2 Αυγούστου 2021

Γιατί αναζητούμεν εμπρηστές δασών;

Μετά από κάθε ολεθρίαν καταστροφήν δασών, οι ειδικοί ασχολούνται  μήπως εύρουν στοιχεία εμπρηστών. Ακούμεν ότι βρέθηκαν «γκαζάκια» ή χόρτα εμποτισμένα με εύφλεκτην ύλην, ή ότι κάποιοι καθάριζαν τα χωράφια τους και τους ξέφυγε η φωτιά και πολλά άλλα. Επίσης είναι και οι οθονόπληκτοι που αναφέρουν ότι άκουσαν κρότον πριν την φωτιάν ή ότι είδαν πολλά σημεία ταυτοχρόνου αφής και άλλα, χωρίς ποτέ  να έχουν ειδοποιήσει την Πυροσβεστικήν για ότι αντελήφθησαν. Πολλάκις ακούμεν για εμπρησμούς αλλά δεν γνωρίζω αν έχει συλληφθεί κάποιος. Και να συλληφθεί δεν βγαίνει τίποτε. Τα δάση που κάηκαν άγνωστον αν θα ξαναγίνουν και μετά από πόσον χρονικόν διάστημα. Το περιβάλλον υπέστη ανεπανόρθωτην βλάβην. Το έδαφος μεγάλες φθορές από τις διαρροές του χώματος προς τα κάτω. Η πανίδα συντριπτικήν καταστροφήν. Μελίσσια  και πετηνά χάθηκαν. Μερικά για πάντα. ‘Όλεθρος απερίγραπτος. Αυτά συμβαίνουν κάθε καλοκαίρι επί πολλές δεκαετίες τώρα χωρίς την δυνατότητα προλήψεως και αμέσου καταστολής.

Η πρόληψη είναι εφικτή με τις αντιπυρικές ζώνες και τα λοιπά μέσα που έχομεν προτείνει επί χρόνια αλλά δυστυχώς σε απολύτως βαρύκοους κρατικούς υπευθύνους. Η Καταστολή είναι άκρως επιτυχής με την εφόρμηση τουλάχιστον 30 πυροσβεστικών αεροπλάνων στο ξεκίνημα και με τα πεζοπόρα τμήματα.

Δυστυχώς υστερούμεν πολύ σε στόλον πυροσβεστικών αεροπλάνων. Έπρεπε να είχαμεν αποκτήσει 100. Την πρόταση την έχω  κάμει πριν 40, χρόνια, αλλά ουδόλως ελήφθη υπόψη. και τα δάση μας αφανίσθηκαν. Άγνωστον αν υπήρχαν εμπρηστές, αλλά σίγουρα ωφελημένοι είναι πολλοί. Αυτοί που έκτισαν σπίτια στα καμένα δάση, αυτοί που πωλούσαν οικόπεδα σε καμένα δάση, όσοι ιδιοποιήθηκαν καμένες δασικές εκτάσεις  και άλλοι.

Δεν έχει νόημα για το δάσος να αναζητούμεν εμπρηστές, αλλά νόημα έχει να προλαμβάνομεν τις φωτιές.  Και αν εκδηλωθούν να τις κατασβέννομεν αμέσως.

Η Αχαΐα υπέστη δεινές καταστροφές  σε σειράν πυρκαγιών που εκδηλώθησαν εντός εβδομάδος, Στην Αιγιάλειαν οι κάτοικοι που είχαν βασικόν έσοδον το ελαιόλαδον, ελαιώνες ολόκληροι αφανίσθηκαν! Σπίτια  που καταστράφηκαν θα μείνουν έτσι. Η συμφορά στο Μάτι Αττικής αλλά και αλλού είναι διδακτική.

Η Πολιτεία πρέπει να λάβει σοβαρά μέτρα για πρόληψη πυρκαγιών. Η μέχρι τώρα αδράνειά της είναι αδικαιολόγητος. Επίσης να μεριμνήσει για άμεσες αναδασώσεις προτού οι ειδικοί τα «αρπάξουν». Τυχόν συλληφθέντες  εμπρηστές να εκτίουν την καταδίκην τους φυτεύοντας δένδρα ολοχρονίς, ή καθαρίζοντας τα δάση από ξηρά κλαριά.

2/8/2021

Μιχαήλ Στρατουδάκης

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: