Να συσταθεί διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που έχουν καταθέσει 60 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε επίσης να δοθεί στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων πλην της Χρυσής Αυγής -«του φιλοναζιστικού κόμματος που απουσιάζει σήμερα από τη Βουλή», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- το πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το θέμα.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε στην ομιλία του ότι το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων αναδεικνύεται σήμερα σε συνθήκες κοινωνικού ολοκαυτώματος, όταν «ο κόμπος έχει φθάσει στο χτένι» και η διακυβεύεται η εθνική ανεξαρτησία.
Επεσήμανε, επίσης, ότι εδώ και χρόνια κάποιοι -όχι από κόμματα, αλλά από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών Αποζημιώσεων- έθεταν το ζήτημα στην ημερήσια διάταξη και όλη αυτή την περίοδο, η πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου τους θεωρούσε γραφικούς.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η απόφαση για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων «δεν μπορεί να αφορά αξιόλογους κατά τα άλλα λειτουργούς του Δημοσίου» (σ.σ. Nομικό Συμβούλιο του Κράτους), αλλά τους ίδιους τους κυβερνώντες και κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάρει θέση για το θέμα. Επίσης, τον κατηγόρησε ότι μόλις εξελέγη έκανε δύο πράγματα: να φέρει προς ψήφιση «την υπόθεση του κουκουλώματος της Siemens» και να μεταβεί στο Βερολίνο να συναντήσει την κ. Μέρκελ «και να μην πει κουβέντα για αποζημιώσεις αλλά μόνο τη φράση ‘ουδείς αναμάρτητος’».
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε τη σύσταση διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και να δοθεί στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων πλην της Χρυσής Αυγής -«του φιλοναζιστικού κόμματος που απουσιάζει σήμερα από τη Βουλή», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- το πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Δ. Αβραμόπουλος: Διεκδικούμε ό,τι μας ανήκει
Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος απάντησε στον κ. Τσίπρα πως «ό,τι μας ανήκει το διεκδικούμε» και τόνισε ότι καμία κυβέρνηση δεν παραιτήθηκε των απαιτήσεων. Δεν υπάρχουν λιγότερο ή περισσότερο πατριώτες, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι κοινός στόχος είναι η διεκδίκηση των δικαίων μας, ενώ ζήτησε να προκύψει από τη σημερινή συζήτηση μήνυμα συμπόρευσης και ενότητας.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, είπε ότι το θέμα δεν προσφέρεται για εσωτερική πολιτική κατανάλωση και υπογράμμισε τη σημασία της ακρίβειας όσων λέγονται στο κοινοβούλιο: «Ό,τι γράφεται στα πρακτικά της Βουλής δεσμεύει τη χώρα», τόνισε και χαρακτήρισε λάθος να λέγεται ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει θέσει το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.
«Αν κάποιες κυβερνήσεις δεν ήταν όσο επίμονες έπρεπε, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να δίνουμε λαβή και επιχειρήματα ότι θέτουμε το ζήτημα για πρώτη φορά, ενισχύοντας έτσι θέσεις όπως αυτή που διατύπωσε πρόσφατα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε», είπε ο κ. Βενιζέλος.
Σύμφωνα με τον Ευ.Βενιζέλο το θέμα έχει τεθεί ευθέως, απερίφραστα και μέσω διπλωματικής οδού σε τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις, από το 1990 και μετά. Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην επίσημη ανακίνηση του ζητήματος το 2000, από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κ.Στεφανόπουλο κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του στην Αθήνα. Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε εκτενώς στην παρέμβαση του Ελληνικού Δημοσίου σε σχετική προσφυγή των Ιταλών στη Χάγη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι συμφωνεί για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής, καθώς και για την ανάγκη να λάβουν γνώση τα κόμματα για το περιεχόμενο του φακέλου, το οποίο -όπως είπε- δεν περιέχει κάτι απόρρητο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου