12 Απριλίου 2021

Ο μυστηριώδης Χάρτης της Κωνσταντινούπολης, του 1513



Ο μυστηριώδης Χάρτης της Κωνσταντινούπολης, του 1513

Δεν είναι ασφαλώς νέα η θεωρία περί της ύπαρξης ενός παλαιότερου πολιτισμού, ο οποίος για μυστηριώδεις λόγους εξαφανίστηκε χωρίς να αφήσει ίχνη. Η ιδέα αυτή, άλλωστε, υπό τη μορφή μύθου, συναντάται στις παραδόσεις πολλών λαών και υπό τη μορφή θεωρίας, αναπτύσσεται σε συγγράμματα μεγάλων σοφών, όπως ο Πλάτωνας.

Αλλά τίποτε συγκεκριμένο δεν υπήρχε που να πείθει ότι όντως άκμασε κάποτε ένας παρόμοιος πολιτισμός με τον σημερινό. Για πρώτη φορά, λοιπόν, ανέκυψε μια σοβαρή ένδειξη, όταν Αμερικανοί μελετητές και χαρτογράφοι κατόρθωσαν να ερμηνεύσουν έναν παλιό χάρτη, ο οποίος είχε βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη το 1513.

Η ένδειξη περί της ύπαρξης ενός παλαιότατου πολιτισμού προέκυπτε από τη λογική επεξεργασία των συνδεόμενων με τον χάρτη περίεργων δεδομένων, τα οποία δε δύνανται να εξηγηθούν με άλλον τρόπο.

Ο Χάρτης της Κωνσταντινούπολης περιείχε μερικά αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά της νοτιοαμερικανικής ηπείρου. Σε κάποια γωνιά του αναγραφόταν ότι είχε σχεδιαστεί επί τη βάσει ενός παλαιότερου χάρτη, που αποδιδόταν στον ίδιο τον Χριστόφορο Κολόμβο.

Το παράξενο ήταν πως ο Κολόμβος ουδέποτε μετέβη, έστω και πλησίον των παρουσιαζόμενων στον χάρτη περιοχών. Θεωρείται, επομένως, λίαν απίθανο ότι εκείνος σχεδίασε τον παλαιότερο χάρτη, βάσει του οποίου εκπονήθηκε ο χάρτης του 1513.

Το 1956, τελικά, προβλήθηκε η θεωρία ότι ο Χάρτης της Κωνσταντινούπολης παρουσίαζε στο κάτω μέρος του μερικές από τις νήσους και τους κόλπους της Ανταρκτικής. Ακριβείς χαρτογραφήσεις των περιοχών αυτών είχαν τότε μόλις αρχίσει, αντιμετωπίζοντας μεγάλες δυσχέρειες, καθώς οι εν λόγω εκτάσεις καλύπτονταν από παγοστρώματα πάχους πολλών εκατοντάδων μέτρων.

Οπωσδήποτε, από το 1956 και μετά, είχαν γίνει και πολλές άλλες χαρτογραφήσεις των αχανών περιοχών της Ανταρκτικής, οι οποίες αποκάλυπταν ότι ο Χάρτης της Κωνσταντινούπολης απεικόνιζε τις εκτάσεις του Νότιου Πόλου με αξιοζήλευτη ακρίβεια και πιστότητα!

Οι Αμερικανοί μελετητές θεωρούσαν τη διαπίστωση αυτή εξαιρετικώς δυσεξήγητη για τους εξής λόγους: ο χάρτης του 1513 πρέπει να είχε σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο, ώστε ο δημιουργός ή οι δημιουργοί του να μπορούσαν να δουν κάτω από τους αιώνιους πάγους, πράγμα τελείως αδύνατο για τα δεδομένα της εποχής.

Διότι οι Ισπανοί θαλασσοπόροι, κατά τα ένδοξα χρόνια των Γεωγραφικών Ανακαλύψεων, δε διέθεταν τα τεχνικά μέσα για να πλησιάσουν τις απρόσιτες περιοχές του Νοτίου Πόλου. Αλλά και πάλι, εάν ακόμη τα διέθεταν, θα τους ήταν εντελώς αδύνατο να εικάσουν τη διαμόρφωση του εδάφους κάτω από τα παχύτατα στρώματα των πάγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: