30 Ιουνίου 2022

Rudolf Steiner, Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΟΝΤΩΝ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ (GA 102), Διάλεξη IX, 1 Ιουνίου 1908, Βερολίνο.

Αν κοιτάξουμε στο μέλλον πρέπει να πούμε: Όλο και περισσότερο ο άνθρωπος χειραφετείται από το παλιό στοιχείο της ομαδικής ψυχής και εξατομικεύεται. Η ανθρωπότητα έχει πλέον κατέβει στο σημείο όπου όχι μόνο τα ήθη και τα έθιμα είναι ατομικά, αλλά ακόμη και οι απόψεις και οι πεποιθήσεις. Υπάρχουν ήδη άνθρωποι ανάμεσά μας που θεωρούν ως υψηλό ιδανικό να έχει ο καθένας τη δική του θρησκεία. Αρκετοί έχουν την ιδέα ότι πρέπει να έρθει μια εποχή που θα υπάρχουν τόσες θρησκείες και αλήθειες όσες και τα άτομα.

Αυτή δεν θα είναι η πορεία της ανθρώπινης εξέλιξης. Θα ακολουθούσε αυτή την πορεία αν οι άνθρωποι συνέχιζαν να ακολουθούν την ώθηση που προέρχεται σήμερα από τον υλισμό. Αυτό θα οδηγούσε στη δυσαρμονία, στη διάσπαση της ανθρωπότητας σε ξεχωριστά άτομα. Η ανθρωπότητα, ωστόσο, δεν θα ακολουθήσει αυτή την πορεία μόνο αν γίνει αποδεκτό ένα τέτοιο πνευματικό κίνημα όπως η Πνευματική Επιστήμη. Τι θα εισέλθει τότε; Η μεγάλη αλήθεια, ο μεγάλος νόμος, θα γίνει αντιληπτό ότι οι πιο ατομικές αλήθειες, αυτές που βρίσκονται με τον πιο εσωτερικό τρόπο, είναι ταυτόχρονα αυτές που ισχύουν για όλους.

Έχω ήδη σχολιάσει το γεγονός ότι σήμερα υπάρχει πραγματικά γενική συμφωνία μόνο για τις αλήθειες των μαθηματικών, γιατί αυτές είναι οι πιο τετριμμένες από όλες. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι βρίσκει τις μαθηματικές αλήθειες μέσω της εξωτερικής εμπειρίας- τις βρίσκουμε μέσω της εσωτερικής συνειδητοποίησής τους.

Αυτές οι πιο τετριμμένες από όλες τις αλήθειες, οι αριθμητικές, οι γεωμετρικές, βρίσκονται εσωτερικά, και όμως οι άνθρωποι δεν διαφωνούν γι' αυτές. Βρίσκονται σε απόλυτη συμφωνία γι' αυτές, επειδή ο άνθρωπος έχει προχωρήσει αρκετά ώστε να τις κατανοήσει. Η συμφωνία των απόψεων επικρατεί μόνο όσο η καθαρή αλήθεια δεν θολώνει από τα πάθη, τη συμπάθεια και την αντιπάθεια. Θα έρθει μια εποχή, αν και είναι ακόμη πολύ μακρινή, κατά την οποία η ανθρωπότητα θα κυριεύεται όλο και περισσότερο από τη γνώση του εσωτερικού κόσμου της αλήθειας. Τότε, παρ' όλο τον ατομικισμό, παρ' όλο που η αλήθεια θα βρεθεί από τον καθένα για τον εαυτό του εσωτερικά, θα επικρατήσει η αρμονία. Αν οι μαθηματικές αλήθειες δεν ήταν τόσο απλές και προφανείς, τότε τα πάθη που προκαλεί η αναγνώρισή τους θα οδηγούσαν σε πολλές δυσκολίες. Διότι αν έμπαινε η πλεονεξία τότε ίσως πολλές νοικοκυρές θα διαπίστωναν ότι 2 x 2 = 5 και όχι 4. Αυτά τα πράγματα είναι μόνο τόσο προφανή και απλά ώστε να μην μπορούν πλέον να θολώνουν από τη συμπάθεια και την αντιπάθεια. Συνεχώς ευρύτερες περιοχές θα κατανοούνται από αυτή τη μορφή της αλήθειας και περισσότερη ειρήνη μπορεί να έρθει στην ανθρωπότητα αν η αλήθεια κατανοηθεί με αυτόν τον τρόπο. Το ανθρώπινο ον έχει ξεφύγει από την κατάσταση της ψυχής της ομάδας και χειραφετείται όλο και περισσότερο από αυτήν.

Βρισκόμαστε σήμερα σε ένα μεταβατικό σημείο- η φυλή θα εξαφανιστεί σταδιακά εντελώς και κάτι άλλο θα πάρει τη θέση της. Εκείνοι που θα συλλάβουν και πάλι την πνευματική αλήθεια, όπως έχει περιγραφεί, θα οδηγηθούν μαζί με τη δική τους ελεύθερη βούληση. Αυτοί θα είναι οι σύνδεσμοι μιας μεταγενέστερης εποχής. Τα ανθρώπινα όντα παλαιότερων εποχών είχαν γεννηθεί μέσα σε συνδέσμους, είχαν γεννηθεί μέσα στη φυλή, στη ράτσα. Αργότερα θα ζήσουμε μέσα στους συνδέσμους και τις ενώσεις που οι άνθρωποι δημιουργούν για τον εαυτό τους, ενώνοντας σε ομάδες εκείνους που έχουν παρόμοιες ιδέες, διατηρώντας παράλληλα την πλήρη ελευθερία και ατομικότητά τους. Η συνειδητοποίηση αυτού του γεγονότος είναι απαραίτητη για τη σωστή κατανόηση της Ανθρωποσοφικής Εταιρείας. Η Ανθρωποσοφική Εταιρεία προορίζεται να αποτελέσει ένα πρώτο παράδειγμα μιας τέτοιας εθελοντικής ένωσης, αν και μπορούμε να γνωρίζουμε καλά ότι δεν έχει φτάσει ακόμη πολύ μακριά. Έπρεπε να γίνει η προσπάθεια να δημιουργηθεί μια ομάδα στην οποία οι άνθρωποι να βρίσκονται μαζί χωρίς τη διαφοροποίηση της αρχαίας ομαδικής φύσης της ψυχής και θα υπάρξουν πολλές τέτοιες ενώσεις στο μέλλον. Τότε δεν θα πρέπει πλέον να μιλάμε για φυλετικές συνδέσεις αλλά για διανοητικές-ηθικές-ηθικές πτυχές όσον αφορά τις ενώσεις που δημιουργούνται. Τα άτομα αφήνουν οικειοθελώς τα συναισθήματά τους να ρέουν μαζί και αυτό προκαλεί και πάλι τη διαμόρφωση κάποιου πράγματος που υπερβαίνει τον απλώς χειραφετημένο άνθρωπο. Ο χειραφετημένος άνθρωπος κατέχει την ατομική του ψυχή, η οποία δεν χάνεται ποτέ όταν έχει επιτευχθεί. Όταν όμως οι άνθρωποι βρίσκονται μαζί σε εθελοντικές ενώσεις, ομαδοποιούνται γύρω από κέντρα. Τα συναισθήματα που ρέουν με αυτόν τον τρόπο προς ένα κέντρο δίνουν στα όντα για άλλη μια φορά την ευκαιρία να λειτουργούν ως ένα είδος ομαδικής ψυχής, αν και με εντελώς διαφορετική έννοια από τις πρώτες ομαδικές ψυχές. Όλες οι προηγούμενες ομαδικές ψυχές ήταν όντα που έκαναν τον άνθρωπο ανελεύθερο. Αυτά τα νέα όντα, ωστόσο, είναι συμβατά με την πλήρη ελευθερία και ατομικότητα του ανθρώπου. Πράγματι, από μια ορισμένη άποψη μπορούμε να πούμε ότι στηρίζουν την ύπαρξή τους στην ανθρώπινη αρμονία- θα εξαρτηθεί από τις ίδιες τις ψυχές των ανθρώπων αν θα δώσουν ή όχι σε όσο το δυνατόν περισσότερες από αυτές τις ανώτερες ψυχές την ευκαιρία να κατέβουν στον άνθρωπο. Όσο περισσότερο διχάζονται οι άνθρωποι, τόσο λιγότερες υψηλές ψυχές θα κατέβουν στην ανθρώπινη σφαίρα. Όσο περισσότερο δημιουργούνται ενώσεις όπου αναπτύσσονται συναισθήματα συντροφικότητας με πλήρη ελευθερία, τόσο περισσότερες υψηλές υπάρξεις θα κατέβουν και τόσο πιο γρήγορα θα πνευματοποιηθεί ο γήινος πλανήτης.

Βλέπουμε λοιπόν ότι αν ο άνθρωπος πρόκειται να αποκτήσει κάποια ιδέα για τη μελλοντική εξέλιξη, πρέπει να κατανοήσει σε βάθος τον χαρακτήρα του ομαδικού ψυχικού στοιχείου. Διότι διαφορετικά, αν η ατομική του ψυχή κρατηθεί πολύ καιρό μακριά στη γη και δεν βρει τον κρίκο της συντροφικότητας, θα μπορούσε να συμβεί να αφήσει την ευκαιρία της ένωσης να περάσει ανεκμετάλλευτη. Τότε θα γινόταν η ίδια ένα είδος στοιχειακού όντος, και τα στοιχειακά όντα που προέρχονται από τον άνθρωπο θα ήταν αρκετά κακής φύσης. Ενώ εκείνα που έχουν προκύψει από τα προηγούμενα βασίλεια είναι πολύ χρήσιμα για την ομαλή πορεία της φύσης μας, τα ανθρώπινα στοιχειακά όντα δεν θα διαθέτουν σε καμία περίπτωση αυτή την ιδιότητα.


https://rsarchive.org/GA/GA0102/19080601p01.html  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: