5 Αυγούστου 2021

Αντιπυρικές ζώνες για να σωθούν τα δάση!

Οι κυβερνώντες διαχρονικώς δεν θα πρέπει να είναι ήσυχοι, αφού κάηκαν  δάση,  περιουσίες και  υπήρξαν ανθρώπινα θύματα.

Τα συνεχόμενα δάση είναι ωραία αισθητικώς αλλά άμεση αιτία καταστροφής σε περίπτωση πυρκαγιάς. Για τον λόγον αυτόν έπρεπε καθημερινώς να ανοίγονται αντιπυρικές ζώνες. Δηλαδή νεκρές από δένδρα περιοχές μεταξύ των δασών σε πλάτος 40-50 μέτρων, υπολογίζω. Γι΄ αυτό θα αποφανθούν οι ειδικοί. Έτσι η δασοσκεπής έκταση θα διακοπεί  και τα μέρη που θα μείνουν με δένδρα δεν θα έχουν επαφήν μεταξύ τους. Τις ζώνες θα χαράσσουν η Πυροσβεστική υπηρεσία με έναν τοπογράφον Μηχανικόν της Περιφέρειας και θα εκτελούνται από εργάτες τακτικούς ή εκτάκτους. Άλλοι δεν θα έχουν λόγον ώστε να αποφευχθεί η γραφειοκρατία.

Η σημασία των αντιπυρικών ζωνών είναι εξόχως σημαντική.  Δεν μεταδίδεται η φωτιά αν παρουσιασθεί σε ορισμένον μέρος. Η φωτιά που ξέσπασε τον Μάϊον στον Σχίνον Λουτρακίου Κορινθίας έφτασε μέχρι τα Μέγαρα καίγοντας τα Γεράνεια όρη!!!!  Απαράδεκτον! Αν υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες θα περιοριζόταν σε συγκεκριμένον μέρος. Ούτε καταστροφές δασών 70.000 στρεμμάτων  θα είχαμεν ούτε περιουσιών. Αν για την διάνοιξη των αντιπυρικών ζωνών θυσιάζαμεν 2- 3 000 στρέμματα δάσους, υποθέτω δεν γνωρίζω ακριβώς, θα είχαμεν σώσει 67.000 στρέμματα δασών!!!! Δεν είναι θαυμασία η επίτευξη;;;;; Γιατί τα καμένα δάση δεν πρόκειται να αποκατασταθούν.

Η ανυπαρξία αντιπυρικών ζωνών καίει τα δάση μας και προκαλεί τεράστιες ζημιές σε περιουσίες και πανίδα. Απορούμεν γιατί δεν ανοίγονται καθημερινώς και ολοχρονίς όπου απαιτείται ώστε να εξαφανίσομεν τον αφανισμόν των δασών.

Αλλά και η διακινδύνευση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας να καεί, δεν μας τιμά καθόλου. Έπρεπε να υπήρχαν ζώνες αντιπυρικές γύρω από την ευρύτερην περιοχήν του Ιερού χώρου. Μόνον το άκουσμα του κινδύνου να καεί η περιοχή δεν μας τιμά καθόλου. Ανάλογες δικαιολογίες ευρίσκουν οι άρπαγες των γλυπτών του Παρθενώνος και λένε ότι στην χώραν τους αυτά είναι ασφαλή! Προσωπικώς έμεινα άϋπνος όλην την νύκταν για να δω την πορείαν της φωτιάς γύρω από την Αρχαίαν Ολυμπίαν. Την αυτήν αγωνίαν είχα και για το Τατόι, χώρος δασοσκεπής και με ιστορικά κτήρια, αλλά και γενικώς για όλα να κινδυνεύουν. Οι τριακόσιοι που είναι υπεύθυνοι για την ευταξίαν στην Ελλάδα πως αντιμετωπίζουν τον όλεθρον;;;; Έκλαψαν λιγουλάκι;;;

Από την άλλην πλευράν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα δεν είναι επαρκή. Η Ελλάδα έπρεπε να είχε στόλον 100 πυροσβεστικών!  Ας  ξεκινήσει από τώρα την αγοράν. Όχι μόνον πολεμικά αγοράζομεν εν ριπή οφθαλμού!   Δύσκολος ο πόλεμος. Αλλά η υπόνοιά του ευνοεί τις αμυντικές επιχειρήσεις τρίτων χωρών!!!!

Τονίζομεν την αμεσότητα της δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών, κάτι που θίγομεν επί σαράντα χρόνια, αλλά οι  πολιτικοί δεν  έδωσαν την πρέπουσαν σημασίαν! Ιδού τώρα τα πανάθλια αποτελέσματα. Φαλακρά όλα τα βουνά, καταστροφή της πανίδος, μελίσσια σε αφανισμόν, κινδύνεψαν και ιπποδρομικά άλογα, οι πεταλούδες στην Ρόδον σώθηκαν;;; Οι κατεστραμμένες οικίες και περιουσίες των Ελλήνων πως θα επανορθωθούν;;;

Η αναγκαιότητα των αντιπυρικών ζωών είναι λίαν επιβεβλημένη και να αρχίσει από τώρα!!!

Εκτενείς λεπτομέρειες  για προτάσεις και μέτρα κατά των πυρκαγιών υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.fragosika.gr,  Ενότητα ειδήσεις.

5/8/2021

Μιχαήλ Στρατουδάκης

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: