12 Δεκεμβρίου 2018

Συναγερμός στο Στρασβούργο: Πυροβολισμοί σε χριστουγεννιάτικη αγορά - Δύο νεκροί, έντεκα τραυματίες!!!

View image on Twitter
Πανικός επικράτησε στους επισκέπτες μιας υπαίθριας χριστουγεννιάτικης αγοράς στο Στρασβούργο της Γαλλίας όταν σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών μέσων ενημέρωσης άγνωστος άρχισε να πυροβολεί εναντίον του πλήθους. 
Σύμφωνα με την αστυνομία και τη νομαρχία, πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση.
Ο αριθμός των νεκρών έως αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε δύο και των τραυματιών σε 11, η κατάσταση των οποίων θεωρείται πολύ κρίσιμη.
View image on Twitter
En pleine AG @EELVStrasbourg nous sommes prostrés dans le noir parce qu’il y aurait des coups de feux du côté Grand Rue.
See Abdelkarim.Ramdane's other Tweets

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter εμφανίζονται άτομα να κείτονται στο έδαφος.
Γάλλος δημοσιογράφος αναφέρει στο Twitter ότι «είδε στρατιώτες να πυροβολούν έναν άνδρα, ο οποίος φέρεται να πυροβολούσε εναντίον τους». Από την άλλη πλευρά έγινε γνωστό ότι οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν ταυτοποιήσει τον δράστη της ένοπλης επίθεσης και τον καταδιώκουν.



🔴🇫🇷 ALERTE : Première vidéo de la scène à . Plusieurs personnes au sol après des coups de feu. La police fait évacuer la rue saint Hélène et la place . Des militaires sont sur place. Des ambulances affluent sur les lieux concernés.

670 people are talking about this

Για πολλούς πυροβολισμούς σε διάφορους κεντρικούς δρόμους του Στρασβούργου, έκαναν λόγο μάρτυρες που μίλησαν στον ιστότοπο της τοπικής εφημερίδας DNA. Ένας από τους μάρτυρες, κάτοικος της οδού Αρκάντ, είπε ότι είδε δύο ανθρώπους πεσμένους στο έδαφος. «Αιμορραγούσαν, φαίνονταν τραυματισμένοι. Άλλοι άνθρωποι άρχισαν να φωνάζουν. Οι αστυνομικοί έφτασαν πολύ γρήγορα. Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν ξεκαθάρισμα λογαριασμών, επειδή ο κόσμος κυκλοφορούσε ακόμη στον δρόμο. Στη συνέχεια η περιοχή αποκλείστηκε, έφτασαν τα ασθενοφόρα και απομάκρυναν τα θύματα», είπε.
Ο Αλέν Λαφόν, που ζει στην οδό Ορφέβρ, στο κέντρο του Στρασβούργου, είπε ότι άκουσε πέντε πυροβολισμούς. Όταν κοίταξε από το παράθυρο του σπιτιού του «αρχικά δεν είδα τίποτα», είπε. «Μετά, είδα έναν άνθρωπο πεσμένο μπροστά στο κοσμηματοπωλείο Schmidt-Lutz. Στην απέναντι πλευρά ήταν άλλοι δύο άνθρωποι, ξαπλωμένοι κάτω. Είδα και τον γιατρό μου, τον Δρ. Φιλίπ Βαλί, να τους δίνει τις πρώτες βοήθειες», είπε ο μάρτυρας.


Ο δήμος του Στρασβούργου κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, μετά τους πυροβολισμούς στο κέντρο της πόλης.
Όπως ανέφερε στον ιστότοπό της η τοπική εφημερίδα DNA (Dernieres nouvelles d' Alsace) ο ένοπλος άνοιξε πυρ στην οδό Γκραντ Αρκάντ. Κατόπιν κατευθύνθηκε προς την Γκραντ Ρι, όπου συνέχισε να πυροβολεί. Μία αστυνομική πηγή, την οποία επικαλείται η εφημερίδα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση.
Το κέντρο της πόλης παραμένει αποκλεισμένο σε ακτίνα περίπου 200 μέτρων γύρω από την πλατεία Γκούτενμπεργκ.


Η Αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία, ενώ στο Ευρωκοινοβούλιο δόθηκε εντολή να μην αποχωρήσουν μέχρι νεωτέρας, ευρωβουλευτές, προσωπικό και δημοσιογράφοι. Ανάμεσα τους και η Ελίζα Βόζεμπεργκ, η οποία σύμφωνα με ανάρτηση της στο Twitter είναι ασφαλής εντός Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πυροβολισμοί στο Στρασβούργο, στο κέντρο της πόλης όπου βρίσκομαι με τους συνεργάτες μου. Είμαστε όλοι καλά, αν και αποκλεισμένοι για λόγους ασφαλείας!

See Eliza Vozemberg MEP's other Tweets

Παράλληλα, σε εστιατόριο κοντά στο σημείο του συμβάντος, βρισκόταν ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης. Σύμφωνα με ομολόγους του που επικοινώνησαν μαζί του, είναι καλά στην υγεία του.

Το επεισόδιο αυτό σημειώθηκε κοντά στην εμβληματική χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης. 
«Πυροβολισμοί στο κέντρο του Στρασβούργου. Παρακαλούμε όλους να μείνουν στα σπίτια τους αναμένοντας να ξεκαθαρίσει η κατάσταση», ανέφερε ο αντιδήμαρχος της πόλης, Αλέν Φοντανέλ. Οι αρχές κάλεσαν επίσης μέσω του Twitter τον κόσμο να μην διαδίδει ψευδείς φήμες, να παραμείνει ψύχραιμος και να ενημερώνεται μόνο από επίσημες πηγές.


Αυτές τις μέρες το Στρασβούργο έχει πολύ τουρισμό λόγω της περιόδου των Χριστουγέννων και της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που άρχισε χθες και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη το απόγευμα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ενημερώνεται διαρκώς για τα γεγονότα στο Στρασβούργο και στέλνει στην πόλη τον υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: