4 Νοεμβρίου 2018

Ο Ιερώνυμος ''λιβανίζει'' τον Τσίπρα για τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους – Ποια είναι τα ανταλλάγματα

Έτσι τα βρήκαν Τσίπρας – Ιερώνυμος για τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους – Ποια είναι τα ανταλλάγματα | Newsit.gr
Τα παζάρια ανάμεσα σε κυβέρνηση και Εκκλησία για να περάσει η προτεινόμενη Συνταγματική Αναθεώρηση - Τι έδωσε η κυβέρνηση στην Εκκλησία και τι ανταλλάγματα πήρε - Τα "φιλέτα" της εκκλησιαστικής περιουσίας και πως θα αξιοποιηθούν
Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Συνταγματική Αναθεώρηση έτσι όπως παρουσιάστηκαν στην κατάθεσή τους στην Βουλή, ειδικά στο σκέλος των σχέσεων Εκκλησίας – Κράτους δεν προκάλεσαν τις αντιδράσεις που όλοι περίμεναν, τουλάχιστον από τον κλήρο.

Κι αυτό, γιατί σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής έχει ήδη επέλθει συμφωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Και αυτή η συμφωνία δεν είναι κάτι που έγινε χθες αλλά μάλλον έχει συναφθεί εδώ και αρκετό καιρό αν κρίνει κανείς από τις αντιδράσεις στο Σκοπιανό οι οποίες δεν ήταν και ηχηρές.


Σύμφωνα με την Καθημερινή, η συμφωνία προβλέπει οι περίπου 9.000 κληρικοί της Εκκλησίας της Ελλάδος να συνεχίσουν να μισθοδοτούνται μηνιαίως από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το κονδύλι φτάνει τα 200 εκατομμύρια ετησίως. Επίσης, η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να συμβάλλει στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και κυρίως εκείνες τις ιδιοκτησίες που έχουν δικαστικές εμπλοκές.


Πάντως, το θέμα θα συζητηθεί και στην τριήμερη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που αρχίζει την Δευτέρα (05/11/2018). Εκκλησιαστικές πηγές αναφέρουν ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για θρησκευτική ουδετερότητα του Κράτους θα μπορούσε να υλοποιηθεί μόνο με αλλαγή νόμων.

Τι προβλέπει η συμφωνία της Εκκλησίας με την Πολιτεία για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας
Η συμφωνία της Εκκλησίας με την Πολιτεία για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας είχε αποτυπωθεί το 2013 με την ψήφιση του νομικού παλισίου για την ίδρυση εταιρείας που θα διαχειριστεί το εγχείρημα. Το 2015 το θέμα «πάγωσε».

Προβλέπει την εταιρία να μετέχουν με 50% η ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και με 50% το Δημόσιο. Θα διαχειρίζονται τα ακίνητα της Αρχιεπισκοπής τα ποία θα παραχωρηθούν από την Εκκλησία προς εκμετάλλευση με το μοντέλο της μακροχρόνιας μίσθωσης.

Ποια είναι τα «φιλέτα»; Τα 1.200 στρέμματα από την Λίμνη της Βουλιαγμένης μέχρι την Βάρκιζα, άλλα 83 στρέμματα στην Βουλιαγμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: