20 Μαΐου 2022

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ – ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ… 100 ΧΡΟΝΙΑ από τη ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ …

                  Μόσχα, 20 Μαΐου 2022

 

Αγαπητοί φίλοι, αξιότιμοι συμπατριώτες,

Σε ατμόσφαιρα έντονης συναισθηματικής φόρτισης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 στις φιλόξενες εγκαταστάσεις του Οίκου Εθνοτήτων της Μόσχας η καθιερωμένη εκδήλωση «ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ – ΔΙΚΑΙΩΜΑ στη ΜΝΗΜΗ», αφιερωμένη στην ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της γης του Πόντου, της Μικράς Ασίας, της Ανατολίας.  Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού-Κ.Ε.Π. και πραγματοποιήθηκε από κοινού με το Σύλλογο Ελλήνων Μόσχας. Σενάριο, σκηνοθεσία:  Δώρα Γιαννίτση, δ/ντρια Κ.Ε.Π., διδάκτωρ ιστορίας, ηθοποιός.

 

Στην εισαγωγική της ομιλία η διευθύντρια του Κ.Ε.Π. Δώρα Γιαννίτση επεσήμανε ότι η διατήρηση και ο σεβασμός της ιστορικής μνήμης αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για τη βιωσιμότητα κοινωνιών και εθνών τόσο μεμονωμένα όσο και στο σύνολό τους, εφόσον εξασφαλίζουν τη συνέχεια της παράδοσης και του πολιτισμικού κληροδοτήματος, αλλά και την αρμονική ύπαρξη και ειρηνική συνύπαρξη εθνών, στα πλαίσια πάντα κρατικών δομών που διέπονται από το κράτος δικαίου. Ο σεβασμός, η δικαίωση της ιστορικής μνήμης και η αποκατάσταση της ηθικής τάξης πραγμάτων δεν είναι, ή μάλλον δεν πρέπει να είναι, έννοιες επιλεκτικές, αλλά καθολικές. Παρ΄όλα αυτά σήμερα, από τη διεθνή κοινότητα, εκκρεμεί η αναγνώριση της γενοκτονίας του ελληνικού-χριστιανικού πληθυσμού του Πόντου, της Μικράς Ασίας αλλά και της ενδοχώρας της Ανατολίας  την περίοδο 1908-1923.  

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε:

  • Προβολή δύο ντοκιμαντέρ «Η Γενοκτονία των Ποντίων», στην ελληνική, με υποτίτλους στη ρωσική (διάρκειας 34΄ και 21΄αντίστοιχα).
  • Σύντομη ιστορική επισκόπηση: Η παρουσία του Ελληνισμού στην περιοχή από την αρχαιότητα έως τους νεότερους χρόνους (8ος αι. π.Χ. -1923 μ.Χ.) «Η γενοκτονία του χριστιανικού πληθυσμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1908-1923). Έλληνο-τουρκικός πόλεμος 1919-1923 – Μικρασιατική Καταστροφή – 100 χρόνια. Γεγονότα και ήρωες. Η Γενοκτονία και η Μικρασιατική μέσα από τα αποσπάσματα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας»,
  • Παρουσίαση του βιβλίου «Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου» από την εκτελεστική δ/ντρια του Συλλόγου Ίννα Σεφφ, έκδοση Συλλόγου Ελλήνων Μόσχας, έτος 2020.

  Συμμετείχαν:

  • Καθηγητές, σπουδαστές Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π., νεολαία του Συλλόγου Ελλήνων Μόσχας.
  • Χορωδία Κ.Ε.Π., καλλιτεχνική διεύθυνση – Ινέσσα Εφραιμίδου.
  • Χορευτικό Συγκρότημα Κ.Ε.Π. καλλιτεχνική διεύθυνση – Οξάνα Ρακτσέγιεβα,

Σενάριο, σκηνοθεσία:  Δώρα Γιαννίτση, δ/ντρια Κ.Ε.Π., διδάκτωρ ιστορίας, ηθοποιός.

Χορηγός επικοινωνίας – διαδικτυακή κοινωνικο-πολιτιστική πλατφόρμα  yagrek.ru 

fb.com/yagrek 

vk.com/yagrek 

instagram.com/yagrek 

youtube.com/c/yagrek 

t.me/yagrekofficial

Сайт: yagrek.ru

  

 

 

   

Δραττόμεθα της ευκαιρίας για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας σε όλους όσοι μάς τίμησαν με την παρουσία τους, καθώς και στον Οίκο Εθνοτήτων της Μόσχας για την ευγενική φιλοξενία. Ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη στους συμμετέχοντες, στα μέλη του Χορευτικού μας Συγκροτήματος του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π., στην επικεφαλής/καλλιτεχνική δ/ντρια Οξάνα Ρακτσέγιεβα και στα μέλη μας με τη δραστήρια συμμετοχή τους Νατάλια Νεχάγιεβα, Τατιάνα Τραπεζάνοβα, Μαρία Τραπεζάνοβα, καθώς επίσης και ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη στη Χορωδία του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. με επικεφαλής την εν Μόσχα αποσπασμένη εκπαιδευτικό Ινέσσα Εφραιμίδου και τα επίσης δραστήρια μέλη Σβετλάνα Πολένοβα, Νατάλια Ράτοβα, Ουλιάνα Κλιμένκο, Λαρίσα Μπογκατιριόβα, Ίννα Ποπόβα, στον καθηγητή μας Στέφανο Καραγιαννάκη, στην ελληνική νεολαία της Μόσχας Αλίκη Σταφίλοβα, Δέσποινα Αμανάτοβα/Αμανατίδου, καθώς και στον πρόεδρο της νεολαίας του Συλλόγου Ελλήνων Μόσχας Αλεξάντρ Μουράντοβ!

Η όλη βραδιά μνήμης εξελίχθηκε σε μία ιδιαίτερα μεστή εκδήλωση, με αφηγηματικό σκέλος, ιστορική επισκόπηση, αναφορές διπλωματικών υπηρεσιών της εποχής και ανάδειξης ιστορικών αρχείων, αποσπάσματα νεοελληνικής λογοτεχνίας, συνταρακτικά βίντεο-ντοκουμέντα των τραγικών εκείνων ετών και γεγονότων, καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Εγκαταλείποντας τις εγκαταστάσεις του Οίκου Εθνοτήτων Μόσχας, μάς διαπέρασε η αίσθηση της εκπλήρωσης του χρέους απέναντι σε όλα εκείνα τα θύματα των τραγικών αυτών γεγονότων

ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ !!! ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΜΕ ΤΗ ΛΗΘΗ !!! ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ !!!

gen_7 gen_8

gen_9 gen_10

5_gen 6_gen

Επισυνάπτονται φωτογραφίες από την εκδήλωση.

https://disk.yandex.ru/d/psxzdDFkrIXd4Q

https://drive.google.com/drive/folders/1voIoikvnIetav7g52Yg3pEeG27YU-sMJ?usp=sharing

Επίσης, παρατίθενται σύνδεσμοι στο Διαδίκτυο με μαγνητοσκοπημένα στιγμιότυπα από την εκδήλωση:

https://youtu.be/JL9tDT44Exw

http://www.hecucenter.ru/gr/videoarc/18052022__may19_imeramnimisgenoktonias_05_19.html

 

Επιμορφωτικό υλικό, ιστορική επισκόπηση των γεγονότων της περί ου ο λόγος περιόδου, δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο http://www.hecucenter.ru/up/ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΑΝΑΤΟΛΗΣ__ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ_GREEK___.pdf

 

Επισημαίνεται ότι οι εκδηλώσεις μας μαγνητοσκοπούνται και αναρτώνται στο εδάφιο  «Αρχείο βιντεοσκοπημένων εκδηλώσεων του Κ.Ε.Π.» του Δικτυακού μας Τόπου
http://www.hecucenter.ru/gr/videoarc/

Σάς ευχαριστούμε, αγαπητοί φίλοι, για το σεβασμό απέναντι στη μνήμη ! 

 

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!! ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ !!!

ΜΑΖΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟΙ, ΣΘΕΝΑΡΟΤΕΡΟΙ, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟΙ και ειλικρινά ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ !!!

 

Με εκτίμηση,

Δώρα Γιαννίτση,

δ/ντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π.          

2_gen 1_gen3_gen 4_gen

 

ГРЕЧЕСКИЙ КУЛЬТУРНЫЙ ЦЕНТР                     ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Москва, Алтуфьевское шоссе,  44                     Altufyevskoe shosse, 44, office No 9, 2nd floor

офис № 9, 2 этаж                                                           127566 Moscow, Russia

Тел.: 7084809 – Тел./Факс: 7084810                      Tel.: +7 495 7084809; Tel./Fax:  +7 495 7084810

 

e-mail: hcc@mail.ru   info@hecucenter.ru

www.hecucenter.ru

skype: hellenic.cultural.center

facebook: http://www.facebook.com/Hecucenter

vkontakte: http://vk.com/hecucenter

Отказаться от рассылки

 

-

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: