Σε σκλήρυνση της στάσης του στο ζήτημα του ασφαλιστικού προχώρησε χθες ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, βάζοντας νέους όρους στην πολιτική και κοινωνική διαμάχη επί του σχεδίου Κατρούγκαλου.
Το αίτημα Μητσοτάκη για απόσυρση του σχεδίου από το τραπέζι και διάλογο από μηδενική βάση εξέπληξε, αν και το ίδιο ακριβώς αίτημα είχε καταθέσει ο Πρόεδρος της Ν.Δ. και στην προ ημερησίας συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή. Τότε, ωστόσο, είχε ερμηνευτεί μάλλον ως η εύλογη κατάληξη μίας αναλυτικής τοποθέτησης για το ασφαλιστικό, παρά ως μείζον αίτημα από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ωστόσο, η κλιμάκωση των αντιδράσεων από το σύνολο, σχεδόν, των παραγωγικών τάξεων, δηλαδή από αγρότες μέχρι... συμβολαιογράφους, το παρατεινόμενο αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, οι οποίοι δεν αποδέχονται ένα σχέδιο που... απορρίπτει σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, και κυρίως η εικόνα πολιτικής αστάθειας που δημιουργήθηκε οδήγησε τον κ. Μητσοτάκη να επαναφέρει εμφατικά το αίτημά του.
Με τη χθεσινή του κίνηση, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επιχείρησε να απαντήσει σε μία σειρά ζητημάτων που έχουν ανακύψει ή μπορεί να αντιμετωπιστούν στην πορεία. Συγκεκριμένα:
το κόμμα αποκτά μία ισχυρά απορριπτική θέση για το σχέδιο της κυβέρνησης, με το επιχείρημα ότι δεν λύνει το πρόβλημα και ταυτόχρονα οδηγεί στο μαρασμό ολόκληρους παραγωγικούς κλάδους. Επιπλέον, αναδεικνύει τον κίνδυνο η παράταση της αντιπαράθεσης να αποβεί διαλυτική για την ίδια την οικονομία και την κοινωνία.
Ταυτόχρονα, τοποθετείται ευθέως πλέον στο πλευρό των διαμαρτυρόμενων κοινωνικών ομάδων, πάνω στις οποίες ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να συγκροτήσει τη δική του κοινοβουλευτική πλειοψηφία
τρίτον, κλείνει τον κύκλο της εσωτερικής συζήτησης για τη «χαλαρή» στάση της Ν.Δ. έναντι των κυβερνητικών πρωτοβουλιών και, ως εκ τούτου
τέλος, αποκτά εκλογικά ερείσματα, εφόσον ο κ. Τσίπρας επιλέξει, για μία ακόμη φορά, το δρόμο της κάλπης προκειμένου να ξεφύγει από το αδιέξοδο.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η ίδια αυτή πρωτοβουλία φέρνει και την ίδια τη Νέα Δημοκρατία αντιμέτωπη με προκλήσεις, κάποιες από τις οποίες έσπευσε ήδη να αναδείξει το Μαξίμου. Εν προκειμένω, καθίσταται πλέον επιτακτική η ανάγκη να παρουσιάσει η Νέα Δημοκρατία μία ολοκληρωμένη απάντηση στην πρόβλεψη του Μνημονίου και στις απαιτήσεις των δανειστών για εξοικονομήσεις στο ασφαλιστικό.
Υπό αυτή την έννοια, η Ν.Δ. θα πιεστεί να παρουσιάσει, λίαν συντόμως, πιο ώριμες και αναλυτικές τις βασικές αρχές που εκφώνησε ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή. Η δεύτερη, ίσως και κυριότερη, πρόκληση για τη Ν.Δ. αφορά στο ενδεχόμενο ο κ. Τσίπρας, πιεζόμενος πανταχόθεν και κυρίως από την άρνηση του κουαρτέτου των δανειστών, να κάνει αποδεκτό το αίτημα του κ. Μητσοτάκη και να ζητήσει από τη Ν.Δ. να προσέλθει σε διάλογο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Υπό αυτή την έννοια, η πρόταση του κ. Μητσοτάκη θα μπορούσε να θεωρηθεί ως και ως λύση στο πρόβλημα του Πρωθυπουργού.
Σε μία τέτοια περίπτωση, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όχι μόνον θα κληθεί να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις αλλά δεν αποκλείεται, στο βαθμό που κάποιες γίνουν αποδεκτές από την κυβέρνηση και, κυρίως, τους θεσμούς, να κληθεί να τις ψηφίσει και στη Βουλή, «λερώνοντας» τα χέρια του με ένα σχέδιο νόμου που κάθε άλλο από ελκυστικό είναι για τους πολίτες.
Στη Συγγρού, αν και δεν παραγνωρίζουν την έφεση του κ. Τσίπρα στον τακτικισμό, θεωρούν πάντως ότι ο Πρωθυπουργός θα επιμείνει να προχωρήσει μόνος του, όπως είχε πει και στον κ. Μητσοτάκη στο τετ α τετ που είχαν προ εβδομάδων στο Μαξίμου, και τελικά δεν θα τολμήσει να προβεί σε έναν ειλικρινή διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου