3 Νοεμβρίου 2018

Έρχεται νέα σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας!!!

Οι πολύ καλές σχέσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπ. Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου με την εκκλησία, δημιουργούν τριβές στην κυβερνητική συμμαχία και πολλοί είναι εκείνοι που βλέπουν να έρχεται μια νέα σύγκρουση.

Οι τελικές διατυπώσεις του άρθρου 3, όπου θα κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους, θα δείξει τον δρόμο που θα πάρουν τα πράγματα.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος πρόκειται να συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα και στο Μαξίμου στηρίζουν πολλά στις εξαιρετικές σχέσεις του Αρχιεπισκόπου με τον πρωθυπουργό. Η συντριπτική πλειοψηφία της Ιεραρχίας είναι σαφές πως υποστηρίζει τη θέση πως το καθεστώς των διακριτών ρόλων Εκκλησίας – Πολιτείας με το νέο Σύνταγμα της Μεταπολίτευσης του 1975 είναι σαφέστατα οριοθετημένο για τα δεδομένα της ελληνικής κοινωνίας.


Στο μεταξύ, πολλοί Μητροπολίτες από διάφορα σημεία της Ελλάδας έχουν αντιδράσει και αναμένεται να κάνουν πιο ηχηρή την παρέμβασή τους το επόμενο διάστημα και θεωρείται σίγουρο ότι θα συνταχθούν και οι πολιτικές δυνάμεις που αντιδρούν.

Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πολύ προσεκτικός στον τρόπο που περιέγραψε τις αλλαγές που προωθούνται από το βήμα της Γερουσίας, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να χρειαστεί και ένα νέο ραντεβού με τον κ. Ιερώνυμο προκειμένου να γίνει μια τελική ανταλλαγή απόψεων.

Πολλά από τα κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι οι απόψεις μιας μειοψηφίας στελεχών που εκφράστηκαν στην προχθεσινή κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση του άρθρου 3 και του προοιμίου του Συντάγματος θα προκαλούσαν ένα διττό μέτωπο για το κόμμα τόσο με την εκκλησία όσο και με τον κυβερνητικό εταίρο.

Από την πλευρά των ΑΝΕΛ, τις προθέσεις των στελεχών που βρίσκονται κοντά στον Πάνο Καμμένο δείχνει η δήλωση που έκανε η υφυπουργός Άμυνας Μαρία Κόλλια Τσαρουχά με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο παρόντα: «Θα παραμείνουμε αμετακίνητοι στο δρόμο που εκείνοι έδειξαν, εργαζόμενοι για το Ιδανικά της Πατρίδας, για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό».

Απ΄ ό,τι φαίνεται θα έχουμε νέα σύγκρουση προ των πυλών με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον ήδη προβληματικό κυβερνητικό συνασπισμό…

Δεν υπάρχουν σχόλια: