15 Οκτωβρίου 2021

Εκπαιδευτικά Προγράμματα 2021 - 2022, στο Αγρόκτημα Φοίφα στην Καλαμάτα

 

 

  Το Αγρόκτημα Φοίφα ανοίγει ξανά την αγκαλιά του σε όλη την σχολική κοινότητα αλλά και σε όλους όσους πιστύουν και αναζητούν ένα  βιωματικό  δημοκρατικό Σχολείο στη Φύση ανοιχτό για όλους, δημιουργώντας 2 πλαίσια εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τόσο για την ευρύτερη σχολική κοινότητα, όσο και για τις ανάγκες της οικογένειας.

 


"Ο Πολιτισμός της Καλλιέργειας" στο #ΑγρόκτημαΦοίφα;

 

 


🍂 Το Εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Ο Πολιτισμός της Καλλιέργειας" απευθύνεται στην σχολική κοινότητα, καθώς και σε συλλόγους, φορείς και άτυπες ομάδες και θα υλοποιείται καθημερινές πρωινές ώρες κατόπιν ραντεβού.
Κεντρικό άξονα του "Πολιτισμού της Καλλιέργειας"  αποτελεί η κατανόηση των βασικών αρχών και της λειτουργίας του φυσικού οικοσυστήματος και η παράλληλη και συνεχής αναζήτηση βιώσιμων τρόπων και μεθόδων ενσωμάτωσης του νέου ανθρώπου μέσα σε αυτό.

🍂 Οι μαθητές εξοικειώνονται, θεωρητικά και πρακτικά, με τις έννοιες του φυσικού περιβάλλοντος και της αναγεννητικής καλλιέργειας, με την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, μέσω της κομποστοποίησης και της επανάχρησης,  με την διατροφική αυτάρκεια και το ταξίδι του σπόρου, με την αναγνώριση και αξιοποίηση των βοτάνων, με στοιχεία οικοτεχνίας αξιοποιώντας ως εργαλεία μάθησης το παιχνίδι και την παρατηρητικότητα, τη βιωματική προσέγγιση των γνωστικών αντικειμένων και την ανάπτυξη συνεργασίας και ομαδικότητας. Παράλληλα, εκφράζονται και δημιουργούν μέσα από ένα πλήθος εικαστικών, θεατρικών και κινησιολογικών παιχνιδιών προσαρμοσμένα να υλοποιούνται σε ένα φυσικό περιβάλλον. 

🍂 Αποκτούν, συνεπώς, σφαιρική γνώση γύρω από τον όρο “φυσικό οικοσύστημα” κι αναπτύσσουν τόσο την ενσυναίσθηση και τη διασυνεκτική λογική της αντιμετώπισης κι επίλυσης προβλημάτων, όσο και την ευέλικτη, δημοκρατική συμπεριφορά και σκέψη, στηριζόμενοι στις αρχές της ισονομίας και της ελευθερίας.

🍂 Όσοι εκπαιδευτικοί και λοιποί ενδιαφερόμενοι επιθυμούν να λάβουν περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα αλλά και να κλείσουν ραντεβού μαζί μας μπορούν να συμπληρώσουν την παρακάτω φορμα.

 

 

 

🍂 Θεματικοί Πυλώνες των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων:

1.  Δημιουργία του δικού μας αειφορικού κήπου
Αρχές , εργαλεία  και τεχνικές δημιουργίας Αειφορικής Καλλιέργειας
 Παραδοσιακή και φυσική καλλιέργεια
 
2. Κύκλος του σπόρου - ο κύκλος της ζωής
Δημιουργία και μεθοδολογία δημιουργίας Τράπεζας Παραδοσιακών Ανοιχτών Σπὀρων.

3. Αναγνώριση-Εξοικείωση με τα θεραπευτικά βότανα,
Εκμάθηση χρήσεων και δημιουργία υποπροϊόντων αυτών, για θεραπευτικές χρήσεις.
 
4.  Φυσική Κομποστοποίηση,
 Μείωση του περιβαλλοντικού μου αποτυπώματος
Δημιουργία-Διαχείριση Κομποστοποιητή (οικιακού-RE:THINK Συνοικιακού)
 
5. Δημιουργική Επανάχρηση - Zero waste of living
η αξιοποίηση των «άχρηστων» υλικών μέσα από την δημιουργία χρηστικών και εικαστικών κατασκευών
 
6. Το σώμα στη φύση

Εξάσκηση σώματος, νου στην παρατήρηση και κατανόηση της λειτουργίας τους οικοσυστήματος, είτε ατομικά, είτε ομαδικά χρησιμοποιώντας τόσο το ελεύθερο φυσικό παιχνίδι όσο και μέσα από ποικίλα αυτοσχεδιαστικά εκφραστικά μέσα (θεατρικό παιχνίδι, κινησιολογικό παιχνίδι)

 
7. Η δικτύωση μεταξύ σχολικών ομάδων και σχολείων ευρύτερα, πάνω σε όλα τα παραπάνω γνωστικά αντικείμενα, και η δυνατότητα ανάπτυξης από κοινού νέων διαθεματικών εκπαιδευτικών σχεδίων.



 Όσοι ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Πολιτισμού της Καλλιέργειας πατήστε παρακάτω.

 

 


 

 

 

 


Τι είναι το Σχολείο στη Φύση στο #ΑγρόκτημαΦοίφα;

 

Το Σχολείο στη Φύση απευθύνεται στην οικογένεια  και οι συναντήσεις θα υλοποιούνται κάθε Σάββατο απόγευμα, αλλά θα περιλαμβάνουν και εκδρομές σε κοντινά οικοσύστηματα.  
 

Tι είναι λοιπόν το #ΣχολείοΣτηΦύση?

🍂 Είναι η δυνατότητα της πολύπλευρης, ολιστικής καλλιέργειας, όπως αυτή προκύπτει μέσα από την παρατήρηση και την ενεργό σχέση του παιδιού με το #φυσικό του #περιβάλλον.

🍂 Μέσα από την εξοικείωση και εκμάθηση βασικών δεξιοτήτων επιβίωσης στο φυσικό περιβάλλον, δουλεύοντας είτε μεμονωμένα είτε σε ομάδα, το παιδί μαθαίνει να αναπτύσσει τα δικά του σχέδια (projects) με εργαλεία την #κηπουρική, την #ξυλουργική, την #φυσική_δόμηση, την #αναγνώριση_των_φυτών_και_των_βοτάνων και την δημιουργία υποπροϊόντων από αυτά, #μαγειρική_στη_φύση κ.α. Χρησιμοποιεί εκφραστικά εργαλεία όπως #ζωγραφική με διάφορες τεχνικές, κατασκευές χρηστικές και εικαστικές από άχρηστα αλλά και φυσικά υλικά, το #θεατρικό και #κινησιολογικό_παιχνίδι αλλά και αναπτύσσει κινητικές δεξιότητες μέσα από το #ελεύθερο_παιχνίδι στο ευρύτερο φυσικό περιβάλλον του αγροκτήματος .

🍂 Μέσα από τα παραπάνω εργαλεία μάθησης το παιδί έρχεται σε επαφή με ένα πλήθος γνωστικών αντικειμένων με μια #ολιστική_προσέγγιση. Πως για παράδειγμα τα μαθηματικά και η γεωμετρία συνδέονται με την κηπουρική και την παρατήρηση των φυτών ή πώς η φυσική δόμηση και η κομποστοποίηση συνδέονται με την φυσική, τη χημεία και την μηχανική. Και πως εν τέλει όλα είναι ποίηση και λογοτεχνία όταν αφήνουμε τον εαυτό μας να δημιουργήσει και να εκφραστεί μέσα από αυτά. Το πιο σημαντικό είναι το ίδιο παιδί να συνειδητοποιεί την αξία τόσο της μοναδικότητάς του όσο και τη συνδιαλλαγή, συνεργασία και συνδημιουργία μέσα από την #ομάδα.

🍂 Οι αποφάσεις για τα σχέδια θα λαμβάνονται από κοινού και τα παιδιά θα είναι εξολοκλήρου #υπεύθυνα για την εξέλιξη τους.

🍂 Το #ΣχολείοΣτηΦύση στοχεύει στην κατάκτηση της γνώσης μέσα από την ενεργό συμμετοχή του παιδιού , την ανάπτυξη της #δημοκρατικής και #αλληλέγγυας #σκέψης του και την οικοδόμηση μια θεμέλιας και βιώσιμης σχέσης με το φυσικό περιβάλλον, στην ανάπτυξη μιας οικοκεντρικής αντίληψης για την ζωή, στην ανάπτυξη της  κοινωνικής και συναισθηματικής νοημοσύνης του παιδιού, της δημιουργικότητας και της ενσυναίσθησης, στην δημιουργία μιας κοινότητας μάθησης, ενός δημοκρατικού "Σχολείου στη Φύση" ανοιχτό σε όλα τα παιδιά, σε εκπαιδευτικούς και γονείς που ενδιαφέρονται να την στηρίξουν και να την στελεχώσουν.

Θα δημιουργηθούν δύο γκρουπ, 3-5 χρονών και 6-12 χρονών περίπου.


 Όσοι ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε στο Σχολείο της Φύσης πατήστε παρακάτω.

 

 


 

 

📣Το Σάββατο 16/10  και ώρα 16:30- 18:30 κάθε ενδιαφερόμενος θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει το "Σχολείο στη Φύση" και τις πρακτικές του, μέσα από μια "Ανοικτή Συνάντηση Γνωριμίας με το Σχολείο στη Φύση" που θα πραγματοποιηθεί στο Αγρόκτημα Φοίφα.

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση θα βρείτε εδώ:  https://www.facebook.com/events/451647436278864

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Αγροκτήματος Φοίφα καθώς και για την κράτηση θέσης στην Ανοικτή Συνάντηση του Σαββάτου παρακαλούμε να επικοινωνήσετε το 27210 22505 ή στο farmafifa@gmail.com.

 


 

Copyright © 2021 RETHINK SOCIAL COOPERATIVE, All rights reserved.
You are receiving this email because you opted in via our website.

Our mailing address is:

RETHINK SOCIAL COOPERATIVE

FarmaFifaPermaculture, Iroon Politechniou

Kalamata 24131

Greece


Add us to your address book



Ανανέωση στοιχείων ή Απεγγραφή.

Email Marketing Powered by Mailchimp

Δελτίο Τύπου

Εκπαιδευτικά Προγράμματα 2021 - 2022

Το Αγρόκτημα Φοίφα ανοίγει την αγκαλιά του για τη νέα εκπαιδευτική χρονιά Σεπτεμβρίου 2021 – Ιουνίου 2022 προς όλη τη σχολική κοινότητα και κάθε οικογένεια που αναζητά ένα  βιωματικό  δημοκρατικό Σχολείο στη Φύση ανοιχτό για όλους δημιουργώντας 2 πλαίσια εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει τίτλο «Ο Πολιτισμός της Καλλιέργειας» και απευθύνεται στη σχολική κοινότητα (μαθητές και εκπαιδευτικούς), καθώς και σε συλλόγους, φορείς και άτυπες ομάδες και υλοποιείται καθημερινές πρωινές ώρας στο Αγρόκτημα Φοίφα, κατόπιν ραντεβού. Κεντρικό άξονα του προγράμματος αποτελεί η κατανόηση των βασικών αρχών και της λειτουργίας του φυσικού οικοσυστήματος και η παράλληλη και συνεχής αναζήτηση βιώσιμων τρόπων και μεθόδων ενσωμάτωσης του νέου ανθρώπου μέσα σε αυτό.

Οι κύριοι θεματικοί πυλώνες του περιστρέφονται γύρω από: α) τη δημιουργία του ενός αειφορικού κήπου (αρχές, εργαλεία και τεχνικές δημιουργίας μιας αειφορικής καλλιέργειας), β) τον κύκλο του σπόρου (δημιουργία και μεθοδολογία δημιουργίας Τράπεζας Παραδοσιακών Ανοιχτών Σπὀρων), γ) την αναγνώριση-εξοικείωση με τα θεραπευτικά βότανα (εκμάθηση χρήσεων και δημιουργία υποπροϊόντων αυτών, για θεραπευτικές χρήσεις) δ) τη φυσική κομποστοποίηση (μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, δημιουργία-διαχείριση οικιακού και συνοικιακού κομποστοποιητή), ε) τη δημιουργική επανάχρηση (αξιοποίηση των «άχρηστων» υλικών μέσα από την δημιουργία χρηστικών και εικαστικών κατασκευών), στ) το σώμα στη φύση (εξάσκηση σώματος, νου στην παρατήρηση και κατανόηση της λειτουργίας του οικοσυστήματος, είτε ατομικά, είτε ομαδικά χρησιμοποιώντας τόσο το ελεύθερο φυσικό παιχνίδι όσο και μέσα από ποικίλα αυτοσχεδιαστικά εκφραστικά μέσα), ζ) τη δικτύωση μεταξύ σχολικών ομάδων και σχολείων ευρύτερα, πάνω σε όλα τα παραπάνω γνωστικά αντικείμενα, και τη δυνατότητα ανάπτυξης από κοινού νέων διαθεματικών εκπαιδευτικών σχεδίων.

Το δεύτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Σχολείο στη Φύση» απευθύνεται στα παιδιά και τις ανάγκες της οικογένειας αποτελώντας ένα πρόγραμμα εξοικείωσης και εκμάθησης βασικών δεξιοτήτων επιβίωσης στο φυσικό περιβάλλον δουλεύοντας είτε μεμονωμένα είτε σε ομάδα. Υλοποιείται κάθε Σάββατο 16:30-18:30 στο Αγρόκτημα Φοίφα και μπορούν να συμμετέχουν παιδιά 3-5 και 6-12 ετών σε δύο γκρουπ. Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να αναπτύσσουν τα δικά τους σχέδια (projects) με εργαλεία την κηπουρική, την ξυλουργική, την φυσική δόμηση, την αναγνώριση των φυτών και των βοτάνων και την δημιουργία υποπροϊόντων από αυτά, χρησιμοποιούν εκφραστικά εργαλεία όπως ζωγραφική με διάφορες τεχνικές, κατασκευές χρηστικές και εικαστικές από άχρηστα αλλά και φυσικά υλικά, το θεατρικό και κινησιολογικό παιχνίδι αλλά και αναπτύσσουν κινητικές δεξιότητες μέσα από το ελεύθερο παιχνίδι στο ευρύτερο φυσικό περιβάλλον του αγροκτήματος.

Το Σάββατο 16/10  και ώρα 16:30 - 18:30  έχει προγραμματιστεί Ανοικτή Συνάντηση Γνωριμίας με το «Σχολείο στη Φύση», που θα πραγματοποιηθεί στο Αγρόκτημα Φοίφα. Μπορείτε να δείτε πληροφορίες για την εκδήλωση εδώ. Σε περίπτωση έντονης κακοκαιρίας η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε εναλλακτική ημερομηνία. Όσοι ενδιαφέρονται είτε να εγγραφούν στο «Σχολείο στη Φύση», είτε να λάβουν πληροφορίες για αυτό, μπορούν να συμπληρώσουν την παρακάτω φόρμα εγγραφής, είτε να επικοινωνήσουν στο 27210 22505 είτε στείλουν mail στο farmafifa@gmail.com για να τους αποστείλουμε τη φόρμα.

Επίσης, όσοι ενδιαφέρονται να εγγραφούν στον «Πολιτισμό της Καλλιέργειας» μπορούν αντιστοίχως να συμπληρώσουν την παρακάτω φόρμα εγγραφής παρακάτω, είτε να επικοινωνήσουν στο 27210 22505, είτε στείλουν mail στο farmafifa@gmail.com για να τους αποστείλουμε τη φόρμα.

Φόρμα συμμετοχής «Σχολείο στη Φύση»

Φόρμα συμμετοχής «Ο Πολιτισμός της Καλλιέργειας»

 

Re:Think - Αγρόκτημα Φυσικής Καλλιέργειας Φόιφα

Farma Fifa Permaculture

www.rethink-project.gr

Τηλ. 27210 22505, Email: farmafifa@gmail.com

Facebook page: Re:Think Αγρόκτημα Φυσικής Καλλιέργειας Φοίφα

Instagram: @farmafifa_rethinkproject

Δεν υπάρχουν σχόλια: