21 Μαΐου 2021

«ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ – ΔΙΚΑΙΩΜΑ στη ΜΝΗΜΗ»

 

Μόσχα, 21 Μαΐου 2021

 

Αγαπητοί φίλοι, αξιότιμοι συμπατριώτες,

                                                                            

Σε ατμόσφαιρα έντονης συναισθηματικής φόρτισης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 20 Μαΐου 2021 στις φιλόξενες εγκαταστάσεις του Οίκου Εθνοτήτων της Μόσχας η καθιερωμένη εκδήλωση «ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ – ΔΙΚΑΙΩΜΑ στη ΜΝΗΜΗ», αφιερωμένη στην ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της γης του Πόντου, της Μικράς Ασίας, της Ανατολίας.  Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού-Κ.Ε.Π. και το Σύλλογο Ελλήνων Μόσχας.

 

Η αποψινή ημέρα, είναι ημέρα θλίψης και μνήμης. Στην αρχή της εκδήλωσής μας δεν μπορούσαμε να μην τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη ενός ιδιαίτερου ανθρώπου, της ομογενούς μας Βασιλικής Ταχτσίδου, συζύγου του προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Μόσχας Χρήστου Ταχτσίδη, η οποία εγκατέλειψε τα εγκόσμια την παραμονή, ανήμερα της ημέρας μνήμης της γενοκτονίας, στις 19 Μαΐου τ.ε. Για όλους, όσοι την γνωρίζαμε, η Βασιλική πάντα θα παραμένει στη μνήμη και στις καρδιές μας ως ένας άνθρωπος ψυχικής αρχοντιάς, καλοσύνης, καλοπροαίρετης διάθεσης, θετικής αύρας και ιδιαίτερης ζεστασιάς. Αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό και μάς λείπει. Αιωνία της η μνήμη…

Δραττόμεθα της ευκαιρίας για να εκφράσουμε στην οικογένεια της τα βαθύτατα και ειλικρινή μας συλλυπητήρια. Πενθούμε μαζί σας…

 

Ειδικά για την εκδήλωσή μας ο γενικός γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του ΥΠΕΞ της Ελληνικής Δημοκρατίας Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο οποίος παρακολουθεί με επιμέλεια τις δράσεις μας, ετοίμασε χαιρετισμό, τον οποίο παραθέτουμε σε βίντεο στην ελληνική με υποτίτλους στη ρωσική, στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο https://disk.yandex.com/d/AqAq8axTF03DQQ, και επιθυμούμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για το ουσιαστικό και έμπρακτο ενδιαφέρον του κ. γενικού γραμματέα.

Ο πρεσβευτής σύμβουλος της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία Αντώνης Σαμμούτης, ο οποίος τίμησε την βραδιά μας με τον πρόξενο της Κύπρου στη Μόσχα Μάριο Σταύρου,  απηύθυνε έναν ιδιαίτερα συγκινητικό και ουσιαστικό χαιρετισμό, υπογραμμίζοντας τα κοινά στοιχεία του κυπριακού και του ποντιακού Ελληνισμού. Η Κύπρος και ο Πόντος αποτελούν τα πλέον απομεμακρυσμένα σημεία του Ελληνικού Κόσμου, ενώ οι Κύπριοι, με εξαίρεση το βόρειο, κατεχόμενο τμήμα του νησιού, εξακολουθούν να μένουν στη γη των προγόνων τους, ενώ οι Πόντιοι ξεριζώθησαν από τις πατρογονικές εστίες τους.    Ο Αντώνης Σαμμούτης επεσήμανε, επίσης, και τη σπουδαιότητα αυτογνωσίας για τον ίδιο τον τουρκικό λαό και, συνεπώς, αναγνώρισης της γενοκτονίας.

 

Εύστοχη η παρέμβαση της εκλεκτής πιστής φίλης, η οποία πάντα μάς τιμά με την παρουσία της, της εξαιρετικής μελετήτριας ζητημάτων γενοκτονίας, της ιστορικού, ερευνήτριας του Κέντρου Ιστορίας Ολοκαυτώματος και Γενοκτονιών του Ρωσικού Πανεπιστημίου Ανθρωπιστικών Μελετών Αρμινέ Αντονιάν, η οποία επεσήμανε τη σπουδαιότητα της μελέτης της γενοκτονίας, της διατήρησης της ιστορικής μνήμης, με στόχο την αποτροπή παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον. Η ιστορική της πατρίδα, η Αρμενία, έχει αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Ελλήνων, στη δε χώρα της μελετάται ευρύτερα το συγκεκριμένο φαινόμενο από τα σχολικά θρανία. Στη Ρωσία, το μοναδικό Επιστημονικό Ίδρυμα που καταπιάνεται επιστημονικά με το εγκληματικό αυτό φαινόμενο, είναι το Κέντρο Ιστορίας Ολοκαυτώματος και Γενοκτονιών στο Ρωσικό Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Μελετών, όπου λειτουργεί μεταπτυχιακό πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου διδάσκεται και η γενοκτονία των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Αρμινέ Αντονιάν επεσήμανε την αδήριτη ανάγκη συστηματικής μελέτης, ιδίως υπό το φως της δραστήριας τουρκικής βιβλιογραφίας, η οποία εμμένει στην άρνηση του γεγονότος-φαινομένου της γενοκτονίας, πράγμα που δύνανται να μπερδέψει τη διεθνή κοινότητα, ενώ ανέφερε ότι η επιστημονική κοινότητα αναγνωρίζει οκτώ (8) στάδια γενοκτονίας, με απώτερο αυτό της άρνησης της αναγνώρισής της. Συνεπώς, η σημερινή τουρκική κοινωνία, η οποία αρνείται την αναγνώριση, όχι μόνο σε επίπεδο επίσημης Πολιτείας και Κράτους, αλλά και σε επίπεδο κοινωνικών οργανώσεων, είναι συνήγορος και συμμέτοχος του εγκλήματος.

 

Στην εισαγωγική της ομιλία η διευθύντρια του Κ.Ε.Π. Δώρα Γιαννίτση επεσήμανε ότι η διατήρηση και ο σεβασμός της ιστορικής μνήμης αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για τη βιωσιμότητα κοινωνιών και εθνών τόσο μεμονωμένα όσο και στο σύνολό τους, εφόσον εξασφαλίζουν τη συνέχεια της παράδοσης και του πολιτισμικού κληροδοτήματος, αλλά και την αρμονική ύπαρξη και ειρηνική συνύπαρξη εθνών, στα πλαίσια πάντα κρατικών δομών που διέπονται από το κράτος δικαίου. Ο σεβασμός, η δικαίωση της ιστορικής μνήμης και η αποκατάσταση της ηθικής τάξης πραγμάτων δεν είναι, ή μάλλον δεν πρέπει να είναι, έννοιες επιλεκτικές, αλλά καθολικές. Παρ΄όλα αυτά σήμερα, από τη διεθνή κοινότητα, εκκρεμεί η αναγνώριση της γενοκτονίας του ελληνικού-χριστιανικού πληθυσμού του Πόντου, της Μικράς Ασίας αλλά και της ενδοχώρας της Ανατολίας  την περίοδο 1908-1923. 

 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

  • Προβολή δύο ντοκιμαντέρ «Η Γενοκτονία των Ποντίων», στην ελληνική, με υποτίτλους στη ρωσική (διάρκειας 34΄ και 21΄αντίστοιχα).
  • Σύντομη ιστορική επισκόπηση: Η παρουσία του Ελληνισμού στην περιοχή από την αρχαιότητα έως τους νεότερους χρόνους (8ος αι. π.Χ. -1923 μ.Χ.) «Η γενοκτονία του χριστιανικού πληθυσμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1908-1923). Έλληνο-τουρκικός πόλεμος 1919-1923 – Μικρασιατική Καταστροφή.
  • Η Γενοκτονία και η Μικρασιατική μέσα από τα αποσπάσματα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, με τη συμμετοχή καθηγητών και σπουδαστών του Κ.Ε.Π., της Χορωδίας του Κ.Ε.Π. (καλλιτεχνική δ/νση – Ινέσσα Εφραιμίδου) και του Χορευτικού Συγκροτήματος του Κ.Ε.Π. (καλλιτεχνική δ/νση Οξάνα Ρακτσέγιεβα και Ευστάθιος Νικητόπουλος).

 

Δραττόμεθα της ευκαιρίας για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας σε όλους όσοι μάς τίμησαν με την παρουσία τους, καθώς και στον Οίκο Εθνοτήτων της Μόσχας για την ευγενική φιλοξενία. Ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη στους συμμετέχοντες, στα μέλη του Χορευτικού μας Συγκροτήματος του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π., στους επικεφαλής Οξάνα Ρακτσέγιεβα και Εστάθιο Νικητόπουλο και στα μέλη μας με τη δραστήρια συμμετοχή τους Елене Ελένη Τιμοθέου, Αικατερίνη Μιρόνοβα, Τατιάνα Τραπεζάνοβα, Γιελένη Ντόροχοβα, Μαρία Τραπεζάνοβα, Ολέγκ Νικούλιν, καθώς επίσης και ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη στη Χορωδία του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. με επικεφαλής την εν Μόσχα αποσπασμένη εκπαιδευτικό Ινέσσα Εφραιμίδου και τα επίσης δραστήρια μέλη Σβετλάνα Πολένοβα, Γιελένα Μπουλίκινα, Νατάλια Ράτοβα, Ουλιάνα Κλιμένκο, Λαρίσα Μπογκατιριόβα, Γιελένα Σολοβιόβα, Λιουντμίλα Μπουλάτοβα, που παρουσίασαν ένα εκφραστικότατο καινούριο πρόγραμμα, συνοδευόμενοι στην ποντιακή λύρα από τον Αλέξη Ελενίδη !   

 

Η όλη βραδυά μνήμης εξελίχθηκε σε μία ιδιαίτερα μεστή εκδήλωση, με αφηγηματικό σκέλος, ιστορική επισκόπηση, αναφορές διπλωματικών υπηρεσιών της εποχής και ανάδειξης ιστορικών αρχείων, αποσπάσματα νεοελληνικής λογοτεχνίας, συνταρακτικά βίντεο-ντοκουμέντα των τραγικών εκείνων ετών και γεγονότων, καλλιτεχνικό πρόγραμμα, συγκινητική απαγγελία ποιημάτων της ομογενούς μας Αλεξάνδρας Πολάντοβα, στην οποία εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για τη γενναιοδωρία του πνεύματος.

Εγκαταλείποντας τις εγκαταστάσεις του Οίκου Εθνοτήτων Μόσχας, μάς διαπέρασε η αίσθηση της εκπλήρωσης του χρέους απέναντι σε όλα εκείνα τα θύματα των τραγικών αυτών γεγονότων

 

ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ !!! ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΜΕ ΤΗ ΛΗΘΗ !!! ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ !!!

 

Επισυνάπτονται υλικό και φωτογραφίες από την εκδήλωση.

https://disk.yandex.com/d/vYleBarH1fbBQQ

 

Επίσης, παρατίθενται σύνδεσμοι στο Διαδίκτυο με μαγνητοσκοπημένα στιγμιότυπα από την εκδήλωση:

 

http://www.hecucenter.ru/gr/videoarc/20052021__genoktonia_dikaioma_sti_mnimi_.html

https://www.youtube.com/watch?v=MEZ_l0zidHQ

https://www.facebook.com/100002328849295/videos/4120003034753951/

https://www.instagram.com/p/CPGoNKfgpJN/

https://www.instagram.com/p/CPGnmSiAd6A/

https://www.instagram.com/p/CPGjsxBgaIf/

https://www.facebook.com/1645823704/videos/10218454589629793/

https://www.instagram.com/p/CPGfIK8nNbP/

https://www.instagram.com/p/CPGjzC-HI8N/

https://www.instagram.com/p/CPGmY97nTID/

https://www.instagram.com/p/CPGoR9xHtTA/

Επιμορφωτικό υλικό, ιστορική επισκόπηση των γεγονότων της περί ου ο λόγος περιόδου, δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο http://www.hecucenter.ru/up/ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΑΝΑΤΟΛΗΣ__ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ_GREEK___.pdf

 

Επισημαίνεται ότι οι εκδηλώσεις μας μαγνητοσκοπούνται και αναρτώνται στο εδάφιο  «Αρχείο βιντεοσκοπημένων εκδηλώσεων του Κ.Ε.Π.» του Δικτυακού μας Τόπου
http://www.hecucenter.ru/gr/videoarc/

 

Σάς ευχαριστούμε, αγαπητοί φίλοι, για το σεβασμό απέναντι στη μνήμη !  ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!!  

 

Με εκτίμηση

 

          Δώρα Γιαννίτση,

          δ/ντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π.        

               

ГРЕЧЕСКИЙ КУЛЬТУРНЫЙ ЦЕНТР                     ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Москва, Алтуфьевское шоссе,  44                     Altufyevskoe shosse, 44, office No 9, 2nd floor

офис № 9, 2 этаж                                                           127566 Moscow, Russia

Тел.: 7084809 – Тел./Факс: 7084810                      Tel.: +7 495 7084809; Tel./Fax:  +7 495 7084810

 

e-mail: hcc@mail.ru   info@hecucenter.ru

www.hecucenter.ru

skype: hellenic.cultural.center

facebook: http://www.facebook.com/Hecucenter

vkontakte: http://vk.com/hecucenter

Отказаться от рассылки

 

-

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: