23 Ιουλίου 2021

Ισραηλινές και Τουρκικές Αμυντικές Βιομηχανίες

 Όλες οι παρακάτω πληροφορίες αφορούν τον τελευταίο μήνα του 2021. Ισραηλινές και τουρκικές αμυντικές Βιομηχανίες είναι σε οργασμό. Παράγουν συνεχώς και δοκιμάζουν συνεχώς.

 

Η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία τι παράγει;;; κάποια συστήματα υπέρυθρης νυχτερινής όρασης και πολλές αναγγελίες από ιστολογία και ιστοσελίδες που μάλλον έχουν πάρει σοβαρά κάποιον ρόλο!!!

 

Ο Κονδύλης έλεγε: αν θέλεις ειρήνη ετοιμάσου για πόλεμο.

 

Όμως το ελληνικό πολιτικό σύστημα προστατεύει με μανία το πολιτικό-κομματικό-πελατειακό κατεστημένο. Το Φεουδαρχικό σύστημα που καταστρέφει ταλέντα και ευνοεί φελλούς.

 

Δρ Θεοφάνης Α. Τσαπικούνης

 

 

Το Ισραηλινό  Νέο βλήμα κατά πλοίων και στόχων εδάφους από την Rafael

https://defencereview.gr/neo-vlima-kata-ploion-kai-stochon-edafo/

Η ισραηλινή Rafael παρουσίασε το νέο βλήμα Sea Breaker, προσβολής πλοίων και στόχων εδάφους. Πρόκειται για ένα βλήμα 5ης γενιάς, ακριβείας και μεγάλου βεληνεκούς (300 χιλιόμετρα). Ενσωματώνει προηγμένο υπέρυθρο ερευνητή, κάτι που του δίνει τη δυνατότητα προσβολής σταθερών ή κινούμενων στόχων στη θάλασσα και την ξηρά, καθώς και πολεμική κεφαλή βάρους 250 λιβρών. Ο Sea Breaker μπορεί να εκτοξευτεί από πλοία επιπέδου Ταχέων Περιπολικών Κατευθυνόμενων Βλημάτων και άνω. Επίσης μπορεί να παραχθεί και ως σύστημα παράκτιας άμυνας. Το βλήμα ενσωματώνει τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης και εκτελεί αυτόματα λειτουργίες αναγνώρισης και ανίχνευσης στόχων, ενώ είναι πλήρως λειτουργικό και σε περιβάλλον άρνησης GPS. To Sea Breaker κινείται με υποηχητική ταχύτητα και μπορεί να προσβάλει στόχους μέσω προγραμματισμένης πορείας, ενώ ενσωματώνει και σύστημα ζεύξης δεδομένων για αλλαγή πορείας ή στόχου κατά την πτήση.

 

 

 

Ελληνικός Στρατός: Στη τελική ευθεία για την απόκτηση των Spike NLOS

https://defencereview.gr/ellinikos-stratos-sti-teliki-eytheia-g/

20 Ιουλίου 2021

Στη τελική ευθεία οδεύει το πρόγραμμα απόκτησης των νέων βλημάτων SPIKE NLOS για τον Ελληνικό Στρατό. Κατά τη παρούσα χρονική φάση διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΓΕΣ και των Ισραηλινών της Rafael για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Το κόστος του προγράμματος αναμένεται να κινηθεί στα 200 εκατομμύρια ευρώ. Στο προαναφερθέν κόστος περιλαμβάνεται η απόκτηση 20 ολοκληρωμένων συστημάτων. Σημειώνεται ότι κάθε σύστημα αποτελείται από τρεις εκτοξευτές, όχημα διοίκησης καθώς και UAV που εκτελεί διαδικασίες στοχοποίησης.

Οι Ισραηλινοί έχουν προτείνει στους επιτελείς του ΓΕΣ την απόκτηση των ORBITER για τη διεξαγωγή των αποστολών στοχοποίησης. Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος προσδίδει έγκαιρα και με απόλυτη ακρίβεια τις θέσεις των εχθρικών στόχων και γενικότερα την εικόνα της τακτικής κατάστασης ώστε ακολούθως να λάβουν χώρα οι βολές των βλημάτων.

Το μέγιστο βεληνεκές είναι της τάξης των 32 χιλιομέτρων. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης DEFEA οι εκπρόσωποι της ισραηλινής εταιρείας εξήραν την αποτελεσματικότητα των SPIKE χαρακτηρίζοντας τα άκρως φονικά. Ο χειριστής του συστήματος έχει τη δυνατότητα να τροποποιεί τη πορεία των βλήματος κατά τη διάρκεια της πτήσης. Αυτή η δυνατότητα ταυτόχρονα με την μεγάλη εμβέλεια του οπλικού συστήματος το καθιστά ιδανικό για τη προσβολή κινουμένων στόχων όπως αποβατικά σκάφη ή άρματα μάχης. Το πρόγραμμα αναμένεται να πάρει το πράσινο  φως από τη Βουλή εντός του Σεπτεμβρίου.

Τα οπλικά συστήματα SPILE NLOS αναμένεται να αξιοποιηθούν επιχειρησιακά από τους Λόχους Αντιαρματικών των Σχηματισμών του ΕΣ που εδρεύουν στο Δ ΣΣ και την ΑΣΔΕΝ. 

Τέλος να τονίσουμε πως θα ήταν ιδανική λύση η εγκατάσταση των Spike στο όχημα «Οπλίτης» ως φορείς των βλημάτων. Η ισραηλινή Rafael έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των ελληνικών οχημάτων αφού διαθέτουν επαρκή χώρο, υψηλή ευκινησία και σύγχρονη θωράκιση αποτελώντας ιδανικούς φορείς βλημάτων.

 

 

«DEFEA»: Παρουσίαση των αιωρούμενων πυρομαχικών Hero της ισραηλινής UVision

https://defencereview.gr/defea-ta-israilina-periferomena-pyromac/

8 Ιουλίου 2021

Αδιαμφισβήτητα από τα πλέον ενδιαφέροντα εκθέματα της έκθεσης DEFEA. Στο παρόν άρθρο θα αναλύσουμε την αξία των αιωρούμενων πυρομαχικών (Loitering Munitions) και τα πλεονεκτήματα τους ως πραγματικοί πολλαπλασιαστές ισχύος για το πυροβολικό. Τα συστήματα που θα παρουσιάσουμε είναι της οικογένειας Hero της ισραηλινής UVision, όπως θα παρουσιαστούν στην ελληνική έκθεση αμυντικού υλικού DEFEA.

 

 

Το ισραηλινό βλήμα αερομαχίας Python-5 μπορεί να στοχοποιεί μέσω δικτύου και άλλων αεροπορικών μέσων

https://defencereview.gr/to-israilino-vlima-aeromachias-python-5-mpore/

21 Ιουνίου 2021 

Η ισραηλινή Rafael ανακοίνωσε ότι συνέδεσε επιτυχώς το βλήμα αερομαχίας Python-5 σε δίκτυο, επιτρέποντας το βλήμα να στοχοποιεί, μέσω άλλων φίλιων αεροπορικών μέσων και του συστήματος Global Link. Το Global Link είναι σύστημα επικοινωνιών VHF/UHF+L και δικτύωσης (MANET : Mobile ad hoc Network) σχεδιασμένο να επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών και δεδομένων μεταξύ φίλιων μέσων και με ασφαλή τρόπο. Με τη χρήση του Global Link ένα μαχητικό αεροσκάφος μπορεί να εκτοξεύσει έναν Python-5 προς έναν στόχο, τον οποίο στοχοποίησε όχι με το ραντάρ του, αλλά από άλλο αεροπορικό μέσο.

 

 

Ισραήλ: Αναχαίτιση Drone (UAV) με Λέιζερ Υψηλής Ισχύος από την Elbit

https://armyvoice.gr/2021/06/israil-dokimes-enaerioy-systimatos-anachaitisis-me-leizer-ypsilis-ischyos/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=kalimera_me_armyvoicegr&utm_term=2021-06-23

22 Ιουνίου, 2021

Η Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου Άμυνας για την Έρευνα & Ανάπτυξη (MoD) του Ισραήλ, σε συνεργασία με την Elbit Systems και τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IAF), ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις δοκιμές, αναχαιτίζοντας την πορεία αρκετών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs) με τη χρήση Εναέριου Συστήματος Λέιζερ Υψηλής Ισχύος (HPL-WS). Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν σε διαφορετικές χιλιομετρικές αποστάσεις και πτητικά υψόμετρα. Ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μπένυ Γκάντζ, σημείωσε: «Θα ήθελα να συγχαρώ τη Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου Άμυνας για την Έρευνα & Ανάπτυξη, την Elbit Systems και τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IAF), για το εξαιρετικό τεχνολογικό τους επίτευγμα. Σήμερα μας φέρατε ακόμα πιο κοντά σε ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο στην ανάπτυξη της πολυδιάστατης αμυντικής σειράς του Κράτους του Ισραήλ και είναι σημαντικό, τόσο από πλευράς κόστους / αποτελεσματικότητας, όσο και από πλευράς άμυνας.

 

Εδώ στην Ελλάδα ποιον να συγχαρούμε και γιατί;;;

 

 

Elbit και Aselsan θα αναβαθμίσουν τα Leopard-2A4 και Marder-1A3 της Χιλής

https://defencereview.gr/elbit-kai-aselsan-tha-anavathmisoyn-ta-leopard-2a4-kai-marder-1a3-tis-ch/

20/07/2021

Η FAMAE, εταιρία του Χιλιανού Στρατού, ανακοίνωσε ότι επέλεξε την OIP Land Systems, η οποία ανήκει στην Elbit Systems, για την αναβάθμιση του Συστήματος Ελέγχου Πυρός (ΣΕΠ) και των εξομοιωτών των 170  αρμάτων μάχης Leopard-2A4 που διατηρεί σε υπηρεσία η χώρα. Επίσης, η ίδια εταιρία θα αναβαθμίσει τα σκοπευτικά και τα συστήματα παρατήρησης των 280 τεθωρακισμένων οχημάτων Marder-1A3, που επίσης διατηρεί σε υπηρεσία ο Στρατός της Χιλής. Η τουρκική Aselsan επιλέχθηκε για την προμήθεια νέου συστήματος ενδοεπικοινωνίας για τα Leopard-2A4 και τα Marder-1A3. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι η FAMAE σχεδιάζει την ανάπτυξη εγχώριου ΣΕΠ για τα M-109 της χώρας, σε συνεργασία με την εταιρία Village. Το νέο ΣΕΠ θα βασίζεται στο εν υπηρεσία NEKULPAN που εξοπλίζει τα ρουκετοβόλα LARS-160 και TRALCAN.

 

 

 

Και οι Τουρκικές Αμυντικές Βιομηχανίες

 

“Η Τουρκία διαθέτει ένα νέο αμυντικό προϊόν που ανήκει σε λίγες μόνο χώρες στον κόσμο. Πρόκειται για πύραυλο τύπου Κρουζ, που είναι εφιάλτης για πολεμικά πλοία, αφού έχει την δυνατότητα να πετά πολύ κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας (sea skimming), ετοιμάστηκε για χρήση μετά από δεκάδες δοκιμές. Το πρόγραμμα του πυραύλου ATMACA, ανοίγει μια νέα σελίδα σε Αιγαίο και Μεσόγειο’, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα. Όντως ο πύραυλος επιφανείας-επιφανείας κατά ναυτικών μονάδων με εμβέλεια 200 χλμ. είναι σοβαρό και σημαντικό όπλο στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό και αυτό δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανένας.

https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/7019617_xekinisan-tin-propaganda-oi-fobismenoi-toyrkoi-etoimos-o?utm_source=email&utm_medium=newsletter

 

 

Η Roketsan αναπτύσσει το βλήμα αντί-ραντάρ Akbaba, για την αντικατάσταση των AGM-88 HARM

https://defencereview.gr/i-roketsan-anaptyssei-to-vlima-anti-rantar-akbaba-g/

20 Ιουλίου 2021

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Πρόεδρος της Προεδρίας Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSB), Ismail Demir, ανακοίνωσε ότι η Roketsan αναπτύσσει ένα βλήμα αντί-ραντάρ (Akbaba), το οποίο προορίζεται για την αντικατάσταση των εν υπηρεσία AGM-88 HARM (High-speed Anti-Radar Missile). Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία διατηρεί σε υπηρεσία 96 AGM-68B Block.3A HARM, τα οποία απέκτησε το 1993 και παρέλαβε το 1994-1995. Στην ίδια συνέντευξη ο Ismail Demir ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι παραδόσεις των αντιαεροπορικών συστημάτων μικρού βεληνεκούς (15+ χιλιόμετρα) HİSAR-A+ και ότι ξεκίνησε η παραγωγή των αντιαεροπορικών συστημάτων μέσου βεληνεκούς (25+ χιλιόμετρα) HİSAR-O+.

 

 

Παραδόθηκε το νέο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου SANCAK στην Τουρκική Αεροπορία

https://defencereview.gr/paradothike-to-neo-systima-ilektronik/

13 Ιουλίου 2021

Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Προεδρίας Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSB), Ismail Demir, μέσω «Twitter», η Τουρκική Αεροπορία παρέλαβε αδιευκρίνιστο αριθμό συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου SANCAK (πρώην MİLKAR-4A2). Επίσης δήλωσε ότι το ίδιο σύστημα θα παραλάβει και ο Στρατός, εντός του 2021. Το SANCAK, της Aselsan, είναι ένα σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου εξουδετέρωσης στρατηγικών συστημάτων επικοινωνιών, οι οποίες λειτουργούν στη ζώνη συχνοτήτων HF. Πλέον, η Τουρκική Αεροπορία διαθέτει τέσσερα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου ως εξής: MİLKAR-3A3, SANCAK (MİLKAR-4A2), KORAL και REDET-II.

 

 

Τουρκία: Το ALPAGU είναι το νέο τουρκικό drone – καμικάζι VIDEO

https://armyvoice.gr/2021/06/toyrkia-to-alpagu-einai-to-neo-toyrkiko-drone-kamikazi-video/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=kalimera_me_endiaferonta_nea&utm_term=2021-06-20

Τουρκία: Το ALPAGU είναι το νέο τουρκικό drone – καμικάζι, που λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη – Παρουσιάστηκε επίσημα σήμερα. Στην παρουσίαση του νέου μη επανδρωμένου, αλλά φονικού, αεροσκάφους (drone) με την ονομασία Alpagu προχώρησε η Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία, σύμφωνα με ΜΜΕ της γείτονος.

“Το Alpagu χτυπάει τον στόχο με απίστευτη ακρίβεια, όπως φάνηκε από τις δοκιμές που έγιναν στο πεδίο βολής Aksaray”, αναφέρει σχετική επίσημη ανακοίνωση.

https://www.youtube.com/watch?v=K0om03oXX_8&t=2s

Το ALPAGU, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία STM, ανήκει στην κατηγορία των “Περιφερόμενων Πυρομαχικών” (Loitering Munition), τα οποία στην καθομιλουμένη έχουν γίνει γνωστά ως “καμικάζι drone” ή “drone αυτοκτονίας”.

Έχει σχεδιαστεί τόσο για αναγνώριση όσο και για να πλήττει στόχους με μεγάλη ακρίβεια, μπορεί να το χειριστεί ένας μόνο στρατιώτης αλλά και μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα. Όπως καταλήγει η STM, το νέο drone, που ζυγίζει περίπου 2 κιλά μαζί με τα εκρηκτικά, ξεχωρίζει για την τεχνητή νοημοσύνη του, τις δυνατότητες επεξεργασίας εικόνας, αλλά και τη δυνατότητά του να πετυχαίνει τους στόχους με μεγάλη ακρίβεια. Το θέμα βέβαια είναι τι κάνει η χώρα μας και δυστυχώς η πραγματικότητα δεν μας αφήνει να αισιοδοξούμε, παρά τις κυβερνητικές μεγαλοστομίες.

 

 

Η τουρκική Baykar παρουσίασε μελλοντικό μη-επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος

https://defencereview.gr/toyrkiki-baykar-paroysiase-to-mellontiko/

20 Ιουλίου 2021 13:23

Η τουρκική εταιρία κατασκευής μη-επανδρωμένων αεροχημάτων Baykar παρουσίασε φωτογραφίες που απεικονίζουν το υπό-ανάπτυξη μη-επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος, το οποίο θα έχει ουκρανικούς κινητήρες και προορίζεται για χρήση από το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων «Anadolu», αλλά όχι μόνο, καθώς θα μπορεί να αποκτηθεί και από την Αεροπορία της χώρας, ως ένα τακτικό, ελαφρύ μαχητικό αεροσκάφος. Σύμφωνα με την Baykar το αεροσκάφος θα μπορεί να πετάξει σε ύψος 40.000 ποδών με φόρτο όπλων βάρους 1.500 κιλών και μέγιστη ταχύτητα Mach 1,4. Θα ενσωματώνει κινητήρες AI-25 της ουκρανικής Ivchenko Progress και θα μπορεί να εκτελεί αποστολές αυτόνομα, μέσω συστημάτων και διαδικασιών τεχνητής νοημοσύνης. Το κόστος της ανάπτυξης, καθώς και το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης δεν ανακοινώθηκαν.

 

 

Τουρκικά μη επανδρωμένα: Οι τελευταίες εξελίξεις

https://defencereview.gr/toyrkika-mi-epandromena-oi-teleytaie/

 

 

 

Σαν Επίλογο

 

Εδώ τι παράγει η Αμυντική Βιομηχανία;

Μάλλον θέσεις για τα δικά μας παιδιά. Και μάλιστα με μια βάρδια.

Εδώ όλοι στρέφουν το βλέμμα στο παρελθόν και τιμούν τους προγονούς μας.

Φυσικά, θα πρέπει να έχουμε γυρισμένο το βλέμμα στο παρελθόν και όχι στο μέλλον.

 

Οι Τούρκοι κάνουν άλματα και εμείς στηρίζουμε ένα κομματικό κράτος.

Ίσως το σχέδιο περιλαμβάνει και Δημογραφικό καταποντισμό και Αμυντική εξαέρωση και Οικονομική καταβύθιση και Πλήγμα στις Ελληνικές Ρίζες μας.

 

Με όλα αυτά οι πιθανότητες να πτυχή είναι μεγάλες όμως όχι σίγουρες.

 

Την σιγουριά προσδίδει η στήριξη του ελληνικού λαού στο κομματικό πελατειακό κράτος.

 

Αυτή είναι η εγγύηση της επιτυχίας του σχεδίου. Η υπογραφή της συναίνεσης με την ψήφο μας.

 

Ούτε ρουκέτες δεν φτιάχνουμε και αυτές τις παίρνουμε από Σέρβους, Κινέζους και σε λίγο από Τούρκους.

 

Σερβικά ΜΜΕ: ''Ο ελληνικός στρατός αγοράζει σερβικούς πυραύλους''

https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/oplika-systimata/7023561_serbika-mme-o-ellinikos-stratos-agorazei-serbikoys?utm_source=email&utm_medium=newsletter

Η σερβική εταιρεία EDePRO πούλησε ρουκέτες στον ελληνικό στρατό στην έκθεση όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στην Αθήνα «DEFEA 2021»'', σημειώνει η σερβική Vesti Online.

 

Δεν είμαι υπέρ του πόλεμου αλλά υπέρ της προετοιμασίας.

 

 

 

 

 

1 σχόλιο:

Φάνης Α. Τσαπικούνης είπε...

KAI MIA EIDHSH THW TELEYTAIAS STIGMHS

Ξεκίνησαν οι παραδόσεις του αντιαεροπορικού συστήματος Hisar-A+ στον Τουρκικό Στρατό
https://defencereview.gr/xekinisan-oi-paradoseis-toy-antiaero/

Όπως ανακοίνωσε, μέσω του «Twitter», η Προεδρία της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSB) ο Τουρκικός Στρατός παρέλαβε το πρώτο αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς Hisar-A+. Το σύστημα είναι μια βελτιωμένη έκδοση του Hisar-A με ικανότητα αναχαίτισης στόχων σε ύψος 8 χιλιομέτρων (5 χιλιόμετρα είναι η επίδοση του Hisar-A). Την οικογένεια αντιαεροπορικών συστημάτων Hisar αναπτύσσουν, από το 2007, οι Aselsan και Roketsan. Στις εκδόσεις A/A+ τα συστήματα επιτυγχάνουν μέγιστο βεληνεκές 15 χιλιόμετρα, ενώ φέρονται επί οχήματος ACV-30 της FNSS. Κάθε σύστημα ενσωματώνει δύο διπλούς εκτοξευτές, τρισδιάστατο ραντάρ έρευνας μέγιστου βεληνεκούς 25 χιλιομέτρων, σύστημα αναγνώρισης φίλου ή εχθρού, σύστημα ζεύξης δεδομένων, ηλεκτροπτικό/υπέρυθρο αισθητήρα και αποστασιόμετρο λέιζερ.

Θεοφάνης Α. Τσαπικούνης