19 Οκτωβρίου 2018

Εικόνα διάλυσης στην κυβέρνηση: Όλο και πιο κοντά το σενάριο των εκλογών – Περιοδείες στην επαρχία ξεκινά ο Κοτζιάς! – Βράζει ο ΣΥΡΙΖΑ με Καμμένο

Σε βαθιά πολιτική κρίση βρίσκεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα η κυβέρνηση μετά την απομάκρυνση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά - ο οποίος ήταν ο εμπνευστής της συμφωνίας των Πρεσπών - και ο οποίος παραιτήθηκε γιατί όπως λέει δεν τον στήριξε ο πρωθυπουργός στην αντιπαράθεσή του με τον Πάνο Καμμένο.
Την ίδια στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας αισθάνθηκε την ανάγκη να διαμηνύσει στον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο ότι δεν θα ανεχθεί άλλο την διγλωσσία και τα προσωπικά παιχνίδια, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι είναι αποφασισμένος να φτάσει τα πράγματα μέχρι τα άκρα με όποιο κόστος.
Η αποδοχή μάλιστα της παραίτησης Κοτζιά από τον Αλέξη Τσίπρα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και ευαίσθητη στιγμή για την συμφωνία των Πρεσπών δείχνει ότι ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο εσωτερικό του κόμματος του έτσι ώστε να προχωρήσει το επόμενο χρονικό διάστημα απερίσπαστος.
«Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα είναι πολύ συγκεκριμένο» λένε κυβερνητικοί παράγοντες. Το θέμα είναι κατά πόσον ο υπουργός Άμυνας θα αντιληφθεί την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση και η χώρα, ώστε να χαμηλώσει τους τόνους για να επέλθει πολιτική ηρεμία.
Το γεγονός πάντως ότι ο πρωθυπουργός στην αντιπαράθεση των δυο ανδρών δεν πήρε θέση εξωθώντας έτσι τον Νίκο Κοτζιά σε παραίτηση δείχνει το πόσο ανάγκη έχει τις ψήφους των ανεξάρτητων Ελλήνων αλλά και πόσο απρόβλεπτο θεωρεί τον κυβερνητικό του εταίρο. Έτσι πλήρωσε την σιωπή του με μια νέα απρόβλεπτη κρίση, που τουλάχιστον όμως για την ώρα δεν φαίνεται να του δημιουργεί άλλα προβλήματα.
Το κυβερνών κόμμα έχει παγώσει από την χθεσινή εξέλιξη, καθώς οι περισσότεροι ανέμεναν, ειδικά μετά την ομοβροντία επικρίσεων, που διατυπώθηκαν κατά του κ. Καμμένου στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο κ. Τσίπρας θα οριοθετούσε τις σχέσεις του με τον υπουργό Άμυνας, ο οποίος διαφοροποιείται συνεχώς και εντόνως από την κυβερνητική πολιτική σε κρίσιμα θέματα, όπως το Σκοπιανό.

Η επιλογή του πρωθυπουργού να διαλέξει τον κ. Καμμένο στη σύγκρουση, που ξέσπασε στο προχθεσινό υπουργικό συμβούλιο ανάμεσα στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και τον Νίκο Κοτζιά αιφνιδίασε δυσάρεστα το κόμμα του, αλλά ήταν μάλλον μονόδρομος για τον κ. Τσίπρα, από τη στιγμή που έχει αποφασίσει να κερδίσει πάση θυσία λίγο χρόνο ακόμα για να ολοκληρώσει κατά το δυνατόν το εκλογικό σχεδιασμό του.

Κομματικά στελέχη με εικόνα για τη στρατηγική του πρωθυπουργού, εκτιμούν ότι αυτή την ώρα προέχει να μην διαρραγεί η κυβερνητική συνεργασία και πορεία, με κεντρικό στόχο την υλοποίηση μίας σειράς κοινωνικών μέτρων, που σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου. 

Ο χρονικός ορίζοντας για τα μέτρα αυτά είναι μέχρι και τον Ιανουάριο και εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας δεν είχε περιθώριο να τινάξει στον αέρα τη συμπόρευσή του με τον κ. Καμμένο, έστω κι αν αυτό απαιτούσε τούτη την ώρα τη «θυσία» του κ. Κοτζιά.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζεται πάντως και η εκτίμηση ότι πιθανόν ο κ. Τσίπρας διαβλέπει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι «νεκρή» λόγω της αδυναμίας μέχρι τώρα του Ζόραν Ζάεφ να την περάσει από το δικό του κοινοβούλιο και άρα δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος να διαρρήξει τις σχέσεις του με τον Πάνο Καμμένο, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση, η συγκεκριμένη συμφωνία δεν πρόκειται να έλθει ποτέ στην ελληνική Βουλή.

Αγωνία για τις αποφάσεις του «Πράττω» μετά την παραίτηση Κοτζιά

Το tweet του κ. Νίκου Κοτζιά αμέσως μετά την παραίτησή του επιβεβαιώνει ότι το οι σχέσεις του με το Μέγαρο Μαξίμου έχουν διαρραγεί οριστικά. Το ερώτημα που εύλογα δημιουργείται είναι εάν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και οι βουλευτές που ανήκουν στην κίνηση Πράττω της οποίας προΐσταται είναι διατεθειμένοι να στηρίζουν τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση που κατά δήλωσή του επιχείρησαν να «τον θάψουν».

Από εδώ και πέρα ο κ. Κοτζιάς αναμένεται να δώσει βαρύτητα στο δικό του πολιτικό μέλλον μέσω της κίνησης «ΠΡΑΤΤΩ» που είναι επικεφαλής. Σχεδιάζει μάλιστα παρεμβάσεις με ομιλίες του στην περιφέρεια αρχής γενομένης από την Κρήτη στις 22 του μήνα και στη συνέχεια στην Κομοτηνή, δεδομένου πλέον του χρόνου που θα έχει στη διάθεση του ο κ. Κοτζιάς στο πρόγραμμα του θα μπούνε και νέες περιοχές ενώ τέλη του μήνα σχεδιάζεται μια συγκέντρωση στελεχών του στην Αθήνα που θα έχει το ρόλο μια εθνικής συνδιάσκεψης που θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα της πολιτικής κίνησης του κ. Κοτζιά.

Το «ΠΡΑΤΤΩ» που στο εσωτερικό του μετέχουν διάφορα στελέχη ενώ έχει απομακρυνθεί ο πρώην υπουργός προστασίας του πολίτη Νίκος Τόσκας που διαφώνησε με την πολιτική του κ. Κοτζιά, σχεδιάζει στις εκλογές για την Τ.Α. να έχει δικά του ψηφοδέλτια είτε με υποψήφιους από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ είτε από το χώρο του ΚΙΝΑΛ. Συνεργάτες του αναφέρουν ότι ειδικά από το χώρο του ΚΙΝΑΛ μετέχουν αρκετοί που σχετίζονται με την Τ.Α και θα είναι στις αυτοδιοικητικές εκλογές μαζί.

Ωστόσο, πηγές που γνωρίζουν τις εσωκομματικές διεργασίες υποστηρίζουν ότι ο κ. Τόσκας αποχώρησε από την κίνηση μετά τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι.

Υπο αυτά τα δεδομένα ο μόνος βουλευτής άμεσης επιρροής Κοτζιά θεωρείται η κυρία Γεννιά.

Σε κάθε περίπτωση στην έκτακτη συνεδρίαση του «Πράττω» θα τεθεί επι τάπητος η χάραξη νέας στρατηγικής, με δεδομένο ότι πλέον δεν εκπροσωπείται στην κυβέρνηση.

Επίσης ο κ. Κοτζιάς, αναμένεται να τοποθετηθεί δημόσια από την Κρήτη, όπου θα βρίσκεται την Δευτέρα.

Κοινοβουλευτικά ο κ. Κοτζιάς δεν πρόκειται όπως σημειώνουν συνομιλητές του να διαφοροποιηθεί από την επίσημη πολιτική γραμμής της κυβέρνησης. Ωστόσο εκείνο που θα κάνει είναι- όπως λένε- είναι να φέρει πρόταση νόμου στη βουλή όπου όλα τα μυστικά κονδύλια των υπουργείων να μην είναι στην διακριτική ευχέρεια των υπουργών αλλά να έχει γνώσει η βουλή μέσα από διακομματική επιτροπή που θα πρέπει να συσταθεί, ώστε να υπάρχει διαφάνεια στη διάθεση των χρημάτων των υπουργείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: