5 Ιουλίου 2017

Αρκαδία:Πρόσκληση σε Ανοιχτή Διαβούλευση με τους πολίτες της Μεγαλόπολης, στις 5/7/2017, για το φλέγον θέμα της προβλεπόμενης χωροθέτησης Χ.Υ.Τ.Ε.Α. στη Μεγαλόπολη!

Αξιότιμοι κύριοι,

Στις 30 Δεκεμβρίου 2016, δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης, (ΦΕΚ 4326/τ.Β΄/30.12.2016 ) ο Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΕΣΔΕΑ), συμφώνα με τον οποίο, προβλέπεται η δημιουργία εγκατάστασης Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (Χ.Υ.Τ.Ε.Α.) στην Μεγαλόπολη Αρκαδίας. 
Στην παράγραφο 4.13 του ΕΣΔΕΑ, υπάρχουν τα Κριτήρια αποκλεισμού και εντοπισμού των κατάλληλων περιοχών. Παρότι η Μεγαλόπολη πληρεί ΟΛΑ τα κριτήρια  αποκλεισμού χωροθέτησης μιας τέτοιας εγκατάστασης διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων,  εμφανίζεται  ως η προβλεπόμενη θέση εγκατάστασης ΧΥΤΕΑ, διότι στο τέλος της προαναφερθείσας παραγράφου αναιρούνται τα παραπάνω κριτήρια, αν στην περιοχή υφίστανται περιοχές εξαντλημένων λιγνιτικών πεδίων. Όπως γνωρίζετε στην περιοχή της Μεγαλόπολης υπάρχει το εξαντλημένο ορυχείο της ΔΕΗ.


Οι πολίτες μέσω ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στις 3 Απριλίου 2017, από την Επιτροπή Κατοίκων Μεγαλόπολης, με μοναδική της αρμοδιότητα στην παρούσα φάση την αποτροπή  της κατασκευής ΧΥΤΕΑ, ενημερώθηκαν περί της φύσης των επικίνδυνων απόβλητων καθώς και για τις όποιες δράσεις υπέρ ή κατά της κατασκευής από μεριάς των ιθυνόντων. Κατά την πορεία των τριών αυτών μηνών η τοπική κοινωνία είναι ανάστατη. Οι όποιες διαβεβαιώσεις για αναχαίτιση του ισχύοντα ΕΣΔΕΑ παραμένουν στο επίπεδο της υποσχεσιολογίας ενώ ταυτόχρονα έχουν προκύψει και εύλογα ερωτήματα για την πορεία της υπόθεσης. 

Ορμώμενοι εξ αυτών, η Επιτροπή Κατοίκων Μεγαλόπολης, μαζί με τους συλλόγους και τους φορείς της περιοχής, σας Kαλούμε στην ανοιχτή διαβούλευση με τους πολίτες, την Τετάρτη 5 Ιουlίου2017 και ώρα 8:30 μμ, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Μεγαλόπολης «ο Πολύβιος», να εκφράσετε τις απόψεις σας για το φλέγον θέμα της περιοχής μας καθώς και να απαντήσετε σε ερωτήματα των πολιτών, αφού προηγηθεί ολιγόλεπτη τοποθέτηση.
Η πρόσκληση είναι ατομική. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να παρευρεθείτε ο αντικαταστάτης σας θα πρέπει να είναι γνώστης του αντικειμένου καθώς θα  κληθεί να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα για τα ΧΥΤΕΑ και τον ΕΣΔΕΑ,  τις θέσεις του οποίου θα ενστερνίζεστε με δελτίο τύπου. Δεν θα διαβαστεί καμιά επιστολή σε περίπτωση κωλύματος παρουσίας.


Μετά τιμής,
Η Συντονιστική της Επιτροπής Κατοίκων Μεγαλόπολης 

Αγγελόπουλος Θεόδωρος

Γιαλαμάς Παντελής 

Σπυρακοπούλου Φωτεινή 

Χριστοδημητροπούλου Μαρία 

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:

Προς:   Περιφερειάρχη Πελοποννήσου 
κ. Τατούλη Πέτρο
Αντιπεριφερειάρχες
κ. Χειβιδόπουλο Αναστάσιο
 κ. Γιαννακούρα Ευάγγελο
 κ. Καλλίρη Πελοπίδα
κ. Τζανετέα Αδαμαντία 
κ. Αλειφέρη – Καραθανάση Ελένη 
 κ. Νικολάκου Κωνσταντίνα 
 κ. Ρουμελιώτη Γεώργιο
 κ. Μαντά Περικλή 
 κ. Παπαγγελόπουλο Άγγελο 
 κ. Γκίκα Αθανάσιο 
 κ. Παναγιωτοπούλου Ελένη
Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου
Γραμματέα Περιφερειακού Συμβουλίου
Περιφερειακούς Συμβούλους
Κοιν:      ΜΜΕ

Μεγαλόπολη 19/6/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: