24 Φεβρουαρίου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ(ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) ΣΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΕΟΠΠΕΠ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ(ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) ΣΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΕΟΠΠΕΠ ΟΜΟΛΟΓΕΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΠΠΕΠ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΕΣΩΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ.
Με αιφνιδιαστική φωτογραφική τροπολογίαστο σχέδιο νόμου «Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και άλλες διατάξεις» η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ομολογεί κυνικά πως οι μέχρι σήμερα πρακτικές της για τον ΕΟΠΠΕΠ ήταν εκτός νόμου και επιχειρεί με προκλητικό τρόπο, θυμίζοντας τακτοποιήσεις «ημετέρων» άλλων εποχών, να διασώσει τη φερόμενη ως Διευθύνουσα Σύμβουλο του ΕΟΠΠΕΠ κ. Γιαννακοπούλου. Πιο συγκεκριμένα, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου:

Αλλάζοντας τη διαδικασία έκδοσης Κανονισμού Λειτουργίας, ομολογείότι η Υ.Α. που εξέδωσε το Δεκέμβριο του 2017 με τον Κανονισμό Λειτουργίας του ΕΟΠΠΕΠ ήταν παράνομη, δικαιώνοντας απολύτως τους εκπροσώπους των εργαζόμενων (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) στο ΔΣ του ΕΟΠΠΕΠ που από την πρώτη στιγμή αναδείξαμε το σοβαρότατο αυτό ζήτημα, επισημαίνοντας ότι ο Κανονισμός αυτός απαιτεί, περιέχοντας εργασιακά ζητήματα, τη συνυπογραφή και του Υπουργού Εργασίας, άρα Κ.Υ.Α. Βεβαίως, η τροπολογία όχι μόνο δεν θεραπεύει την παρανομία,αλλά προκαλεί εκ νέου νομικά ζητήματα για τους εμπνευστές της, καθώς προβλέπει αποκλειστικά έκδοση Υ.Α. από τον Υπουργό Παιδείας, για ζητήματα όμως που δεν ανήκουν αποκλειστικά στην αρμοδιότητά του. Είναι φανερό πως επιχειρείται να νομιμοποιηθεί ο (όποιος) επόμενος Κανονισμός που θα έχει ως στόχο ό, τι επεδίωκε και ο (παράνομος) προηγούμενος. Τη δημιουργία ενός αυταρχικού καθεστώτος στον ΕΟΠΠΕΠ με απόδοση ολοκληρωτικού χαρακτήρα εξουσιών στη Διευθύνουσα Σύμβουλο και με στόχο τη δίωξη των στοχοποιημένων από αυτήν εργαζόμενων (που ήδη ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα).
Με την νομοθετική «κάλυψη» του διορισμού της, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, ομολογεί πως η τοποθέτηση της κ. Γιαννακοπούλου στη θέση της Διευθύνουσας Συμβούλου ήταν παράνομη, καθώς η απόσπασή της από τη θέση της στο δημόσιο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Η τροπολογία προβλέπει ό, τι προέβλεπε και η προκλητική φωτογραφική Υ.Α. Μπαξεβανάκη ορίζοντας πως πλέον δεν αποτελεί προαπαιτούμενο η απόσπαση και ότι ο Υπουργός επιλέγει στη θέση αυτή όποιον θέλει. Ευτυχώς δεν τόλμησαν να «καλύψουν» και το ζήτημα των οικονομικών συναλλαγών της κ. Γιαννακοπούλου  με τον ΕΟΠΠΕΠ, διότι τότε θα μιλούσαμε για ένα από τα μεγαλύτερα νομοθετικά σκάνδαλα στο χώρο της Παιδείας από την εποχή της Μεταπολίτευσης.
Βεβαίως, για την τροπολογία αυτή δεν έγινε κανένας διάλογος είτε με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, είτε με τους εκπροσώπους του Συλλόγου Εργαζόμενων του ΕΟΠΠΕΠ. Αντιθέτως, η συμφιλιωτική διαδικασία που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Γ.Γ. του Υπουργού Εργασίας κ. Νεφελούδη τορπιλίστηκε με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Παιδείας κ. Μπαξεβανάκη. Σήμερα φάνηκε το γιατί.
ΕΥΛΟΓΗ Η ΑΠΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΜΟΝΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ κ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΠΟΥ ΗΔΗ ΔΙΩΚΕΤΑΙ ΓΙΑ ΒΑΡΥΤΑΤΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ. ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟΤΥΠΟ ΑΥΤΟ «ΔΙΧΤΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ»;
Ένα κρίσιμο ζήτημα που προκύπτει από τη συγκεκριμένη τροπολογία είναι η εμμονική επιχείρηση διάσωσης της φερόμενης ως Διευθύνουσας Συμβούλου κ. Γιαννακοπούλου. Θυμίζουμε μερικά χαρακτηριστικά «στιγμιότυπα» της μέχρι σήμερα πορείας της στον ΕΟΠΠΕΠ από την ημέρα που κατέλαβε τη θέση της το Μάιο του 2017που δημιουργούν εύλογη απορία για την συνεχή προσπάθεια κάλυψή της από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας:
Προκειμένου να διοριστεί, υπέγραψε ψευδή υπεύθυνη δήλωση ότι 1) είχε ολοκληρωθεί η απόσπασή της από τη θέση στην οποία υπηρετούσε (Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού), ενώ στην πραγματικότητα η υπηρεσία της απέρριψε - και μάλιστα 6 μήνες μετά - την αίτησή της και ότι 2) δεν είχε καμιά οικονομική συναλλαγή με τον ΕΟΠΠΕΠ, ενώ είχε ενεργή οικονομική σχέση με τον Οργανισμό και τους μητρικούς του φορείς από το 2007 μέχρι και τον Ιούνιο του 2017!
Αρνήθηκε να εξετάσει για τουλάχιστον δύο μήνες συγκεκριμένη καταγγελία της Ομοσπονδίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) για τη λειτουργία παράνομων Κέντρων Μελέτης, με αποτέλεσμα η Ομοσπονδία να ζητήσει εισαγγελική παραγγελία, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη
Έχει επιδοθεί σε καθημερινό bullying ενάντια σε συγκεκριμένους εργαζόμενους του ΕΟΠΠΕΠ, σύμφωνα με έγγραφες καταθέσεις τους, με ύβρεις, απειλές για νομικές διώξεις και απολύσεις, ακόμη και με βιαιοπραγία, ενώ έχουν καταγραφεί επίσημα περιστατικά νοσηλείας εργαζόμενων που δεν άντεξαν την ψυχολογική πίεση των απειλών και των υβριστικών επιθέσεων. Κάποιες από αυτές τις υποθέσεις ήδη εξετάζονται από τη δικαιοσύνη.
Η υβριστική και αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της επεκτείνεται και σε μέλη του ΔΣ με αποκορύφωμα την αδιανόητη πράξη της να κολλήσει στο δάπεδο της εισόδου του Οργανισμού φωτοτυπημένη φωτογραφία εκπροσώπου της ΓΣΕΕ στο Συμβούλιο ποδοπατώντας την με μανία μπροστά σε μεγάλο αριθμό εμβρόντητων εργαζόμενων.
Απαγόρευσε με την υπογραφή της τη λήψη κανονικής άδειας σε συγκεκριμένους «ανεπιθύμητους» υπαλλήλους, με αποτέλεσμα ο ΕΟΠΠΕΠ να υποβληθεί στη ντροπιαστική διαδικασία της επιβολής προστίμων από την Επιθεώρηση Εργασίας
Την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε το πογκρόμ εναντίον στοχοποιημένων στελεχών του ΕΟΠΠΕΠ. Με αποφάσεις της εν λόγω, τρία διευθυντικά στελέχη του ΕΟΠΠΕΠ που (όλως τυχαίως) έχουν βρεθεί σε νομική διένεξη μαζί της απομακρύνθηκαν από τη θέση τους.
Κάθε πολίτης αναρωτιέται:
- Πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να στηρίζουν με τέτοια ανεξήγητη επιμονή ένα πρόσωπο τουλάχιστον αμφιλεγόμενο;
- Τι κρύβεται πίσω από αυτή τη στήριξη;
- Ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται από την παρουσία της κ. Γιαννακοπούλου στον ΕΟΠΠΕΠ;
- Ποιοι επιχειρούν να στήσουν ένα «μαγαζί» με τη μεθοδολογία άλλων, σκοτεινών εποχών;
- Αυτή είναι η «εξυγίανση» στον Οργανισμό που επαγγέλλεται το Υπουργείο Παιδείας;
Θα αναμένουμε από τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Παιδείας που υπογράφουν την τροπολογία και αναλαμβάνουν την πολιτική ευθύνη για το περιεχόμενό της να απαντήσουν. Σε αντίθετη περίπτωση θα το πράξουμε αναλυτικά εμείς, ενημερώνοντας τη Βουλή, τα κόμματα και τις ευρωπαϊκές αρχές για μια υπόθεση που ξεφεύγει πλέον από τα όρια του γραφικού και γίνεται επικίνδυνη για το δημόσιο συμφέρον.

ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ΣΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΕΟΠΠΕΠ
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΝΤΡΙΒΑΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: