Και όπως έλεγε και ο Newman είστε… “Η βάρβαρη εξουσία, που επί αιώνες είχε εγκαθιδρυθεί µέσα στην καρδιά του Παλαιού Κόσµου και που είχε κάτω από την κτηνώδη πυγµή της τις περιφηµότερες χώρες της κλασικής και θρησκευτικής αρχαιότητας και πολλές απ’ τις ευφορώτερες και ωραιότερες περιοχές της γης και που ακόµα, µη έχοντας η ίδια ιστορία, είναι κληρονόµος των ιστορικών ονοµάτων της Κωνσταντινουπόλεως και της Νίκαιας, της Νικοµήδειας και της Καισαρείας, της Ιερουσαλήµ και της ∆αµάσκου, της Νινευΐ και της Βαβυλώνας, της Μέκκας και της Βαγδάτης, της Αντιόχειας και της Αλεξανδρείας, και κρατεί χωρίς επίγνωση του πράγµατος στην κατοχή της το ήµισυ της ιστορίας όλου του κόσµου”.
Νέα ώθηση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμούν να δώσουν Βερολίνο και Άγκυρα, όπως επισημαίνεται σε άρθρο που συνυπογράφουν οι υπουργοί Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε και Αχμέτ Νταβούτογλου στη Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, ενόψει της έναρξης, σήμερα, του γερμανοτουρκικού στρατηγικού διαλόγου.
«Πλάι – πλάι στο μέλλον» είναι ο τίτλος του άρθρου, ενώ στον υπότιτλο υπογραμμίζεται ότι η Τουρκία είναι προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις που έχει ήδη ξεκινήσει.
Οι δύο υπουργοί αναφέρονται στις σχέσεις των δύο χωρών αλλά και στον μεγάλο αριθμό Τούρκων οι οποίοι ζουν στην Γερμανία και τονίζουν ότι οι δύο οικονομίες έχουν επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και σταθερότητα στη διάρκεια της διεθνούς οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης.
«Ως συμμαχία φίλων και εταίρων έχουμε χτίσει, επί δεκαετίες, στέρεα θεμέλια για τη δημιουργία ενός κοινού οράματος για το μέλλον», γράφουν οι δύο αξιωματούχοι και προσθέτουν: «Τώρα θέτουμε τις βάσεις για να έρθουμε πιο κοντά ο ένας στον άλλον. Πρόκειται για μια επένδυση στο κοινό μας μέλλον».
«Επίσης», συνεχίζουν, «κινούμαστε προς ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο. Έχουμε κοινό στόχο να δώσουμε νέα πνοή στην προσέγγιση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Αποτελεί θετική ένδειξη ότι θα ανοίξουν σύντομα νέα κεφάλαια στις σχετικές διαπραγματεύσεις. Η στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις βλάπτει την Τουρκία και την Ευρώπη».
Στο ίδιο άρθρο γίνεται λόγος για το ζήτημα των ταξιδιωτικών θεωρήσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, τον διάλογο για τις οποίες οι δυο χώρες επιθυμούν να προωθήσουν, προκειμένου, όπως αναφέρεται, να επιτευχθεί η απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους τούρκους πολίτες.
«Αυτή η διαδικασία θα συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση μεταξύ των δύο λαών», επισημαίνεται και σημειώνεται ότι στο πλαίσιο αυτό θα συνεχιστεί η συνεργασία για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου