12 Απριλίου 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΕΠ ΠΑΛΙ και ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΙ !!! ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ και το 2021 !!!

 ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΓΡΥΠΝHΣΗ ΜΑΣ !!!

ΔΙΕΥΡΥΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΜΑΣ -

ΕΝΔΟΣΚΟΠΟΥΜΕ και ΘΕΤΟΥΜΕ ΝΕΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ  !!!

Μόσχα,  12 Απριλίου 2021

Συνεχίζοντας και εφέτος την άμεση και τακτική επικοινωνία με το κοινό μας, αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι, σάς προτείνουμε να παρακολουθείτε τα ενημερωτικά μας δελτία τύπου, τους συνδέσμους στο Διαδίκτυο, με υλικό, που σάς προωθούμε σε τακτική βάση, προκειμένου μυούμεθα όλοι μαζί στην πολιτισμική κληρονομιά του Ελληνικού Κόσμου, στον πλούτο της Ελληνικής Γλώσσας, του Ελληνικού Πολιτισμού.

http://www.crossed-flag-pins.com/Friendship-Pins/Russia/Flag-Pins-Russia-Greece.jpg

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΧΑΡΑ ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΝΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΚΔΟΤΙΚΑ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΜΑΣ !!!

 

Στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας και του Επετειακού Έτους των 200 ετών της Ελληνικής Εθνικο-Απελευθερωτικής Επανάστασης, το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. προέβη σε δύο καινούριες επιστημονικές εκδόσεις, τις οποίες παρουσίασε και διένειμε στο κοινό στις προσφάτως πραγματοποιηθείσες εκδηλώσεις μας. Αναλυτικότερα:

 

А) Δίγλωσση επιστημονική έκδοση, δίγλωσσο συλλογικό τόμο επιστημονικών άρθρων «200 лет Национально-Освободительной Революции Греческого Народа 1821г. / 200 χρόνια της Εθνικοαπελευθερωτικής Επανάστασης των Ελλήνων του 1821», που εκδόθηκε με την ευγενική υποστήριξη του Κρατικού Δημοτικού Οργανισμού «Οίκος Κοινωνικών Οργανισμών Μόσχας», στη διοίκηση του οποίου εκφράζουμε τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας.

Στο συλλογικό αυτό τόμο, που εκδίδεται με την ευκαιρία της Επετείου των 200 ετών της Εθνικοαπελευθερωτικής  Επανάστασης των Ελλήνων του 1821, την οποία τιμούμε το τρέχον έτος 2021, δημοσιεύονται άρθρα σχετικά με τις πιο σημαντικές στιγμές και γεγονότα του Αγώνα των Ελλήνων το 1821, που ξεχωρίζει στην ιστορία ως περίοδος της Εθνικής Παλιγγενεσίας, καθώς και υλικό για το ρόλο της Ρωσίας, για την αμοιβαία αντιμετώπιση Ελλήνων και Ρώσων σε μια τόσο σημαντική περίοδο της διαμόρφωσης του σύγχρονου ελληνικού έθνους. Το παρόν εκδοτικό εγχείρημα προορίζεται για ένα ευρύ φάσμα αναγνωστών, Ελλήνων και Φιλελλήνων, οι οποίοι ενδιαφέρονται για τη νέα ιστορία της Ελλάδας και τα ελληνο-ρωσικές  σχέσεις. Η παρούσα έκδοση είναι σκόπιμα δίγλωσση, σε ελληνική και ρωσική γλώσσα, γεγονός που ανταποκρίνεται, μεταξύ άλλων, και στους γλωσσικούς-παιδαγωγικούς στόχους του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π.

 

και

Β) συλλογικό επιστημονικό τόμο, στη ρωσική γλώσσα, «Россия и Греция: Памятные знаковые события национально-освободительной борьбы греков (конец XVIII – начало XIX вв.) / Ρωσία και Ελλάδα: Σημαντικά γεγονότα του εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων (τέλη 18ου - αρχές 19ου αιώνα)». Ο συγκεκριμένος τόμος είναι αφιερωμένος στη μνήμη του μεγάλου Ελληνιστή, ιστορικού, θεμελιωτή περί τα μέσα του περασμένου αιώνα της μελέτης στη Ρωσία των ελληνορωσικών σχέσεων και της νεότερης ελληνικής ιστορίας Γκριγόριι Αρς , υπό την αρχισυνταξία και εποπτεία του καθηγητή Γιούρι Πριάχιν, και εκδόθηκε με την ευγενική υποστήριξη  της εταιρείας ελληνικών συμφερόντων ООО "ПРОМЕТЕЙ" / ΕΠΕ "ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ", και στο σημείο αυτό επιθυμούμε να εκφράσουμε ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη στο γενικό δ/ντή της εταιρείας Άρη Μακρόπουλο, καθώς και με την ευγενική υποστήριξη της Λέσχης Ελλήνων-ομογενών επιχειρηματιών «СИНЭРГИЯ / ΣΥΝΕΡΓΙΑ», καθώς και με την ευγενική τεχνική υποστήριξη της εφημερίδας «Τhe New Greece The New Crete».

Με ιδιαίτερη χαρά σας παρουσιάζουμε, με την ευκαιρία του επετειακού έτους των 200 ετών της Εθνικο-Απελευθερωτικής Επανάστασης του Ελληνικού Λαού το 1821 και του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας - Ρωσίας στην ιστορία, αυτήν την συλλογική έκδοση επιστημονικών άρθρων, που αναφέρονται στη δράση της Ρωσίας και στην εντατικοποίηση του ρόλου της στο πολιτικό και στρατιωτικό προσκήνιο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο κατά το δεύτερο ήμισυ του 18ου - αρχές του 19ου αιώνα, άρρηκτα συνδεδεμένη με τις φιλοδοξίες του ελληνικού λαού να ανατρέψει τον οθωμανικό ζυγό, στη συμμετοχή του ελληνικού πληθυσμού στους ρωσοτουρκικούς πολέμους των ετών 1768-1774 και 1787-1792 στην πλευρά του ρωσικού στόλου, στο σχηματισμό στην Οδησσό το 1814 της Φιλικής Εταιρείας, η οποία ανέλαβε το ρόλο της οργάνωσης και της προετοιμασίας για την εξέγερση, στις προσωπικότητες του Αλέξανδρου Υψηλάντη και του Ιωάννη Καποδίστρια.

Κεντρική φυσιογνωμία της έκδοσης αποτελεί ο θρυλικός Έλληνας ναυτικός διοικητής, κουρσάρος ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΤΣΩΝΗΣ, ο οποίος υπηρέτησε στο ρωσικό στόλο κατά τους ρώσο-τουρκικούς πολέμους της περιόδου 1768-1774 και 1787-1791, και ο έντονος επιστημονικός διάλογος, που φτάνει και στα όρια της επιστημονικής διαμάχης, που αναπτύσσεται στην ελληνο-ρωσική επιστημονική κοινότητα από το 2013 σχετικά με την ερμηνεία της δράσης του Λάμπρου Κατσώνη

Δραττόμεθα της ευκαιρίας για να εκφράσουμε στους μαικήνες-εταίρους μας τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας για την εκ μέρους τους εμπιστοσύνη και υποστήριξη των επιστημονικών-εκδοτικών εγχειρημάτων μας.

 

 

2020-06-05_12-43-01 

 

Τo Σάββατο 10 Απριλίου 2021 πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση-παρουσίαση της διγλωσσης ανθολογίας ρωσικής ποίησης  «TO ONOMA MOY EINAI…

Μίρρα Λόχβιτσκαγια

Ζιναΐδα Γκίππιους

Σοφία Παρνόκ

Άννα Αχμάτοβα

Μαρίνα Τσβετάγιεβα»

Που εκδόθηκε πρόσφατα από τις Εκδόσεις «Συρτάρι».

2021-04-12_16-24-15

ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ

Μίρρα Λόχβιτσκαγια 

Ζιναΐδα Γκίππιους 

Σοφία Παρνόκ 

Άννα Αχμάτοβα 

Μαρίνα Τσβετάγιεβα


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ : ΝΤΙΑΝΑ ΚΑΛΑΙΤΖΙΔΗ

ΠΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ : ΝΙΚΟΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΥΡΤΑΡΙ​

2021-04-12_16-27-16

Το όνομά μου είναι... Μίρρα, Ζιναΐδα, Σοφία, Άννα, Μαρίνα... Πέντε ονόματα, πέντε σημαντικών Ρωσίδων ποιητριών του Αργυρού αιώνα, που βρίσκουν τη θέση τους στα νεοελληνικά γράμματα, χάρη σε μια νέα μεταφραστική προσέγγιση. Η Ντιάνα Καλαϊτζίδη μας συστήνει (ή και μας επανασυστήνει) κάποιες σημαίνουσες ποιήτριες της ρωσικής λογοτεχνίας που άφησαν ένα ιδιότυπο στίγμα σε ένα ομιχλώδες λογοτεχνικό τοπίο της εποχής, στην οποία έζησαν και έγραψαν. Επιλέγει, με δέος και με πάθος, να μεταφράσει πέντε εξέχουσες ποιητικές γυναικείες προσωπικότητες, που μέσα από τα λόγια τους δεν αποκαλύπτεται μόνο η σκέψη τους, αλλά σκιαγραφείται και ο χαρακτήρας τους. Μας μεταφέρει στη Ρωσία, σε έναν υπέροχο λογοτεχνικό τόπο, και με το γυναικείο της

 

Με τη μεταφράστρια Ντιάνα Καλαϊτζίδη μίλησαν οι:

 

Δρ. Δώρα Γιαννίτση, δ/ντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού - Κ.Ε.Π. με έδρα τη Μόσχα

 

Δρ. Νίκος Μαθιουδάκης, υφογλωσσολόγος, Επισκ. Καθηγητής - Πανεπιστήμιο Γρανάδας

 

Ποιήματα απήγγειλε η ηθοποιός Δανάη Λουκάκη.

 

Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά από τη σελίδα των εκδόσεων Συρτάρι στο Facebook και από το bookia (κανάλι Youtube, σελίδα στο Facebook και ιστοσελίδα).

Την εκδήλωση-παρουσίαση δύνασθε να παρακολουθήσετε στον εξής σύνδεσμο στο διαδίκτυο:

https://www.youtube.com/watch?v=PX2OYVKeyM4

2021-04-12_16-25-06

2021-04-12_16-30-55

 2021-04-05_13-20-43

2021-04-12_16-31-59

  

Συμμετοχή με καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Χορευτικού  Συγκροτήματος του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού - Κ.Ε.Π. με το Γιάννη Κωφόπουλο στα γενέθλια του ομογενούς μας Σαμσών Μωυσίδη.

 

Στις 13 Μαρτίου 2021, το Χορευτικό Συγκρότημα του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. με έδρα τη Μόσχα συμμετείχε στον εορτασμό με καλλιτεχνικό πρόγραμμα στην εορτή με την ευκαιρία των γενεθλίων του διακεκριμένου στελέχους της ομογένειάς μας Σαμσών Μωυσίδη, γνωστού εστιάτορα, συν-ιδιοκτήτη του δημοφιλέστατου εστιατορίου ελληνικής κουζίνας της ρωσικής πρωτεύουσας ΜΟΛΩΝ-ΛΑΒΕ https://molonlave.ru/ .

Οι χορευτές μας παρουσίασαν καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη συνοδεία του ζωντανής μουσικής εκτέλεσης, του καλού μας φίλου, ταλαντούχου και ιδιαίτερα δημοφιλούς στους κόλπους της ελληνικής ομογένειας τραγουδιστή Γιάννη Κωφόπουλου με τους μουσικούς του από το συγκρότημά του «Grecobanda».

Η μουσική του Γιάννη βασίζεται σε παραδοσιακά ελληνικά μοτίβα, με πρωτότυπες και ασυναγώνιστες μουσικολογικές ρυθμίσεις-διασκευές των μουσικών του.

 

Οι χορευτές μας παρουσίασαν, χόρεψαν παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς του Ελληνικού Κόσμου από τον ελλαδικό χώρο και τη γη του Πόντου: Καλαματιανό, Νισιώτικο, Καρσιλαμά, Τικ, Διπάτ. Βιώσαμε άπλετη θετική ενέργεια και ευχάριστα συναισθήματα από τη συμμετοχή μα στην εορταστική αυτή βραδιά, ερμηνεύοντας ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς με ζωντανή μουσική, σε εκτέλεση ταλαντούχων μουσικών, και, φυσικά, επικοινωνώντας με το κοινό, τους καλεσμένους και τον ίδιο τον εορτάζοντα!!!  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, αγαπητέ Σαμσών !!! Και του χρόνου να είμαστε καλά !!!

 

Βίντεο από την εορταστική εκδήλωση δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο https://yadi.sk/i/4dMEt0TSkSwr8A

 

2021-04-12_16-34-18

2021-04-12_16-34-41

 Εορταστική βραδιά με την ευκαιρία της Επετείου των 200 ετών της Ελληνικής Εθνικο-Απελευθερωτικής Επανάστασης στο ελληνικό εστιατόριο «Μολών Λαβέ».

 

Στις 25 Μαρτίου 2021 εορτάσθηκε διεθνώς με επισημότητα η 200ή Επέτειο της Ελληνικής Εθνικο-Απελευθερωτικής Επανάστασης, που σηματοδότησε την αποτίναξη του 400χρονου οθωμανικού ζυγού και την απόκτηση της πολυπόθητης για τους Έλληνες ελευθερία και ανεξαρτησίας.

 

Αυτή τη σημαντική ημέρα, το Χορευτικό Συγκρότημα του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. έλαβε μέρος στην εορταστική βραδιά, που πραγματοποιήθηκε από τους καλούς μας φίλους, το διακεκριμένο εστιατόριο νεοελληνικής κουζίνας της ρωσικής πρωτεύουσας «Μολών Λαβέ».

 Σε ατμόσφαιρα χαράς, κεφιού, ενθουσιασμού, ψυχικής ευφορίας,  διασκέδασης, το Συγκρότημά μας συνέπραξε συνοδεία ζωντανής μουσικής με ελληνικό ρεπερτόριο από τον Έλληνα τραγουδιστή Γιάννη Κωφόπουλο και το συγκρότημά «GrekoBanda» και τον Έλληνα μουσικό Αλέξη Ελλενίδη, με τη συμμετοχή κοινού, εκπροσώπων της ελληνικής ομογένειας τη Μόσχας, του Ελληνικού Διπλωματικού Σώματος (Πρεσβείας, Γενικού Προξενείου), με άπλετο κέφι και χορό.  Η εκδήλωση καλύφθηκε από το Διαδικτυακό μέσο #yagrek και τον ιδρυτή του, καλό φίλο Γιάννη Πολίτοβ.

Άπλετη θετική ενέργεια και συναισθηματική φόρτιση, ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη στου διοργανωτές τη εορταστικής βραδιάς για την ευγενικής του πρόσκληση συμμετοχής.

 2021-04-12_16-37-22

 Εορτασμός της 200ης Eπετείου της Ελληνικής Επανάστασης σε Πιατιγκόρσκ και Γιεσσεντουκί.

 2021-04-12_16-38-46

Στις 25 Μαρτίου 2021, στο πλαίσιο των επετειακών εορτασμών της 200ης επετείου της Ελληνικής Επανάστασης, το Χορευτικό Συγκρότημα του κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. συμμετείχε ταυτόχρονα σε δύο εορταστικές εκδηλώσεις, σε απόσταση 1.500 χιλιομέτρων η μία από την άλλη: στην εορταστική βραδιά στο εξαιρετικό εστιατόριο ελληνικής κουζίνας της ρωσικής πρωτεύουσας «Μολών Λαβέ» και στους εορτασμούς, που πραγματοποίησε η ελληνική κοινότητά μας, η ελληνική ομογένεια στις πόλεις Pyatigorsk και Essentuki του Καυκάσου.

Οι Έλληνες και οι Φιλελλήνες της Ρωσίας και της Ελλάδας γιορτάζουν τη Μεγάλη Ημερομηνία! Και υπάρχουν πολλά ακόμα εορταστικά γεγονότα μπροστά μας στο Επετειακό Έτος 2021! Πετάει η Ομάδα, Πάμε Παιδιά !!!

 

Βίντεο από την εορταστική εκδήλωση δύνασθε να αντλήσετε στους εξής συνδέσμους στο Διαδίκτυο

https://yadi.sk/i/DFVQ2dOZNJU6PQ

https://yadi.sk/i/9pTtG8IfpHYILg

https://yadi.sk/i/526PfBnvrUw2BA

 2021-04-12_16-39-05

 

Προετοιμασία νέου προγράμματος για τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής «Αινιγματική Αρχαιότητα» - "Mystical Antiquity".

Το Χορευτικό Συγκρότημα του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. με έδρα τη Μόσχα ετοιμάζει καινούριο πρόγραμμα για την τελετή εγκαινίων, στις 8 Απριλίου 2021, της έκθεσης εικαστικών «Αινιγματική Αρχαιότητα» στη Ρωσική Κρατική Βιβλιοθήκη Ξένης Λογοτεχνίας.  Παρακολουθήστε αποσπάσματα από την πρόβα των χορών Καλαματιανό, Ζάλογγο, συνοδεία ζωντανής μουσικής με νταούλι και τραγουδιού, καθώς και του ιδιαίτερου χορού Μηχανικός από τη γραφική Κάλυμνο, γεμάτου συμβολισμό.  Και μην απωλέσετε την τελετή εγκαινίων!

Βίντεο από τις πρόβες δύνασθε να αντλήσετε στους εξής συνδέσμους στο Διαδίκτυο:
Πρόβα «Καλαματιανού» -  https://yadi.sk/i/wV6EkaYKARJiyw

Πρόβα «Μηχανικού» - https://yadi.sk/i/Sl6VkkBhcGabug

 2021-04-12_16-40-26

 

Πάρτυ Νεολαίας «Όλοι  μαζί». 

 

Το Χορευτικό Συγκρότημα του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. συμμετείχε στην εορταστική βραδιά, στο ελληνικό πάρτι της ελληνικής νεολαίας της Μόσχας Όλοι Μαζί (διοργανωτές: ελληνική ομογένεια Μόσχας, Σύλλογος Ελλήνων Μόσχας, με την υποστήριξη της Λέσχης Ελλήνων Μαικηνών-Επιχειρηματιών «Συνεργία»), συνεχίζοντας τους εορτασμούς με την ευκαιρία της 200ης Επετείου της Ελληνικής Επανάστασης. Γιορτάζουμε την υπέροχη, ξέχωρη αυτή επετειακή ημερομηνία σε ποικίλες εκδηλώσεις και δράσεις, όλα μαζί! Άπλετη θετική ενέργεια, συναισθηματική φόρτιση, χαρά και ενθουσιασμός !!! ΄Ολοι Μαζί!

2021-04-12_16-43-12

2021-04-12_16-43-45

 2021-04-12_16-39-05

Παρατίθεται επίκαιρη ενημέρωση από το Σύλλογο Πολιτισμού Ελλάδας-Κύπρου.

Τεύχος 22, 5 Απριλίου 2021

2021-04-12_16-47-33

Διαβάζουμε το E-Book "Βραβείο Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του, 2020 ΣΠΕΚ: Τίτος Πατρίκιος, Ανδρέας Ονουφρίου" που δημιούργησε ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου / ΣΠΕΚ προκειμένου να τιμήσει τον Έλληνα ποιητή και δοκιμιογράφο Τίτο Πατρίκιο και τον Κύπριο διηγηματογράφο και μυθιστοριογράφο Ανδρέα Ονουφρίου, στους οποίους ο ΣΠΕΚ απένειμε το "Βραβείο Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του για το 2020". Το ηλεκτρονικό βιβλίο διατίθεται δωρεάν, ελεύθερα προς μελέτη και αξιοποίηση από το site www.cultural-association.org, αλλά και από την Εθνική Κεντρική Βιβλιοθήκη με κωδικό ISBN: 978-618-85324-1-0. Επιλέγουμε τον παρόντα σύνδεσμο για να διαβάσουμε το E-Book Βραβείο Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του 2020 από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου!

Επιλέγουμε τον παρόντα σύνδεσμο για να διαβάσουμε το E-Book Βραβείο Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του 2020 από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου!

 

Το Σάββατο, 19 Δεκέμβρη, ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) διοργάνωσε την Τελετή απονομής του ‘Βραβείου Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του’/ ΒΛΣΕ σε δύο κορυφαίους Λογοτέχνες, με τον καινοτόμο τρόπο της ψηφιακής τηλε-Τελετής. Τίμησε δύο ανθρώπους των Γραμμάτων, που με το έργο τους έθεσαν τη δική τους σφραγίδα στη Λογοτεχνία τού απανταχού Ελληνισμού μα και της Ευρώπης και προσέφεραν ισχυρό πρότυπο στους νέους λογοτέχνες να γράφουν έργα αξίας και διαχρονίας, αντί ‘περιστασιακά’.

 

Η αυτόνομη Κριτική Επιτροπή/ Κ.Ε.του Θεσμού του ΣΠΕΚ βράβευσε α) τον Έλληνα ποιητή και δοκιμιογράφο Τίτο Πατρίκιο και β) τον Κύπριο διηγηματογράφο και μυθιστοριογράφο Ανδρέα Ονουφρίου. Πέρσι βράβευσε α) την εκλεκτή Ελληνίδα ποιήτρια και δοκιμιογράφο Μαρία Κέντρου Αγαθοπούλου και β) τον Κύπριο ποιητή Κυριάκο Χαραλαμπίδη, αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και σήμερα Μέλος της αντίστοιχης Ακαδημίας Κύπρου.

 

Α. Ο Τίτος Πατρίκιος ανήκει σε μια γενιά ποιητών που βίωσε τα συγκλονιστικά γεγονότα του 20ου αιώνα - από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο ως τις αβέβαιες ισορροπίες του σήμερα. Ποιητής βαθύτατα πολιτικός, ερωτικός, υπαρξιακός, ανθρώπινος. Μια ευαίσθητη φωνή και συνείδηση, ένας πραγματικός αγωνιστής της ζωής και της τέχνης. Η ποίησή του συνάδει με τη ζωή του και τη στάση του απέναντι στον συνάνθρωπο. Οι αλλεπάλληλες περιπέτειες στη ζωή του, τον ενέπνεαν αντί να τον τσάκιζαν. Ακόμη έχει δίψα να διακτινίζει τον στίχο του στους νέους και να τους δείχνει δρόμους με φως ελπίδας. Έτσι στα 92 χρόνια του θρέφει φρέσκες ιδέες και συντηρεί νεανικό σφρίγος.

 

Β. Ο Ανδρέας Ονουφρίου έχει μια μεστή, έντονη, ποιοτική παρουσία στα λογοτεχνικά δρώμενα της Κύπρου. Για μισό αιώνα συγγράφει αδιάλειπτα και έχει πλούσια εσοδεία διηγημάτων και μυθιστορημάτων για το δράμα της Κύπρου, για την απελευθέρωση και δικαίωση, μα και για τον άνθρωπο μέσα στις κακουχίες της ζωής, που μάχεται για αξίες ανάμεσα στο καλό και στο κακό, για να σωθεί και να λυτρωθεί, πρώτα εσωτερικά.

 

Η Κριτική Επιτροπή/ Κ.Ε. δεν δυσκολεύτηκε να βραβεύσει παμψηφεί τους δύο. Αυτό που δεν βαθμολόγησε αλλά επαινείται πρόσθετα είναι το ύψος του Ανθρωπισμού τους και της αισιόδοξης πίστης στην ίδια τη Ζωή, παρά τα δεινά που οι δύο έχουν υποστεί. Τα έργα τους είναι φάροι φωτεινοί για τους αναγνώστες. Το έργο τους, όπως έκρινε η Επιτροπή, συνεχώς και πιο πολύ θα δικαιώνεται και θα βοηθά τον απομονωμένο άνθρωπο να βγει έξω να δηλώσει παρών στη ζωή και στους αγώνες για κάθε καλό.

 

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 

Πρόεδρος:
-Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, πρώην Καθηγητής ΑΕΙ Κύπρου.

Αντιπρόεδρος:
-Δρ Ζωή Σαμαρά, Ομότιμη Καθηγήτρια Θεωρίας της Λογοτεχνίας και του Θεάτρου στο ΑΠΘ., ποιήτρια, δοκιμιογράφος, κριτικός.

Μέλη της Επιτροπής

-Δρ Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών.

-Δρ Δημήτρης Φίλιας, Καθηγητής Λογοτεχνικής Μετάφρασης στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

-Δρ Καλλιόπη Εξάρχου, Αναπλ. Καθηγήτρια Θεατρολογίας Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο ΑΠΘ, ποιήτρια.

-Δρ Αγάθη Γεωργιάδου, Επίτ. Σχολική Σύμβουλος, φιλόλογος, δοκιμιογράφος, κριτικός.

-Δρ Λουίζα Χριστοδουλίδου, Αναπλ. Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Κύπρου, Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

-Δρ Λεωνίδας Γαλάζης, Επιθεωρητής Φιλολογικών Μαθημάτων στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, Πρόεδρος Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής.

-Σύμβουλος Επιτροπής - Συντονισμός Τελετής: Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, φιλόλογος – λογοτέχνης – παραγωγός προγραμμάτων για τον πολιτισμό.

 

Το Βραβείο, αγαλματίδιο, φιλοτέχνησε ο γλύπτης Φίλιππος Γιαπάνης.

 

Εδώ παρακολουθούμε το βίντεο της τελετής βράβευσης "Βραβείο Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του 2020 ΣΠΕΚ"!

2021-04-12_16-51-03

Audiobooks: ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου μαζί με τις έντυπες εκδόσεις, αναλαμβάνει και την έκδοση ακουστικών - ηχητικών βιβλίων. Πρόκειται για μια σειρά ποιοτικών, εύχρηστων και οικονομικών βιβλίων, που αντέχουν στο χρόνο, με τη σφραγίδα του συγγραφέα τους και ISBN, τα οποία δύνανται να συνδυάζουν εικόνα και ήχο. Το δικό σου βίβλιο ταξιδεύει παντού με τον ΣΠΕΚ! Επικοινώνησε σήμερα μαζί μας στο email: info@cultural-association.org

2021-04-12_16-52-29

Ε-Books: ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου παράλληλα με τις έντυπες εκδόσεις, αναλαμβάνει και την έκδοση ηλεκτρονικών βιβλίων. Πρόκειται για σύγχρονα, ψηφιακά, διαδραστικά, δυναμικά, ευέλικτα, διαχρονικά βιβλία, με τη σφραγίδα του συγγραφέα τους, ISBN, τα οποία μπορούν να συνδυάζουν ήχο, εικόνα, κίνηση και υπερυσνδέσεις. Το δικό σου βιβλίο ταξιδεύει παντού με τον ΣΠΕΚ! Επικοινώνησε σήμερα μαζί μας στο email: info@cultural-association.org

Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου 2021 | All Rights Reserved

www.cultural-association.org  |   info@cultural-association.org

2020-06-05_12-43-01

Παρατίθενται ειδήσεις, στη ρωσική, από πρόσφατο εβδομαδιαίο δελτίο ειδήσεων του Συλλόγου Ελλήνων Μόσχας:

2021-03-09_14-47-33

Дорогие друзья, мы знаем, как вы ждали фотографий с вечеринки ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ-4, которая состоялась 27 марта в Polyana Food Hall.

https://mail.yandex.ru/?uid=9201397#inbox/message/175640385467897813

 

Сбор подписей в поддержку инициативы Константиноса Фотиадиса о создании Понтийского музея и Исследовательского центра истории и культуры Понта. - https://www.greekmos.ru/sbor_podpisey_fitiadis/

 

Показ документального фильма «Путешествие из греков в греки». 9 апреля - https://www.greekmos.ru/film_kuzneciva-mmdn/

Елена Камбурова в спектакле “Маленький принц. Полёт в одном действии”. 9 и 24 апреля - https://www.greekmos.ru/malenkiy_princ_9-24apr2021/

Алексей Сканави в музыкально-поэтическом спектакле “Предчувствую тебя”.
10 апреля в 19:00 в галерее Александра Шилова
Билеты online по сылке https://www.concert.ru/kontserty/muzykalno-poeticheskij-spektakl-predchuvstvuyu-tebya/

Выставка “Мистическая античность”. 8-30 апреля - https://www.greekmos.ru/misticheskaya_antichnost/

Владимир Тонха в концерте из абонемента «Пять столетий». 9 апреля - https://mail.yandex.ru/?uid=9201397#inbox/message/175640385467897813

Подробнее о членстве в Московском обществе греков по ссылке  https://www.greekmos.ru/membership_mog/

День открытых дверей в Православной гимназии имени митрополита Платона (Левшина). 11 - https://www.greekmos.ru/gimnazia_platona_11apr/

Новое резюме на нашем сайте: Панаетов Лазарь Георгиевич - https://www.greekmos.ru/new-rezume-panayotov_lazar/

 

Новости Храма Всех Святых на Кулишках – https://www.greekmos.ru/hramkulishki_news/

 

 Анонсы Греческого Культурного Центра - https://www.greekmos.ru/gkc-anons/

2021-03-09_15-47-30

Επίσης, σάς προτείνουμε και σάς συνιστούμε να παρακολουθείτε τα διάφορα ενημερωτικά-παιδαγωγικά-διαφωτιστικά εδάφια του Δικτυότοπού μας  www.hecucenter.ru  

 

 • Εδάφιο «Βιβλιοθήκη» με πλούσια βιβλιογραφία, μεταξύ άλλων και σε ηλεκτρονική μορφή http://www.hecucenter.ru/gr/library/

Για αυτή την εβδομάδα σάς προτείνουμε την εμπλουτισμένη εκδοχή της Βιβλιοθήκης μας, με νέα βιβλία και άρθρα-συνεντεύξεις από τους:

-         Στήλη του σημαντικού Έλληνα επιστήμονα, καθηγητή βιολογίας Γιάννη Δ. Λύρα, με εμπλουτισμένο υλικό για την Εθνικοαπελευθερωτική Επανάσταση του 1821.

http://www.hecucenter.ru/gr/library/stili_toi_simantikoi_ellina_epistimona_kathigiti_viologias_gianni_d_lira.html 

 

- Γνωστή Ελληνίδα συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας Εύα Πετροπούλου-Λιανού

3

-Έλληνα αρθρογράφο-δοκιμιογράφο Γιώργο Δημητράκη

 3_1

-Έλληνα δημοσιογράφο Αχιλλέα Παπαδιονυσίου

3_2

 • Συνεχίζεται να εμπλουτίζεται με εξαιρετικά ενδιαφέροντα άρθρα η στήλη «Ελληνική κουζίνα», http://www.hecucenter.ru/gr/greekfood/, την οποία επιμελείται η Ελληνίστρια, διδάκτωρ ιστορίας Άννα Λουμπότσκαγια. Κατωτέρω παρατίθεται υλικό από τυις πρόσφατες αναρτήσεις μας:

 2_4

2_3

 • Eδάφιο «Έλληνες και Φιλέλληνες» http://www.hecucenter.ru/gr/diaspora/
 • Eδάφιο «Η Ελλάδα σήμερα» http://www.hecucenter.ru/gr/greece/
 • Eδάφιο «Σελίδες από την ιστορία των Ελλήνων της Ρωσίας» http://www.hecucenter.ru/gr/greekfamily/
 • Eδάφιο «Επαγγελματική αποκατάσταση» http://www.hecucenter.ru/gr/job/
 • εδάφιο «ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ», στο οποίο ο προσφάτως αφιχθείς στη ρωσική πρωτεύουσα ομογενής μας ή Φιλέλληνας δύναται να αντλήσει χρήσιμη, κατά τη γνώμη μας, πληροφόρηση για τα ελληνικά σημεία της Μόσχας, τα αξιοθέατά της, τα θεάματα και καταστήματά της, ενημέρωση για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, επικοινωνίες κ.λπ. http://www.hecucenter.ru/gr/helpfulinfo/hrisimes_plirofories.html
 • Στήλη του σημαντικού Έλληνα δημοσιογράφου, σκηνοθέτη Γιώργου Μεσσάρη «Τελεία και Παύλα», που αναφέρεται σε οξύτατα ζητήματα του σύγχρονου κόσμου και δεν δύναται να αφήσει ασυγκίνητο τον καθένα μας http://www.hecucenter.ru/gr/laststraw/

2021-03-09_15-36-19

 • Συνεχίζεται να εμπλουτίζεται με εξαιρετικά επίκαιρα και ενδιαφέροντα άρθρα η στήλη του σημαντικού Έλληνα δημοσιογράφου Νίκου Σιδηρόπουλου «Τα πρόσωπα του Ελληνισμού», http://www.hecucenter.ru/gr/ellin/
 • Εδάφιο «Τα Μ.Μ.Ε. για το Κ.Ε.Π.»  http://www.hecucenter.ru/gr/press/
 • Στο εδάφιο "Ειδήσεις από την Ελλάδα" αναρτώνται νέα και ενημέρωση πολιτιστικού, εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος, για τη Χώρα μας, που έχουν την ευγενική καλοσύνη να μας αποστέλνουν άνθρωποι της τέχνης και των γραμμάτων, καλοί μας φίλοι από την Ελλάδα, αλλά και παρακολουθούμε και εντοπίζουμε και εμείς  http://www.hecucenter.ru/gr/greeknews/

 

2021-03-01_13-39-57

2021-03-09_15-51-17

2020-06-29_13-32-16

2020-07-02_16-29-58

Σάς καλούμε να στηρίξετε τον κοινωνικό μας φορέα Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. (www.hecucenter.ru ). To K.Ε.Π. αναπτύσσει μία σφαιρική, πολυεπίπεδη εκπαιδευτική-διαφωτιστική-πολιτιστική δράση. Ο οβολός σας, οιαδήποτε βοήθεια δύνασθε να παράσχετε, είναι εξαιρετικά πολύτιμη και χρήσιμη για όλους μας! 

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!! ΜΑΖΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΙ !!!

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ – ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – Κ.Ε.Π.

http://www.hecucenter.ru/gr/news/january_2021__ekstrateia__stirikse_to_kentro_ellinikoi_politismoi__kep.html

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ

КВИТАНЦИЯ_2021_ПОДДЕРЖИ_ГКЦ.xls 

http://www.hecucenter.ru/gr/news/analitiki_enimerosi_gia_tin_katavoli_eisforas_diadiktiakaon_line_.html

 

Παρατίθεται βίντεο - μήνυμα της διευθύντριας του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π, Δώρας Γιαννίτση.

http://www.hecucenter.ru/gr/videoarc/vinteominima_tis_dieithintrias_toi_kentroi_ellinikoi_politismoi__kep_doras_giannitsi_diatiroime_tin_epagripnisi_mas_dieirinoime_tois_orizontes_mas__mazi_me_to_kentro_ellinikoi_politismoi__kep.html

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!!

ΜΑΖΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ & ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ & ΨΥΧΙΚΑ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΙ !!!

Εις το επανιδείν, φίλοι μας !

Ειλικρινώς υμετέρα, με εκτίμηση και φιλικούς χαιρετισμούς,

Δρ. Δώρα Γιαννίτση,

δ/ντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π.

Αναλυτικό απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) έτους 2019 δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:

http://www.hecucenter.ru/up/Last_Απολογισμός%20δράσεων%20Κ.Ε.Π.%20έτους%202019___.pdf

Σύντομο απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) έτους 2019 δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:

http://www.hecucenter.ru/gr/reports/apologismos_drasis_kep_2019.html

Αναλυτικό απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) για το έτος 2020 δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:

http://www.hecucenter.ru/up/Last_Απολογισμός-δράσεων-Κ.Ε.Π.-έτους-2020_fnl.pdf

Σύντομο απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) για το έτος 2020 δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:

http://www.hecucenter.ru/gr/reports/apologismos_drasis_kentroi_ellinikoi_politismoi_gia_to_etos_toi_2020.html

2021-03-01_13-59-49

2020-06-29_13-32-16

2020-07-02_16-29-58

 

2

 ГРЕЧЕСКИЙ КУЛЬТУРНЫЙ ЦЕНТР (ГКЦ) –

НАШЕ ОБЩЕЕ ДОСТОЯНИЕ !!!

уже 16-й ГОД ВМЕСТЕ с ВАМИ –

уже 16-й ГОД ВМЕСТЕ с ВАМИ –

ОТЧЕТ РАБОТЫ ГКЦ за 2020 год !!!

650 учащихся

23 языковых группы

11 площадок

121 проведенное мероприятие

9 театральных постановок, среди них 1 премьера в Москве

2 награды

2 конкурса

1 новый издательский проект

75 участий в прочих профильных мероприятиях и оказание информационной поддержки делу продвижения эллинизма и греко-российского взаимодействия

37  публикации в СМИ и многое другое!!! МЫ ВМЕСТЕ – МЫ ЕДИНЫЙ МИР!!!

2021-03-09_15-55-58

2 

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ –

ΚΟΙΝΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΞΙΑ !!!

16η συνεχόμενη χρоνιά ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!! –

16η συνεχόμενη χρоνιά ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!! –

Απολογισμός δράσης Κ.Ε.Π. για το 2020 !!!

 

650 σπουδαστές

23 τμήματα ελληνικής γλώσσας

11 εστίες διάδοσης ελληνικής γλώσσας

121 διοργανωθείσες εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων διαλέξεις, εκδηλώσεις, αφιερωμένες σε Ημέρες Μνήμης, Εθνικές Επετείους, διαδραστικά εγχειρήματα, όπως ΛΕΣΧΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ «ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ», ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ & ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ !!!

9 θεατρικά εγχειρήματα, μεταξύ των οποίων 1 πρεμιέρα στη Μόσχα

2 βραβεύσεις

2 διαγωνισμοί

1 εκδοτικό εγχείρημα

75 συμμετοχές σε εκδηλώσεις προώθησης-προβολής του ελληνικού πολιτισμού και στήριξη ενημέρωσης-χορηγοί επικοινωνίας σε εκδηλώσεις ελληνορωσικής σύμπραξης

37 δημοσιεύσεις σε ΜΜΕ και πολλά άλλα…!!!   

           

                   ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ – ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ !!!

2021-03-09_15-55-58

2021-03-01_14-06-07

2021-03-09_15-57-40

2021-04-05_14-06-59

2021-04-05_14-07-21

2021-04-05_14-07-40

2021-04-05_14-08-04

2021-04-05_14-08-31

2021-04-05_14-08-51

2021-04-05_14-09-11

2021-04-05_14-09-31

2021-04-05_14-09-59

2021-04-05_14-10-24

2021-04-05_14-10-51

2021-04-05_14-11-18

2021-04-05_14-11-43

2021-04-05_14-12-11

2021-04-05_14-19-39

2021-03-01_14-12-10

2021-03-01_14-13-43

2021-03-01_14-14-07

16_1

2020-06-05_12-43-01

ГРЕЧЕСКИЙ КУЛЬТУРНЫЙ ЦЕНТР                     ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Москва, Алтуфьевское шоссе,  44                     Altufyevskoe shosse, 44, office No 9, 2nd floor

офис № 9, 2 этаж                                                           127566 Moscow, Russia

Тел.: 7084809 – Тел./Факс: 7084810                      Tel.: +7 495 7084809; Tel./Fax:  +7 495 7084810

 

e-mail: hcc@mail.ru   info@hecucenter.ru

www.hecucenter.ru

skype: hellenic.cultural.center

facebook: http://www.facebook.com/Hecucenter

vkontakte: http://vk.com/hecucenter

Отказаться от рассылки

 

-

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: