13 Δεκεμβρίου 2018

Εκλογές και αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα βλέπουν οι διεθνείς αγορές!

Citigroup: Από τις διαθέσεις των επενδυτών εξαρτώνται οι προοπτικές της Ελλάδας
Την τραγική διαπίστωση ότι η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια αλλά στην πραγματική οικονομία δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα αρχίζουν και υιοθετούν πλέον όλες οι αγορές. 
Αυτό ακριβώς σημειώνει η Citigroup στη νέα έκθεσή της στην οποία υπογραμμίζει το αυτονόητο. «Από τις διαθέσεις των επενδυτών εξαρτώνται οι προοπτικές της Ελλάδας το επόμενο έτος», τη στιγμή που -όπως επισημαίνει- οι πραγματικές επενδύσεις έχουν σημειώσει βουτιά, οι τραπεζικές πιστώσεις συνεχίζουν να συρρικνώνονται, η ιδιωτική κατανάλωση δεν αναμένεται να επιταχυνθεί και η αποταμίευση είναι αρνητική.
Σύμφωνα πάντως με την αμερικάνικη τράπεζα οι εκλογές του 2019 είναι ένας θετικός παράγοντας για τη χώρα καθώς θα υπάρξει αλλαγή στην εξουσία με μία κυβέρνηση φιλική προς τις επενδύσεις και τις αγορές.

Στην ίδια έκθεση ωστόσο σημειώνεται ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει την περίοδο μετά την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, τη στιγμή που η βελτίωση της εμπιστοσύνης μεταξύ Αθήνας και πιστωτών οδήγησε τον περασμένο Ιούνιο σε συμφωνία για την ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σημειώνει η Citi. Αυτό σε συνδυασμό με τα καλύτερα από τα αναμενόμενα δημοσιονομικά αποτελέσματα συνέβαλαν στην αποκατάσταση κάποιου μέρους της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία.

Φαίνεται πάντως ότι παγιώνεται η άποψη στις αγορές ότι στην Ελλάδα καλό θα είναι να γίνουν γρήγορα εκλογές. Ούτως ή άλλως το 2019 θα είναι προεκλογική χρονιά κατά συνέπεια δεν τίθεται θέμα πολιτικής σταθερότητας σε περίπτωση πρόωρων εκλογών. Οι αγορές ζητούν αλλαγή οικονομικής πολιτικής και μάλλον θα ικανοποιηθούν με το εκλογικό αποτέλεσμα που έρχεται στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: