3 Σεπτεμβρίου 2018

ΕΝΦΙΑ: Δικαιότερος, αναλογικός αλλά και μόνιμος

Prentresultaat vir ΕΝΦΙΑ
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών η σημαντική ελάφρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης για ακίνητη περιουσία έως και 150.000 και η απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ 1,35 εκατομμυρίων νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα. Τι αλλάζει το περιουσιολόγιο, τι μέλλει γενέσθαι με τα ακίνητα εκτός σχεδίου και τα αγροτεμάχια.Δυνατότητα συνεχούς ελάφρυνσης του ΕΝΦΙΑ για την μικρή και την μεσαία περιουσία δίνει η επίτευξη υπερπλεονασμάτων τουλάχιστον ως το 2022 σε συνδυασμό με την λειτουργία του περιουσιολογίου.
Οι υψηλοί δημοσιονομικοί στόχοι που έχει αναλάβει να πετύχει η Ελλάδα μετά το τέλος των μνημονίων (πρωτογενές πλεόνασμα 3,%% του ΑΕΠ ως το 2022 και 2,2% του ΑΕΠ ως το 2060) προοιωνίζουν ότι ο βασικός φόρος για τα ακίνητα ο οποίος ήρθε ως χαράτσι της ΔΕΗ ή ΕΕΤΗΔΕ -όπως ήταν η επίσημη ονομασία- και μετονομάστηκε σε ΕΝΦΙΑ το 2013, ήρθε για να μείνει.

Ωστόσο, με τις δυνατότητες που υπάρχουν πλέον μετά το τέλος της σφικτής επιτροπείας, ο φόρος αυτός εκτός από το να αλλάξει μια φορά το όνομα του μπορεί να γίνει επιτέλους πιο δίκαιος και αναλογικός από το 2019. Στόχος του υπουργείου είναι να ελαφρυνθεί σημαντικά η φορολογική επιβάρυνση για ακίνητη περιουσία μέχρι και 150.000 και να απαλλαγούν τελείως από ΕΝΦΙΑ 1,35 εκ νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και μικρή ακίνητη περιουσία που σήμερα έχουν έκπτωση 50% από το φόρο.

Η σταδιακή προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές που ξεκίνησε φέτος και θα ολοκληρωθεί σε άλλες δύο δόσεις, μια το 2019 και μια το 2020 δημιουργεί ήδη ανησυχίες και για την διαμόρφωση του ΕΝΦΙΑ την επόμενη διετία.

Ωστόσο τα υπερπλεονάσματα που προβλέπονται για το 2019 (περίπου 900 εκ ευρώ) και το 2020 (1,3 δισ.) θα διατεθούν εν μέρει και για την ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ.
Το επόμενο χρόνο σχεδιάζεται η οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, ένα μέτρο με κόστος περίπου 200 εκ ευρώ από τα 750 εκ ευρώ που έχει συμφωνηθεί κατ αρχήν με τους δανειστές.
Το 2020 ένα από τα αντίμετρα για την εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου είναι μια ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ περαιτέρω κατά 30% με κόστος επίσης 200 εκ ευρώ.
Εκτός όμως από τις απευθείας μειώσεις με την χρήση του δημοσιονομικού χώρου περαιτέρω ελάφρυνση θα προέλθει και από την διεύρυνση της βάσης του φόρου. Χρυσή ευκαιρία για κάτι τέτοιο θα αποτελέσει η λειτουργία του λεγόμενου περιουσιολογίου από το 2019.

Τι αλλάζει το περιουσιολόγιο

Η χρήση μιας βάσης δεδομένων για το σύνολο της περιουσίας – κινητής και ακίνητης – των πολιτών σε ότι αφορά τις κινητές αξίες (μετοχές ομόλογα μερίδια αμοιβαίων τιμαλφή έργα τέχνης αυτοκίνητα σκάφη ελικόπτερα κλπ) έχει στόχο να εντοπίσει και να ερευνήσει ασυμβατότητες μεταξύ δηλούμενων εισοδημάτων και επιπέδου ζωής.
Στον τομέα της ακίνητης περιουσίας η συμβολή του είναι ακόμη πιο ουσιαστική. Ο κάθε φορολογούμενος θα πρέπει αν δηλώσει το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μάλιστα για τα ακίνητα του εξωτερικού οι φορολογούμενοι θα υποχρεωθούν να δηλώσουν και αυτά τα οποία ανήκουν σε Off shore εταιρίες στις οποίες εμφανίζονται ως διαχειριστές.
Ο στόχος είναι για τους κατοίκους να γίνει ένα συμψηφισμός φόρου ακινήτων που πληρώνουν στο κράτος όπου βρίσκεται το ακίνητο με τον ΕΝΦΙΑ που θα πλήρωναν αν το ίδιο ακίνητο βρίσκονταν στην Ελλάδα. Αν για παράδειγμα ένα ακίνητο βρίσκεται στις Βρυξέλλες ή στο Λονδίνο και ο ιδιοκτήτης πληρώνει στο Βέλγιο ή την Μ. Βρετανία φόρο 500 ευρώ ενώ το ίδιο ακίνητο στην Ελλάδα θα είχε ΕΝΦΙΑ 1000 ευρώ το ελληνικό δημόσιο θα μπορεί να διεκδικήσει από το συγκεκριμένο ακίνητο πρόσθετο φόρο 500 ευρώ που θα πληρωθεί στην Ελλάδα.

Τα ακίνητα εκτός σχεδίου και τα αγροτεμάχια

Μια δεύτερη οδός διεύρυνσης του ΕΝΦΙΑ είναι η τακτοποίηση της εκκρεμότητας του συμπληρωματικού φόρου στα αγροτεμάχια με συνολική αντικειμενική αξία άνω των 250.000 ευρώ και τα ακίνητα εκτός σχεδίου στα οποία επιβάλλεται σήμερα ένας συμβολικός ΕΝΦΙΑ (ξεκινά από 1,5 ευρώ μέχρι και 165 ευρώ το στρέμμα).
Από την πρώτη εφαρμογή του νόμου οι περιοχές αυτές απαλλάσσονταν από υψηλό ΕΝΦΙΑ τον οποίο επιβαρύνονταν τα αστικά ακίνητα. Η τελευταία διετής αναβολή διευθέτησης του ζητήματος έγινε το 2017 και λήγει στο τέλος του χρόνου.
Συνεπώς το 2019 το καθεστώς με τα ακίνητα εκτός σχεδίου πρέπει να αλλάξει.
Η στρέβλωση γίνεται φανερή φέτος στα Κυκλαδονήσια, όπου στην πόλη της Μυκόνου οι αντικειμενικές τιμές αυξήθηκαν κατά 40% ενώ ελάχιστα χιλιόμετρα πιο μακρυά εκτάσεις που βρίσκονται κοντά στην θάλασσα πληρώνουν 25 ή 30 ευρώ ΕΝΦΙΑ το στρέμμα γιατί είναι εκτός σχεδίου.

ΕΝΦΙΑ 2018: Εκτύπωση των νέων εκκαθαριστικών από το TAXISnet – Οδηγίες

Η καταβολή των μηνιαίων δόσεων εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ ξεκινά από τον Σεπτέμβριο και ολοκληρώνεται στο τέλος Ιανουαρίου του 2019. Από την εκκαθάριση προκύπτει ότι 5.273.080 φορολογούμενοι μπορούν να καταβάλλουν τον φόρο σε πέντε μηνιαίες δόσεις που κυμαίνονται η κάθε μία από 50 ευρώ και άνω. Επίσης σε 146.424 ιδιοκτήτες αντιστοιχούν 4 δόσεις από 40 ευρώ έως 49,99 ευρώ η κάθε μία, σε 159.282 ιδιοκτήτες τρεις δόσεις από 30 έως 39,99 ευρώ η κάθε μία, σε 182.164 ιδιοκτήτες δύο δόσεις από 20 έως 29,99 ευρώ η κάθε μία και σε 570.250 ιδιοκτήτες μία δόση από 1,01 έως 19,99 ευρώ.

ΕΝΦΙΑ 2018: Πως θα τον πληρώσετε σε 12 δόσεις και χωρίς να λήξει η α΄δόση

Για να βρείτε και να εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό σας, μπείτε με τους προσωπικούς κωδικούς σας στο TAXISnet και κάντε κλικ στο πεδίο «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση».

Στη συνέχεια, επιλέξτε το «Στοιχεία οφειλής εκτός ρύθμισης», που βρίσκεται στα αριστερά.

Για να εκτυπώσουν το εκκαθαριστικό τους οι φορολογούμενοι αφού χρησιμοποιήσουν τους προσωπικούς κωδικούς τους για να μπουν στο site της ΑΑΔΕ (Taxis) θα πρέπει να επιλέξουν ή την εφαρμογή Ε9 και μετά να επιλέξουν το έτος 2018 ή αν θέλουν να εκτυπώσουν απλά την ταυτοτητα οφειλής – που είναι και πιο γρήγορη και απλή διαδικασία – να επιλέξουν την προσωποποιημένη πληροφόρηση

Και τέλος εμφανίζεται η οφειλή απο τον ΕΝΦΙΑ 2018 και αριστερά η επιλογή ταυτότητα οφειλής που χρειάζεται για την πληρωμή

Το ειδοποιητήριο πληρωμής του ΕΝΦΙΑ 2018 με την ταυτότητα οφειλής, υπάρχει και στη σελίδα του Ε9 (Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιουσιολογίου), στο αριστερό μέρος της οθόνης «Εκτυπώσεις».
– Εκτύπωση περιουσιακής κατάστασης για το έτος 2018 (σε αρχείο .pdf)
– Εκτύπωση εκκαθαριστικού τελευταίας εκκαθάρισης για το έτος 2018 (σε αρχείο .pdf)
– Εκτύπωση Ειδοποίησης πληρωμής φόρου (σε αρχείο .pdf)
– Στοιχεία δόσεων ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Οδηγίες πληρωμής: Η «ταυτότητα Οφειλής» ακολουθεί την οφειλή του ΕΝΦΙΑ μέχρι την εξόφλησή της . Μπορείτε να πληρώσετε μέρος (σε 5 δόσεις) ή το σύνολο της οφειλής (χωρίς έκπτωση), κάνοντας χρήση των τρόπων πληρωμής που διαθέτουν οι συνεργαζόμενες με το Υπουργείο Οικονομικών τράπεζες (όπως πχ εξόφληση στο γκισέ, web banking, mobile banking κλπ) και τα ΕΛ.ΤΑ. Τα 9 πρώτα ψηφία της Τ.Ο. αντιστοιχούν στον Α.Φ.Μ. σας.
Για την αποφυγή λαθών, να ελέγχετε την απόδειξη πληρωμής που λαμβάνετε από την Τράπεζα ή τα ΕΛ.ΤΑ., ως προς την αναγραφή της σωστής Τ.Ο. Για πληρωμή σε ταμείο τράπεζας ή στα ΕΛΤΑ θα πρέπει να εκτυπώσετε το ειδοποιητήριο από την επιλογή «Στοιχεία δόσεων ΕΝ.Φ.Ι.Α.» στη σελίδα/εφαρμογή του Περιουσιολογίου (Ε9).

ΕΝΦΙΑ θα κληθούν να πληρώσουν 6.331.155 φυσικά και νομικά πρόσωπα καθώς σε 979.030 ιδιοκτήτες αναλογεί φόρος χαμηλότερος του ενός ευρώ, οπότε δεν καταβάλλεται.

Επίσης από τα στοιχεία προκύπτει ότι μειώσεις και απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ θα έχουν φέτος 1.414.225 ιδιοκτήτες ακινήτων συνολικού ύψους 95.328.835 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: