΙΛΟΙ μας !!!
ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!! ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ!!!
ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!! ΜΑΖΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟΙ, ΣΘΕΝΑΡΟΤΕΡΟΙ, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟΙ και ειλικρινά ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ!!!
Λεξικό – 95
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
«ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ»
Греция - родина демократии. Избирательная система в Греции_Ελλάδα - γενέτειρα της Δημοκρατίας. Το εκλογικό σύστημα στην Ελλάδα.
εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής
|
упрощенная пропорциональная избирательная система
|
εκλογικό σύστημα ενισχυμένης αναλογικής
|
усиленная пропорциональная избирательная система
|
Εκλογικό σύστημα (Ελλάδα)
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα ανήκει στη σειρά: |
Το ελληνικό εκλογικό σύστημα είναι το σύστημα με το οποίο κατανέμονται οι βουλευτικές έδρες στα κόμματα, τους συνασπισμούς κομμάτων, τους συνασπισμούς μεμονωμένων υποψηφίων και τους μεμονωμένους υποψηφίους με βάση τις ψήφους που έλαβαν στις βουλευτικές εκλογές. Ρυθμίζεται από ειδικό νόμο, που ονομάζεται εκλογικός νόμος. Το ισχύον εκλογικό σύστημα ανήκει στην κατηγορία της ενισχυμένης αναλογικής, συνδυάζοντας στοιχεία απλής αναλογικής και πλειοψηφικού.[1]
Ο ισχύων εκλογικός νόμος είναι ο νόμος 4654/2020 "Εκλογή βουλευτών".[2]
Ιστορικό
Στην 3η Ελληνική Δημοκρατία ο σχηματισμός κυβέρνησης προϋποθέτει ψήφο εμπιστοσύνης 151 από τους 300 βουλευτές. Στην αρχή της μεταπολίτευσης ο εκλογικός νόμος ήταν ενισχυμένη αναλογική.[3][4][5]
Επίσης, στις πρώτες εκλογές το πρώτο κόμμα ενισχυόταν έμμεσα, καθώς:
- Η κατανομή ανά κόμμα γινόταν σε επίπεδο εκλογικών περιφερειών.
- Τα μικρά κόμματα αποκλείονταν από την δεύτερη κατανομή. (πχ όριο 17% στις εκλογές του 1977)[5]
Ο εκλογικός νόμος του 1985 επέτρεψε στα μικρά κόμματα να εισέρχονται πιο εύκολα στην Βουλή.[5] Το 1989 με τον νόμο 1847/1989 του Άκη Τσοχατζόπουλου, η κατανομή των εδρών ανά κόμμα έγινε με απλή αναλογική.[6] Το πρώτο κόμμα εξέλεξε μόλις 150 βουλευτές και αδυνατούσε να σχηματίσει κυβέρνηση. Μετά από αλλεπάλληλες εκλογές, έγιναν δύο αλλαγές μεταβαίνοντας από την απλή στην ενισχυμένη αναλογική:
- Θεσπίστηκε το όριο του 3%, το οποίο έμμεσα ενισχύει το πρώτο κόμμα, όπως αναλύεται παρακάτω.
- Θεσπίστηκε ενίσχυση στο πρώτο κόμμα 20 έδρες, ώστε να μπορεί να σχηματιστεί μονοκομματική κυβέρνηση.
Με την πάροδο του χρόνου τα ποσοστά των μεγάλων κομμάτων μειώνονταν, ώστε 20 έδρες να μην είναι πλέον αρκετές. Αρχικά, οι έδρες αυξήθηκαν σε 40 και μετέπειτα σε 50. Μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση υπήρχε κόμμα με 151 έδρες, οπότε υπήρχαν μονοκομματικές κυβερνήσεις. Επίσης, θεσπίστηκε η μη εφαρμογή του εκλογικού νόμου στις επόμενες εκλογές, ώστε να μην μπορεί μια κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί το εκλογικό νόμο υπέρ της στις επόμενες.
Το 2012 τα ποσοστά των κομμάτων κατέρρευσαν και είχαν όλα κάτω από 20%. Ακόμα και η ομολογουμένως μεγάλη ενίσχυση (το 1/6 του συνόλου) δεν ήταν επαρκές για το σχηματισμό μονοκομματικής κυβέρνησης. Στην κυβέρνηση συνεργασίας που προέκυψε το πρώτο κόμμα είχε αδίκως μεγάλη επιρροή, καθώς οι μισοί σχεδόν βουλευτές είναι λόγω της ενίσχυσης.
Η επόμενη κυβέρνηση επανέφερε την απλή αναλογική δεχόμενη σφοδρή κριτική. Η εφαρμογή αυτού του νόμου θα οδηγούσε με βεβαιότητα μόνο σε κυβερνήσεις συνεργασίας, οι οποίες από τη φύση τους είναι πιο ασταθείς, καθώς η κυβέρνηση είναι υπόλογη σε περισσότερους του ενός πόλους εξουσίας. Η κυβέρνηση προσπάθησε να καταργήσει το πλαφόν του 3%, αλλά δεν το πρότεινε λόγω της αντίδρασης κυβερνητικού εταίρου.
Η μεθεπόμενη κυβέρνηση επανέφερε την ενισχυμένη αναλογική με τον αυτόν τον εκλογικό νόμο. Η βασική διαφορά με όλους τους προηγούμενους νόμους, η ενίσχυση είναι αναλογική, και καθιστά όλους τους προηγούμενους νόμους ειδικές περιπτώσεις του. Διατυπώθηκε σαν ιδέα πρώτα από το Ποτάμι, και υιοθετήθηκε από τη ΝΔ στην προσπάθειά της για άνοιγμα στην κεντροαριστερά.[7]
Ο νόμος ψηφίστηκε στις 24 Ιανουαρίου του 2020 με τις ψήφους του κυβερνώντος κόμματος ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης, ενώ καταψήφισε η υπόλοιπη αντιπολίτευση. [2]
Θεωρείται ότι δεν θα προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας με την απλή αναλογική, άρα θα γίνουν σχεδόν άμεσα εκλογές με την ενισχυμένη. Έχουν ήδη εκφραστεί απόψεις για αύξηση της ενίσχυσης, ή ακόμα και επαναφορά της σταθερής ενίσχυσης 50 εδρών.[1][6]
Εκλογικό σύστημα
Ο εκλογικός νόμος προβλέπει τα εξής:
- Για να εισέλθει ένας εκλογικός σχηματισμός (κόμμα, συνασπισμός κομμάτων, συνασπισμός μεμονωμένων υποψηφίων) ή ένας μεμονωμένος υποψήφιος στη Βουλή, πρέπει να λάβει ποσοστό τουλάχιστον 3% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων της επικράτειας.
- Αν το πρώτο κόμμα λάβει ποσοστό μικρότερο του 25%, η κατανομή και των 300 εδρών γίνεται αναλογικά. Αλλιώς το πρώτο κόμμα λαμβάνει ενίσχυση. Η ενίσχυση αυτή ισούται με 20+(ποσοστό-25%)*2, με πλαφόν τις 50 έδρες. Οι υπόλοιπες έδρες 250 με 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά.[1]
- Η ενίσχυση λαμβάνεται πρακτικά μόνο από κόμμα. Αν έρθει πρώτος εκλογικός συνασπισμός, η ενίσχυση μεταβαίνει στο πρώτο κόμμα.
- Η κατανομή στρογγυλοποιεί τα δεκαδικά ψηφία προς τα κάτω, ενισχύοντας έμμεσα τα μεγάλα κόμματα.
Ανάλυση
Το όριο του 3% αποτρέπει την είσοδο στην Βουλή σε μικρά κόμματα. Αυτό αποτρέπει την είσοδο τοπικιστικών κομμάτων, όπως κομμάτων της Θράκης που είναι επιρρεπή σε Τουρκική επιρροή. Αφετέρου ένα σημαντικό ποσοστό μικρών κομμάτων (20% περίπου στις τελευταίες εκλογές) μένει εκτός Βουλής. Αυτό αποτελεί μια έμμεση ενίσχυση στα υπόλοιπα κόμματα και περισσότερο στο πρώτο. Είναι ενδεικτικό, ότι όσο μεγαλύτερο είναι το συνολικό ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής, τόσο μικρότερο εκλογικό ποσοστό χρειάζεται από το πρώτο κόμμα, για να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση.[1]
Αυτός ο εκλογικός νόμος όπως και όλοι οι προηγούμενοι κατανέμουν τις έδρες με στρογγυλοποίηση των δεκαδικών αριθμών προς τα κάτω. Έχει δειχθεί ότι αυτή η πρακτική ωφελεί γενικά τα μεγάλα κόμματα. Η εναλλακτική είναι η στρογγυλοποίηση των εδρών προς τα πάνω με ταυτόχρονη μείωση του εκλογικού μέτρου στις περιφέρειες, μια πρακτική που ωφελεί τα μικρά κόμματα.
Η κατανομή εδρών σε κόμμα μπορεί να γίνει σε επίπεδο εκλογικών περιφερειών, ή σε επίπεδο επικρατείας. Το πρώτο ωφελεί τα μεγάλα κόμματα, ενώ το δεύτερο τα μικρά. Ο λόγος είναι ότι τα πιο μικρά κόμματα σπανίως ξεπερνούν το τεχνικό όριο στις μικρές περιφέρειες, για παράδειγμα σε μια τετραεδρική εκλογική περιφέρεια ένα κόμμα χρειάζεται περίπου 25%, για να εκλέξει βουλευτή.
Ο νέος εκλογικός νόμος επιτρέπει τον σχηματισμό μονοκομματικής κυβέρνησης με ενίσχυση αν το πρώτο κόμμα λάβει λίγο λιγότερο από 40% ή αν το συνολικό ποσοστό των μικρότερων του 3% κομμάτων είναι μεγάλο. Αυτό επέτρεπαν οι περισσότεροι εκλογικοί νόμοι της μεταπολίτευσης. Ωστόσο αν το πρώτο κόμμα λάβει την ενίσχυση πλήρως αλλά έχει χαμηλά ποσοστά, δεν μπορεί να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση. Στην κυβέρνηση συνεργασίας που θα προκύψει αποκτά άνισο πλεονέκτημα, όπως συνέβη στις εκλογές του 2012. Ο νέος νόμος αντιμετωπίζει αυτήν την ειδική περίπτωση, η ενίσχυση είναι ανάλογη του ποσοστού του πρώτου κόμματος. Αν το πρώτο κόμμα έχει μικρότερο ποσοστό λαμβάνει μικρότερη ενίσχυση. Αν το πρώτο κόμμα λάβει πολύ μικρό ποσοστό, ο νόμος ταυτίζεται με απλή αναλογική.[1]
Εκλογικοί νόμοι από το 1974
- Νόμος 4654/2020 ενισχυμένη αναλογική
- Νόμος 4406/2016 απλή αναλογική με όριο 3%
- Νόμος 3636/2008 (εκλογές Μάιος 2012, Ιούνιος 2012, Ιανουάριος 2015, Σεπτέμβριος 2015, 2019) ενισχυμένη αναλογική
- Νόμος 3231/2004(εκλογές 2007, 2009) ενισχυμένη αναλογική
- Νόμος 1907/1990(αναπληρωματική εκλογή Β΄ Αθηνών 1992, εκλογές 1993, 1996, 2000, 2004) ενισχυμένη αναλογική
- Νόμος 1847/1989 (εκλογές Ιούνιος 1989, Νοέμβριος 1989, 1990) απλή αναλογική
- Νόμος 1516/1985 (εκλογές 1985) ενισχυμένη αναλογική
- Νόμος 626/1977 (εκλογές 1977, 1981) ενισχυμένη αναλογική
- Νομοθετικό Διάταγμα 65/1974 (εκλογές 1974, αναπληρωματική εκλογή Κέρκυρα και Κοζάνη 1975) ενισχυμένη αναλογική
Παραπομπές
- ↑ Άλμα πάνω, στο:1,01,1 1,2 1,3 1,4 Σταθόπουλος, Πάνος (23-11-2021). «Nέος εκλογικός νόμος: Τα μυστικά της διπλής κάλπης». Η Καθημερινή. Ανακτήθηκε στις 6-2-2023.
- ↑ Άλμα πάνω, στο:2,02,1 «Εκλογή Βουλευτών». vouliwatch. vouliwatch. 24-1-2020. Ανακτήθηκε στις 6-2-2023. Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate=, |ημερομηνία= (βοήθεια)
- ↑Κάνελλος, Θοδωρής (7-9-2022). «Εκλογικός νόμος: Τα επικρατέστερα σενάρια—Ιστορική αναδρομή στις αναμετρήσεις από το 1974 και μετά». gr. Ανακτήθηκε στις 13-2-2023.
- ↑Στράτος, Χριστόφορος (1974). «ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ». ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΙΣ ΕΚΛΟΓΩΝ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ. Ανακτήθηκε στις 13-2-2023.
- ↑ Άλμα πάνω, στο:5,05,1 5,2 Νούλας, Δημήτρης (31-7-2019). «Εκλογικός νόμος και πολιτικό σύστημα». gr. Ανακτήθηκε στις 13-2-2023.
- ↑ Άλμα πάνω, στο:6,06,1 Κολτσίδα, Δανάη (23-3-2023). «Εκλογικός νόμος - Στοιχειώδης σοβαρότητα και σεβασμός του Συντάγματος». ieidiseis. Ανακτήθηκε στις 13-2-2023.
- ↑«Στη δημοσιότητα ο νέος εκλογικός νόμος – ψηφίζεται 22 Ιανουαρίου». Το Βήμα. 10-1-2020. Ανακτήθηκε στις 6-2-2023.
ГРЕЧЕСКИЙ КУЛЬТУРНЫЙ ЦЕНТР ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Москва, Алтуфьевское шоссе, 44 Altufyevskoe shosse, 44, office No 9, 2nd floor
офис № 9, 2 этаж 127566 Moscow, Russia
Тел.: 7084809 – Тел./Факс: 7084810 Tel.: +7 495 7084809; Tel./Fax: +7 495 7084810
e-mail: hcc@mail.ru info@hecucenter.ru
Телеграм-канал ГКЦ: https://t.me/GreekCulturalCenter
facebook: http://www.facebook.com/Hecucenter
vkontakte: http://vk.com/hecucenter
|
|
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου