11 Φεβρουαρίου 2021

Αγάπης Ακρότητα

 

           Ο όρος Μικρά Ασία εμφανίζεται για πρώτη φορά τον 5ο αιώνα μ. Χ., αλλά δεν επικράτησε παρά μόνον σχετικά πρόσφατα. Η Μικρά Ασία, ήταν χώρα που κατοικούσαν από τα βάθη της προϊστορίας ελληνικές φυλές. Εκεί πρωτοεμφανίζονται οι αρχαίοι θεοί Απόλλων, Άρτεμις κ.ά.     Καθώς και εγώ είμαι Μικρασιάτης από τη μητέρα μου, κοιτώ πάντοτε με τρυφερότητα όλα τα βιβλία που μιλούν για τις χαμένες πατρίδες μας.  Η γιαγιά μου έως τέλους της ζωής της θυμόταν το σπίτι της και τη ζωή της εκεί. Η μνήμη του διωγμού δεν έπαψε να είναι πυρωμένο καρφί στη συνείδησή της.


           Κατανοητό, λοιπόν, ότι άνοιξα με συγκίνηση  το βιβλίο αυτό, που επιμελήθηκαν οι κυρίες Λ. Δούκα-Ζερίτη και Θ. Παπαδοπούλου  της Εστίας Νέας Σμύρνης. Και μόνον αυτό το στοιχείο λέει πολλά.  Διότι η Εστία Νέας Σμύρνης δεν είναι ένα ακόμη επαρχιωτικός σύλλογος. Είναι Ίδρυμα διακεκριμένο και αναγνωρισμένο από την ελληνική κοινωνία,  με σπουδαίο Μουσείο και Βιβλιοθήκη, με εξαιρετικές και ζωντανές εκδηλώσεις, με σπουδαία επιμορφωτικά προγράμματα. Διασώζει όχι μόνο μνήμες της ζωής στην ελληνικότατη Μικρασία αλλά και την ιστορία της εκστρατείας, και πινακοθήκη με πρόσωπα και θέματα που διεμόρφωσαν την ιστορία των Ελλήνων.  

 

 

           Η προκείμενη ανθολογία, πόνημα της κ. Λίας Δούκα-Ζερίτη, γραμματέως της Εστίας, και της κ. Θέμιδος Παπαδοπούλου, Eφόρου της Εστίας, είναι δυό γυναίκες που όχι μόνο αγαπούν τον ελληνισμό της Μικρασίας  και αναλώνονται στην υπηρεσία του, αλλά και μάχονται για τη ζωντανή παρουσία του. Το προκείμενο  πόνημά τους είναι μια ανθολογία πεζογραφίας και ποίησης. Η επιλογή είναι σπουδαία: κείμενα των Βενέζη, Κόντογλου, Σεφέρη, Σουρέλη, Ελύτη, Βρεττάκου, και άλλων εξαιρετικά σημαντικών  λογοτεχνών μας που μεταφέρουν όλη τη λαχτάρα της ψυχής των.
           Εν τούτοις, δεν είναι ένα βιβλίο αναπόλησης και μνήμης.   Έπεισα ένα παιδάκι της δ΄ δημοτικού να του διαβάσω λίγο από το βιβλίο. Ήθελα να δω τί απήχηση μπορεί να έχουν τα κείμενα αυτά σε παιδί που δεν έχει ιδέαν από την προγονική μας  μνήμη. Το παιδί με άκουσε γοητευμένο και μου ζητούσε να του  διαβάσω κι άλλο. Το επισημαίνω αυτό, για να μη νομίζουμε ότι το βιβλίο απευθύνεται μόνο στους απογόνους τού Ξερριζωμού. Είναι ένα βιβλίο που μιλάει  στις ψυχές, που στεριώνει την επικοινωνία ανάμεσα σε αυτούς που έφυγαν και σε αυτούς που  έρχονται.
           Με αυτή την εμπειρία σας συνιστώ να προμηθευτείτε το βιβλίο και να το  φέρετε σε επαφή με παιδιά. Θα σας εντυπωσιάσει η δεκτικότητά τους και η σημασία της έκδοσης.
 
Κριτικά σχόλια του Παναγιώτη Δρακόπουλου

 

 

Facebook

Twitter

Link

YouTube

Website

 

 

Copyright © 2021 Επτάλοφος Εκδόσεις, All rights reserved.
You are receiving this email because you opted in via our website.

Our mailing address is:

Επτάλοφος Εκδόσεις

Αρδητού 12-16

ΑΘΗΝΑ 11636

Greece


Add us to your address book



Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Δεν υπάρχουν σχόλια: