Απαράδεκτο το νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών
Διάταξη-βόμβα με την οποία προβλέπεται η παραχώρηση βραχονησίδων έναντι ανταλλάγματος σε ιδιώτες για τουριστική εκμετάλλευση και για άλλους επιχειρηματικούς σκοπούς, χωρίς καν να χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου».
Όπως αναφέρεται, με τη διάταξη αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκρούεται για πολλοστή φορά με το… αριστερό παρελθόν του, καθώς νομοθετεί, ως κυβερνών κόμμα, διαδικασίες τις οποίες επέκρινε δριμύτατα ως «ριζοσπαστικό», «προοδευτικό» και «οικολογικό» κόμμα, όταν βρισκόταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης!
Παράλληλα επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά τη… χαλαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει μείζονα ζητήματα εθνικής ασφάλειας, σε μια περίοδο κατά την οποία η προκλητικότητα της τουρκικής κυβέρνησης εκδηλώνεται σχεδόν καθημερινά με εμπρηστικές δηλώσεις υπουργών της περί… δικαιωμάτων σε βραχονησίδες στο Αιγαίο.
Η επίμαχη διάταξη «κρύβεται» στο άρθρο 36 του νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει ότι:
1) Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, ύστερα από τη σύμφωνη γνώμη των υπουργών Εθνικής Αμυνας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Τουρισμού, για σκοπούς που ανήκουν στην αρμοδιότητά τους, επιτρέπεται η παραχώρηση της χρήσης νησίδων, βραχονησίδων, υφάλων, σκοπέλων και αβαθών θαλασσίων εκτάσεων, καθώς και του συνεχόμενου αιγιαλού και της παραλίας για την εξυπηρέτηση σκοπών γεωργικών, κτηνοτροφικών (ιδίως για εκτροφή ζώων, εγκατάσταση μελισσοκομείων και εκτροφείων σαλιγκαριών), αλιευτικών, υδατοκαλλιέργειας, ναυταθλητικών, τουριστικών, ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, εθνικής άμυνας και ασφάλειας και περιβαλλοντικής έρευνας.
2) Η παραχώρηση της παραγράφου 1 γίνεται ύστερα από δημοπρασία, η οποία μπορεί να διενεργείται και ηλεκτρονικά, τα δε πρακτικά της εγκρίνονται από τον υπουργό Οικονομικών.
Το ισχύον σήμερα νομοθετικό καθεστώς (άρθρο 16 του ισχύοντος σήμερα ν. 2971/2001) δεν επιτρέπει την παραχώρηση βραχονησίδων για τουριστικούς και άλλους σκοπούς, ενώ για την παραχώρηση νησίδων, υφάλων, σκοπέλων και αβαθών θαλασσίων εκτάσεων ορίζει ότι πρέπει προηγουμένως να έχει εκφράσει τη γνώμη του και να έχει καθορίσει τους όρους παραχώρησης το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.
Πιο συγκεκριμένα, οι ισχύουσες σήμερα νομοθετικές ρυθμίσεις προβλέπουν ότι:
1) Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, μετά από σύμφωνη γνώμη του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, του υπουργείου Πολιτισμού, του υπουργείου Περιβάλλοντος, του υπουργείου Αιγαίου για τις περιοχές αρμοδιότητάς του και του υπουργείου Γεωργίας για σκοπούς που ανήκουν στην αρμοδιότητά του, επιτρέπεται η παραχώρηση, σύμφωνα με τις διατάξεις για τα δημόσια κτήματα, της χρήσης νησίδων, υφάλων, σκοπέλων και αβαθών θαλασσίων εκτάσεων και του συνεχόμενου αιγιαλού και της παραλίας για την εξυπηρέτηση σκοπών γεωργικών, κτηνοτροφικών (όπως εκτροφή εν γένει ζώων, εγκατάσταση μελισσοκομείων, κοχλιοτροφείων), ναυταθλητικών, τουριστικών, σκοπών αλιείας, ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, εθνικής άμυνας και ασφάλειας και περιβαλλοντικής έρευνας… Το ΓΕΝ και το υπουργείο Πολιτισμού με τη διατύπωση της γνώμης τους καθορίζουν και τους όρους της παραχώρησης.
2) Η παραχώρηση της παραγράφου 1 γίνεται μετά από δημοπρασία, η οποία ενεργείται σύμφωνα με τις διατάξεις για τη μίσθωση δημοσίων κτημάτων.
Οπως ήδη αναφέρθηκε, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε άρον άρον το απόγευμα της Παρασκευής στη Βουλή, προβλέπει ότι η παραχώρηση των βραχονησίδων σε ιδιώτες έναντι ανταλλάγματος θα γίνεται κατόπιν ηλεκτρονικής ή απλής δημοπρασίας.
Σύμφωνα με το άρθρο 37 του νομοσχεδίου, η τιμή εκκίνησης για τη διεξαγωγή της δημοπρασίας θα καθορίζεται με μια νέα διαδικασία, και συγκεκριμένα με βάση τρία κριτήρια:
α) Την τιμή βάσης, η οποία θα ορίζεται για κάθε γεωγραφική περιοχή με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.
β) Το είδος της δραστηριότητας, η οποία θα αποτυπώνεται με «συντελεστές βαρύτητας» που θα μεταβάλλουν την τιμή βάσης.
γ) Το εμβαδόν της παραχωρούμενης έκτασης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου