Η μεγάλη προδοσία του Τσίπρα!!! |
Ο γερμανικός τύπος αναφέρεται στο δημοψήφισμα της Κυριακής για τη μετονομασία της ΠΓΔΜ σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Η Handelsblatt εκτιμά ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, τις οποίες θα χάσει ο Αλέξης Τσίπρας.
«Η Δύση ελπίζει ότι το τέλος της διένεξης Αθήνας-Σκοπίων για ο όνομα θα σταθεροποιήσει την περιοχή. Για έναν από τους παίκτες ωστόσο το δημοψήφισμα μπορεί να αποβεί μοιραίο: για τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, γράφει η Handelsblatt σε άρθρο με τίτλο «Το δημοψήφισμα θα κρίνει το μέλλον του Τσίπρα».
Η γερμανική οικονομική εφημερίδα σημειώνει σε ανταπόκριση από την Αθήνα ότι ΕΕ και ΝΑΤΟ αποδίδουν εύσημα στον Έλληνα πρωθυπουργό γιατί έδωσε λύση στο ζήτημα του ονόματος παρομοιάζοντας τον με τον Μέγα Αλέξανδρο που έκοψε τον γόρδιο δεσμό.
Η οικονομική εφημερίδα συνεχίζει: «Το 68% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δεν θέλουν η γειτονική τους χώρα να χρησιμοποιεί τον όνομα Μακεδονία. Και δεν είναι μόνο η Νέα Δημοκρατία που τάσσεται κατά του συμβιβασμού για το όνομα.
Το ζήτημα διχάζει και τη συγκυβέρνηση στην Αθήνα με τους συγκυβερνώντες Ανεξάρτητους Έλληνες να ανακοινώνουν ότι δεν θα καταψηφίσουν μόνο τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, όταν κατατεθεί προς ψήφιση πιθανότατα στις αρχές του χρόνου, αλλά ότι θα αποχωρήσουν και από τη συγκυβέρνηση. Τσίπρας και Καμμένος αποφάσισαν ένα είδος ανακωχής μέχρι τον Μάρτιο.
Όπως όλα δείχνουν το ονοματολογικό θα πιέσει εν τέλει τον Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Μια νίκη του ωστόσο δεν είναι πιθανή από τη στιγμή που η αντιπολίτευση προηγείται στις δημοσκοπήσεις από 5 μέχρι και 10%».
WZ: «Διαιρεμένη χώρα η ΠΓΔΜ»
Σε ανταπόκριση από το Σκόπια με τίτλο «Διαιρεμένη χώρα» η αυστριακή εφημερίδα Wiener Zeitung παρατηρεί: «Ο τοπικός προσδιορισμός «Βόρεια» είναι μια υποχώρηση των Σκοπίων έναντι της Αθήνας. Ως αντάλλαγμα η Ελλάδα αναγνωρίζει την ύπαρξη ‘μακεδονικού έθνους‘ και ‘μακεδονικής γλώσσας‘ στην ΠΓΔΜ. (…) Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ γνωρίζει ότι η συμφωνία με την Αθήνα πονά και ταπεινώνει, ίσως, πολλούς πολίτες στη χώρα του.
Ας σημειωθεί ότι τόσο εκείνος όσο και τα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου δεν χρησιμοποιούν το μελλοντικό όνομα ‘Βόρεια Μακεδονία‘ στην εκστρατεία ενόψει του δημοψηφίσματος. Οι υποστηρικτές του ‘ναι‘ μιλούν πάντοτε για την ‘ευρωπαϊκή Μακεδονία‘. Με τον τρόπο αυτό προσπαθούν να αποδυναμώσουν τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης που μάχεται τη συμφωνία των Πρεσπών. (…)
Για αρκετούς νέους στα Σκόπια το ‘ναι‘ τους διασφαλίζει, πιθανότατα, ένα καλύτερο μέλλον. Οι χαμηλοί μισθοί, η υψηλή ανεργία και ελάχιστες ευκαιρίες για μια επαγγελματική σταδιοδρομία ορίζουν την καθημερινότητά τους. Δεν είναι λοιπόν τυχαίες οι τεράστιες ουρές που σχηματίζονται κάθε μέρα έξω από τις πρεσβείες Γερμανίας, Αυστρίας και Ελβετίας στα Σκόπια. Κυρίως νέοι θέλουν να διασφαλίσουν μια άδεια εργασίας στο εξωτερικό για να γυρίσουν την πλάτη στη χώρα τους. Είναι ούτως ή άλλως δύσκολο να το καταφέρουν. Πόσο μάλλον αν είναι πολίτες μιας τρίτης χώρας εκτός ΕΕ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου