12 Μαρτίου 2024

«Ανήκομεν εις την Δύσιν» ή η Δύσις ανήκει εις ημάς;

 Επανέφεραν σήμερον (8/3) στην δημοσιότητα, επ ευκαιρία των γενεθλίων του Κων. Καραμανλή την φράση «Ανήκομεν εις την Δύσιν» την οποίαν εξέφρασεν από του Βήματος της Βουλής τον Οκτώμβριον του 1975. Και  θεώρησαν σημαντικήν αυτήν την έκφραση, ότι δηλαδή συμπεριλαμβανόμεθα μεταξύ των πολιτισμένων και οικονομικώς ανεπτυγμέων Κρατών αφού εισήλθαμεν άρτι στην Ευρωπαϊκήν Οικονομικήν Κοινότητα (ΕΟΚ), πρόδρομον της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

Πόσον όμως ιστορικώς είναι βάσιμος αυτή η έκφραση την οποίαν μυρικαστικώς αναφέρουν  συχνάκις οι πολιτικοί ομοϊδεάτες του;

Ο Πολιτισμός στην Δύση, την Δυτικήν Ευρώπην, προήλθεν από την ανατολην και κατά κύριον λόγον από την Ελλάδα η οποία ήκμαζε όταν οι δυτικοί ήσαν ανύπαρκτοι ως οργανωμένη κοινωνία πολλώ δε μάλλον ως παράγουσα πολιτιστικά δεδομένα σε όλους τους τομείς,  οίον γράμματα, τέχνες, αθλητισμόν, θέατρον,  λουτρά για το κοινόν και άλλα, τα οποία ήσαν σε ουρανομήκη ύψη στην Ελλάδα!

Ο Πολιτισμός διαλάμπων επί χιλιάδες έτη μέχρι σήμερον εγεννήθη και ήκμασε στην Ελλάδα και την  Ελληνικήν Ιωνίαν με επέκταση σε όλην την λεγομένην  αργότερον Μικράν Ασίαν, η οποία τελεί υπό άλλους κυριάρχους. Πολιτισμός με κορυφαίες πνευματικές διάνοιες παγκοσμίου κύρους και απτώτου αναγνωρίσεως μέχρι σήμερον. Φιλοσόφους, Ρήτορες, Καλλιτέχνες, Αρχιτέκτονες,  Γλύπτες; Τραγωδούς, Αστρονόμους, Ιστορικούς, Ποιητές. Από το 1.000 π.Χ. ήσαν στα βήματα της κλίμακος της Παγκοσμίου μεσουρανήσεως, προσφοράς και αναγνωρίσεως. Δημιούργησαν πολιτισμόν ζώντα μέχρι σήμερον και διδάσκοντα τους πάντες. Αποθαυμαζόμενον υπερμέτρως. Ήλιος τηλαυγής και διαρκώς έντονος. Η αφή της ροίας του έγινε στην Ελλάδα και έκτοτε παραμένει εκεί εκπέμπουσα ακτίνες φωτός -πολιτισμού στην Δύση. Λίαν αξιόλογοι πολιτισμοί υπήρχαν και σε άλλες χώρες της ανατολης.

Την λαμπρήν αυτήν για την Ελλάδα περίοδον, η Δύση δεν έχει να αποδείξει  τίποτε σε κανέναν τομέα. Άλλωστε έζων νομαδικώς. Χρησιμοποιούσαν δε ως εργαλεία τον λίθον, όταν οι Έλληνες  ανεκάλυψαν την χρήση του χαλκού και πραγματοποίησαν θαύματα. Λαμπροί πολιτισμοί ανεπτύχθησαν στην Ηπειρωτικήν Ελλάδα, στο Αιγαίον, στην Κρήτην, δύο χιλιάδες χρόνια π.Χ. όταν στην Ευρώπην κυριαρχούσαν μόνον αγέλες αγρίων ζώων!! Ο Μινωϊκός, ο Μυκηναϊκός και ο Κυκλαδικός Πολιτισμός ευρίσκοντο σε ζηλευτήν λαμπρότητα. Ακολούθησε ο πολιτισμός των Αθηνών με τον «Χρυσούν Αιώνα» και την πηγήν των Γραμμάτων από τα οποία διδάσκεται μέχρι σήμερον η Δύση. Οι αναδειχθέντες φιλόσοφοι ή συγγραφείς ή καλλιτέχνες τους τελευταίους αιώνες εν τη Δύση, πήραν ως βάση τις διδασκαλίες των Αρχαίων Ελλήνων  τις προσήρμοσαν αναλόγως και ανεδείχθησαν.

Πέραν του αδιαμφισβητήτου της γεννήσεως όλων των μορφών του Πολιτισμού εν Ελλάδι από τον οποίον εδιδάχθη και η Δύση, υπάρχει και ο κοινωνικός τομέας. Η καθημερινή ζωή. Δεδομένον. Τον 11ον αιώνα μ.Χ. η ζωή και η τροφή ήταν λιτή, πλημμελής, βρώμικη και ανθυγιεινή ακόμα και  για τους κατέχοντας ύπατα αξιώματα. Η σημερινή Ευρώπη μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και επί πέντε αιώνες, παρουσίαζε την εικόνα μιας πάμφτωχης αγροτικής κοινωνίας. Κρέατα έτρωγαν σπανίως, τα οποία πάστωναν αλλά τα υλικά δεν ήταν επαρκή και πολλές φορές τα έτρωγαν σάπια. Ολόσωμον πλύσιμον έκαναν δύο φορές τον χρόνον! Οι Γαλλίδες χρησιμοποιούσαν αρώματα για αποφυγήν της δυσοσμίας, εξ ου και η ανάπτυξη κορυφαίων επιχειρήσεων σήμερα! Αν ήσαν ευπαρουσίαστες δεν θα είχαν ανάγκην πλαστής  ομορφιάς, σε αντίθεση με τις Ελληνίδες που ήσαν ωραίες όπως μας πληροφορεί ο Όμηρος.  « Οί  τ’ είχον Φθίην ήδ’ Ελλάδα καλλιγύναικα» (Ιλ.Β. 683-684) δηλ. αυτοί, οι άνδρες του Αχιλλέα, κατείχαν την Φθίαν, (Φθιώτιδα)   και την Ελλάδα με τις ωραίες γυναίκες. Δεν χρησιμοποιούσαν το 1.000 π.Χ. γαλλικά καλλυντικά!!!!! Η αγραμματοσύνη κυριαρχούσε, κάποια δε μάθηση γινόταν στις εκκλησίες. Και αξιωματούχοι ήταν αγράμματοι. Ο βασιλεύς Μέγας Όθων της Γερμανίας ήταν εντελώς αγράμματος!!!

Δώσαμεν μίαν  στοιχειώδη εικόνα  για τον Πολιτισμόν της Ελλάδος στον οποίον αναγκαστικώς, θέλοντας και μη για μερικούς, ανήκει η Δύση, η Δυτική Ευρώπη, αλλά και  η σύντροφός αυτής αμερική, με την πολύ μεταγενεστέραν εξέλιξη!

Το λεγόμενον και σήμερα σύνθημα «ανήκομεν εις την Δύσιν» είναι μάλλον υποτελικόν, μας στερεί αυτοπεποιθήσεως, γνώσεως της Ιστορίας η οποία είναι το μέλλον εκάστης χώρας! Αν η Ελλάδα μερικές εκατονταετίες ήταν σε «προσωρινώς» μειωμένην κατάσταση, αυτό οφείλετο στους αγροίκους της Δύσεως, που υπεστήρηξαν την κατάστσαση και  οι οποίοι περιελθόντες σε μεσαιώνα σκότους, αφυπνίσθηκαν μελετώντες τους Αρχαίους Έλληνες και μετέστησαν στην Αναγέννηση!

Αυτό δεν σημαίνει ότι επειδή «ξύπνησαν»,  αναγκαστικώς ανήκομεν σε αυτούς. Ημείς είμεθα  και θα είμεθα αενάως εν εγρηγόρσει επιμορφώνοντες αυτούς.

Ο Γ. Ουάσιγκτον, ότε ανέβη στην προεδρίαν της αμερικής ως ο πρώτος πρόεδρος, συνέστησε στους συνεργάτες του να προσέχουν την Ευρώπην γιατί εκεί έχουν συνεχείς πολέμους!  Σ’ αυτήν την Ευρώπην, η οποία δεν έχει αποβάλει τον χαρακτηρισμόν του Ουασιγκτώνος, μας «έμπασαν» και εμείς επαιρώμεθα ότι ανήκομεν σ’ αυτήν!!! ΟΧΙ. Δεν ανήκομεν. Πνευματικώς και ανθρωπίνως εκείνοι δέον  να ανήκουν εις ημάς, να καυχώνται και να πάψουν να είναι «ψηλομύτες», πιστεύοντες υπέρ το δέον στους εαυτούς τους!!!!

9/3/2024

Μιχαήλ Στρατουδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: