6 Ιουνίου 2024

Η πολυσταυρία δίδει πλαστά αποτελέσματα! Μιχαήλ Στρατουδάκης

 Μέσον Νόμω υφιστάμενον το οποίον αλλοιώνει την θέληση του Συντάγματος είναι η έλλειψη μονοσταυρίας. Το σκόπιμον δικαίωμα που δίδει ο εκλογικός Νόμος σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες να χρησιμοποιούν περισσοτέρους τους ενός σταυρούς επιλέγοντας περισσοτέρους υποψηφίους δεν είναι σωστόν. Ο κάθε ψηφοφόρος εκλέγει  έναν υποψήφιον. Η πολυσταυρία επί του ασφαλούς είναι επωφελής για ορισμένους υποψηφίους που ίσως να μη έχουν τα προσόντα, έχουν όμως ευρείαν δημοσιότητα μέσω των Μέσων Ενημερώσεως. Οι πολυπροβεβλημένοι δεν είναι και κατά κανόνα οι άριστοι. Έχει ισχύν αυτό;;  Παράδειγμα.

Σε εκλογικήν περιφέρειαν με δυνατότητα τριών σταυρών, ήτοι επιλογής 1 -3 υποψηφίων έχομεν τα πιο κάτω εκλογικά αποτελέσματα..

Από τον πρώτον ψηφοφόρον

Πρώτος και δυναμικός +

Δεύτερος -

Τρίτος πολυπροβελημένος +

Από τον δεύτερον ψηφοφόρον

Πρώτος και δυναμικός +

Δεύτερος +

Τρίτος πολυπροβελημένος+

Από τον  τρίτον ψηφοφόρον

Πρώτος και δυναμικός -

Δεύτερος +

Τρίτος πολυπροβελημένος+

Από τον τέταρτον ψηφοφόρον

Πρώτος και δυναμικός +

Δεύτερος -

Τρίτος πολυπροβελημένος+

 

Από τον πέμπτον ψηφοφόρον

Πρώτος και δυναμικός +

Δεύτερος +

Τρίτος πολυπροβελημένος+

Από πέντε ψηφοφόρους έχομεν

Ο ικανός έλαβε 4 ψήφους

Ο δεύτερος 3 ψήφους

Ο τρίτος 5 ψήφους

Ο δεύτερος αξιόλογος και αυτός, θα έλθει επιλαχών και θα θριαμβεύσει εκείνος που έβλεπαν ημέραν και νύχτα στις Τηλεοράσεις οι ψηφοφόροι! Αν υπήρχε υποχρεωτικώς μόνον ένας σταυρός το πιθανότερον είναι να εξελέγοντο οι  δύο πρώτοι. Στοιχεία δηλαδή αξιόλογα για την Βουλήν. Οι ψηφοφόροι έκαμαν λάθος επιλογήν να προτιμήσουν άτομα επειδή τα ακούνε και τα βλέπουν  στα Μέσα Ενημερώσεως, χωρίς ποτέ φυσικά να έχουν διερωτηθεί αν η προτίμηση αυτή είναι επωφελής για το Έθνος! Ήταν παρορμητική επιλογή και όχι  επιμελής και εμβριθής. Καλόν θα πρέπει του λοιπού να γίνονται αξιόλογες επιλογές. Η ψήφος είναι το δυνατότερον όπλον στα χέρια του ανθρώπου. Πρέπει  να το αξιολογεί δεόντως γιατί είναι και ιερή πράξη. Στην θέση του πολυπροβεβλημένου θα πρέπει οι ψηφοφόροι να κατατάξουν και ορισμένους που θεωρούν το βουλευτικόν αξίωμα οικογενειακόν! και να τους εξαιρέσουν της ψηφοφορίας. Ο Νόμος προς το παρόν, είναι αδύνατον να τους απαγορεύσει υποψηφιότητα. Αυτό πρέπει να το πράξουν οι ψηφοφόροι. Ας «νομοθετήσει» το εκλογικόν σώμα. Αν υπήρχε μία θητεία που προτείνομεν σε υπό έκδοση έργον μας  ή έστω  και δύο θητείες,  η σχετική εκκαθάριση θα εγένετο, σίγουρα αν και  βραδέως. Θα απαλλασσόμεθα από τους ισοβίους πολιτικούς και τους διαδόχους τους!!!!!!!! Η μονοσταυρία θα βοηθούσε πολύ στην κατά το μάλλον ή ήττον εκλογήν των ικανών. Σύνθημα προς άμεσην εφαρμογήν. Μονοσταυρία παντού! Να καθιερωθεί και να εκλέγομεν τους αρίστους ή να εκλέγονται οι πλέον δυνάμενοι. Σε όλα τα Κοινοβούλια υπάρχουν και οι ευκαιριακοί Βουλευτές. Όσον περιορισμένοι είναι τόσον το καλλίτερον.

Οι αλλαγές πάντως από τις πάγιες συνήθειες δεν απέβησαν άκαρποι. Το παράδειγμα της τουρκίας είναι χαρακτηριστικόν.  Όταν θέλησε να θέσει υποψηφιότητα για πρωθυπουργός ο Ερντογάν, ήταν ένας άσημος Δήμαρχος Κωνσταντινουπόλεως. Ξεκίνησε τον προεκλογικόν του αγώνα. Οι κάτοικοι  πίστεψαν στα όσα έλεγε αλλά θέλησαν  και αλλαγήν. Εξελέγη θριαμβευτικώς και οι παλαιοί πρωθυπουργοί  ή πασίγνωστοι επί έτη πολιτικοί, δεν εξελέγησαν ούτε βουλευτές. Ούτε ένας! Και ο πρωτόπειρος στην πολιτικήν ανέβασε την τουρκίαν σήμερα στα ύψη!

Στην Ελλάδα όμοιες εκλογές είναι φανταστικές! Κυριαρχεί το πολιτικόν πάθος, οι ιδεολογίες, οι φιλίες, οι γνωστοί, οι συγγενείς, οι   χρηματοδότες και τα όμοια μάλλον επιβλαβή. Ανατρεπτικήν ψηφοφορίαν για εκκαθάριση γεγηρασμένου, ανικάνου ή κληρονομικού βουλευτικού φυτωρίου  δεν φαίνεται εφικτή. Δι’ ο «δίκαια πήματα πάσχομεν»!

Το πολιτικόν πάθος είχε δραματικές συνέπειες στην Ελλάδα πάλαι τε και επ’ εσχάτων. Ο μέγας αναμορφωτής της νεωτέρας Ελλάδος  Χαρίλαος Τρικούπης δεν εξελέγη ούτε Βουλευτής και ο Ελευθέριος Βενιζέλος  ο οποίος διπλασίασε εδαφικώς την Ελλάδα και αυτός δεν εξελέγη Βουλευτής. Η περιφρόνηση και των δύο ήταν πράξη θλιβερά. Η αθλιότητα της φυλής μας ή μάλλον ολίγων επιδεξίων να παρασύρουν το πλήθος εναντίον διακεκριμένων προσώπων ή μη αρεστών σ’ αυτούς δεν έλειψε διαχρονικώς.Ο Πυθαγόρας, ο Ηρόδοτος, ο Σωκράτης, ο Θουκυδίδης, ο Αριστοτέλης, ο Πλάτων, ο Αλκιβιάδης, ο Αριστείδης και πολλοί άλλοι καταδικάσθηκαν  ή εξορίσθηκαν και πέθαναν  στην εξορίαν από πείναν! Ποια κατακάθια αποφάσισαν για την τύχην των Ηρώων του Πνεύματος; Αυτοί που κινούμενοι πάντα παρασκηνιακώς επιδρούν και στις εκλογές!

Ο εκλογικός Νόμος επιτρέπει πολυσταυρίαν σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδος. Και η πολυασταυρία είναι απαράδεκτη και νοθευτική, αλλά και η μερική αυτής εφαρμογή προσβάλλει τους ψηφοφόρους περιοχών με Μονοσταυρίαν! Βλέπομεν περιοχές με πολυσταυρίαν οι υποψήφιοι να λαμβάνουν 30.000 – 70.000 σταυρούς προτιμήσεως και να επαίρονται και να εκλέγονται!! Αν ήταν μονοσταυρία θα έπαιραν γύρω στις 10.000- 20.000 σταυρούς  με αμφίβολην την εκλογήν!

Άρα η υπερψήφιση με πολυσταυρίαν είναι πλαστή.  Θα διορθωθεί ο Νόμος;;;

4/5/2024

Μιχαήλ Στρατουδάκης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: