24 Μαΐου 2021

για τις πυρκαγιές;;;

 Σίγουρα  υπάρχουν και διήκουν διαχρονικώς από Πολιτικούς έως υπευθύνους περί την προστασίαν των  δασών. Με  την κατ΄ έτος συμφοράν στα Δάση μας οι Πολιτικοί δεν έπρεπε να ησυχάζουν αλλά να είναι σε διαρκή εγρήγορση περί του πρακτέου. Οι ενέργειές τους έπρεπε όλον  τον χειμώνα να είναι αδιάλειπτες. Κάτι ανάλογον δεν συμβαίνει. Κάποια σύσκεψη βλέπομεν εν  όψει ενάρξεως της αντιπυρικής  περιόδου και αυτό είναι όλον. Έντονην κινητικότητα παρουσιάζουν  μόνον κατά τις παρουσιάσεις τους σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα ολημερίς, ολονυκτίς  κι ολοχρονίς. Πρώτον και βασικόν θέμα μετά τα πυροσβεστικά είναι η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών. Η έκταση της προσφάτου καταστρεπτικής πυρκαγιάς από Σχοίνον έως Μέγαρα είναι απολύτως απαράδεκτη. Αν υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες η έκτασή της θα είχε περιορισθεί. Ας αναφερθούμεν  στην σπουδαιότητά τους.

Δημιουργία αντιπυρικών ζωνών

Οι δασοσκεπείς εκτάσεις των βουνών μας παρουσιάζουν μίαν συνοχήν αδιαίρετην και αξεπέραστην. Δεν φαίνεται πουθενά κενόν διαδρόμου ασφαλείας. Έπρεπε από δεκαετίες  οι εκάστοτε  υπεύθυνες Κυβερνήσεις, να είχαν  αποφασίσει την διάνοιξη λωρίδων αντιπυρικής προστασίας μέσα στα δάση. Ένα πλάτος 40 –50 μέτρων, πιστεύω να είναι αρκετόν. Οι ειδικοί θα αποφανθούν γι’ αυτό. Επίσης θα αποφανθούν σε πόσα μέτρα απόσταση θα διανοιγεί η επόμενη ή επόμενες λωρίδες ώσπου  να προστατευθεί ασφαλώς το δάσος, στο οποίον αν εκδηλωθεί πυρκαγιά σ’ ένα τμήμα να μη επεκταθεί στα άλλα, ούτε να επεκτείνεται η φωτιά σε πολλά χιλιόμετρα και να το αφανίζει.  Τα δένδρα που ευρίσκονται στα ρείθρα των αντιπυρικών ζωνών, πρέπει να κλαδεύονται ώστε να μη ξεπερνούν  σε ύψος τα τέσσερα μέτρα. Προς τις  ζώνες αυτές αν υπήρχεν και πρόσβαση  σε οχήματα θα ήταν ευεργέτημα, για άμεση επέμβαση πυροσβεστικών στο χερσαίον μέρος. Αν όχι ας ανοιχθούν οπωσδήποτε οι αντιπυρικές ζώνες. Το θέμα είναι απλούν, αλλά δεν το βλέπομεν υλοποιούμενον. Κατά την δραματικήν πυρκαγιάν στο Καπανδρίτι πέρυσι, στην περιγραφήν των δυνάμεων που ενεργούσαν, ακούσαμεν «και 3 χωματουργικά μηχανήματα που ανοίγουν δρόμους και φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες».  Με την   καταστροφικήν πυρκαγιάν στην Εύβοιαν, μάθαμεν ότι ανοίχθηκαν  προστατευτικές ζώνες έξω από τα χωριά. Όμοιες έπρεπε να είχαν γίνει προ ετών προληπτικώς σε πολλά  περιαστικά δάση από ΜΟΜΑ π.χ. όχι την ώραν του κακού!! Είναι θεαματικόν να βλέπομεν μια έκταση πολλών χιλιομέτρων δασικών εκτάσεων, αλλά ο κίνδυνος αφανισμού τους από πυρκαγιάν δεν εκλείπει. Για να το σώσομεν πρέπει να θυσιάσομεν οικειοθελώς μερικές χιλιάδες στρέμματα δένδρων, ώστε να σωθούν άπαξ και δια παντός τα λοιπά. Στην θανατηφόραν πυρκαγιάν στο Μάτι κάηκαν 12 χιλιάδες στρέμματα δάσους. Αν είχαμεν διανοίξει αντιπυρικές ζώνες και είχαμεν «θυσιάσει» π.χ. 3.000 στρέμματα δάσους,  θα υπήρχαν τα υπόλοιπα και δεν θα είχε καταστραφεί καμμία περιουσία και δεν θα είχε χαθεί καμμία ανθρωπίνη ζωή!! Το σπάνιον δάσος της Ευβοίας που κάηκε πέρυσι θα έπρεπε να είχε γύρω του ευρείαν «νεκρήν ζώνην», η οποία να μη το φέρει σε συνέχεια με κατωκοιμένες περιοχές ή αγρούς. Η   πρόσφατη καταστροφή από Κορινθίαν έως Μέγαρα με αφανισμόν 70.000 στρεμμάτων πεύκων και άλλων δένδρων, με καταστροφές οικιών και περιουσιών δεν θα συνέβαινε αν υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες!!! Οικίες κατακάηκαν οι οποίες δεν είναι εξοχικά ή απλές αγροικίες,  αλλά μόνιμες κατοικίες. Έπρεπε  να έχουν ιδιαιτέραν κρατικήν φροντίδα όσοι φεύγουν από το «κλινήρες άστυ» προς την ύπαιθρον, αλλά φεύ!  φοβούνται τα πάντα.

Λέγεται ότι καθυστερεί η διάνοιξη  ζωνών διότι δεν έχουν συμφωνήσει Πυροσβεστική και Πολιτική Προστασία. Τι  δουλειά έχει η Πολιτική Προστασία; Πυροσβεστική και Μηχανικοί θα τις καθορίσουν. Τα δάση μας καίγονται μισόν αιώνα αδιαλείπτως. Κανείς δεν σκέφθηκε για την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών;;;;Στην συγκεκριμένην  πολύκαυστην περιοχήν υπάρχει σχέδιον για αντιπυρικές ζώνες; Και πότε θα υλοποιηθεί;;; Όταν καούν και οι πέτρες;

Οδοί προσπελάσεως

Στα απόμακρα δάση, θα έπρεπε όσον ένεστι, να διανοιγούν οδοί προσπελάσεως τροχοφόρων. Η συμβολή τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών είναι υψίστη γιατί θα μπορούν να πλησιάζουν την φωτιά και πεζοπόρα τμήματα. Γιατί δεν έχουν διανοιγεί;;

Οι υπεύθυνοι δύνανται να δράσουν αμεσώτατα, από σήμερα κιόλας, παραβλέποντες τυπικές διαδικασίες που ενδέχεται να επιφέρουν νέους ολέθρους; Θα καούν τα Δάση μας για να ισχυρισθούν οι υπεύθυνοι, ότι «πρέπει να τηρηθούν οι διαδικασίες»; Για την σωτηρίαν των δασών, ας μη τηρηθούν.

24/5/2021

Μιχαήλ Στρατουδάκης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: